ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080612

  • De beurs opende maandag ter hoogte van het laagste punt 281 van de week ervoor, maar sloot de week ten opzichte vorige week vrijdag af met een winst van 2,8%. Dit is een sterke prestatie en signaleert een mogelijke bodem. Of die bodem er komt hangt af van het koersverloop ten opzichte van lijn r, want dat is de lijn waar we doorheen zullen moeten breken willen we daadwerkelijk bodemvorming krijgen.

  • De stijging bracht ons terug boven het 61,8% Fibonacci niveau 287,2 waar de AEX vorige week doorheen zakte. Dat is een belangrijke ontwikkeling. Ik schreef vorige week vrijdag dat ik nog geen conclusie wilde koppelen aan de doorbraak van dit 61,8% niveau. De reden was dat we nog een hele maand te gaan hadden. Zou de index in de maand juni terugkeren boven 287,2 en daar boven blijven dan zou er in de maandgrafiek slechts sprake zijn van een tijdelijke en geen blijvende doorbraak. De beursgraadmeter is deze week daadwerkelijk teruggekeerd boven 287,2 en dat wil zeggen dat we op dit moment inderdaad niet meer over een doorbraak kunnen spreken. Dat is pas weer het geval mocht de beursindex opnieuw door 287,2 zakken en daar op vrijdag 29 juni aanstaande ook onder sluiten. Vooralsnog moeten we de optie op een verder herstel dus openhouden, een herstel waarvoor de aandelenindex komende week dus allereerst naar boven door lijn r zal moeten breken. De lijn ligt die week rond 291.

AEX daggrafiek 080612

  • Een blik op de daggrafiek leert dat we de dalende lijn in die grafiek gisteren al doorbroken hebben. Ik doel op lijn g'. Lijn r uit de weekgrafiek laat zich hier niet tekenen. Dit is trouwens niet ongewoon, lijnen hebben in grafieken met een ander tijdvenster nog wel eens een wat andere hellingshoek. Of een top in de daggrafiek bijvoorbeeld op een maandag of een vrijdag ontstaat maakt verschil in de hoek waaronder de lijn loopt. Een top op maandag of vrijdag zal echter in de weekgrafiek geen verschil maken, want die valt binnen dezelfde candle. Zo kan het zijn dat een lijn in een weekgrafiek zich niet over laat nemen in een daggrafiek. De weekgrafiek telt het zwaarst, we zullen de grens 291 dus mee moeten nemen naast het beeld in de daggrafiek.

  • Dat beeld is dat de aandelenmarkt zich ondanks de uitbraak uit het kanaal g-g' van gisteren vandaag niet van haar sterkste kant heeft laten zien. De AEX daalde en erg zeker van haar zaak oogt de markt dus niet. De aandelenmarkt zal een stijging boven de toppen rond 295,4 en 296,8 moeten zien te realiseren wil zij spierballen tonen en daadwerkelijk een bodem neerzetten. Het proces van lagere toppen dient daarvoor namelijk stopgezet te worden.

AEX daggrafiek BB 080612

  • Onze beursbarometer stond gisteren een fractie boven de middellijn van de Bollinger Bands en sloot daar vandaag precies bovenop. De lijn moet nog steeds gezien worden als weerstandslijn, waardoor de kans op een vervolg naar beneden nog steeds aanwezig is. Hierin komt alleen verandering op het moment dat we een duidelijke doorbraak door de lijn hebben in de grafiek, dat is dus wat de markt te bewerkstelligen heeft.

AEX uurgrafiek 080612

  • In de uurgrafiek heb ik lijn i die ik gisteren tekende iets verschoven, zodat hij door een bodem loopt die vanmiddag ontstond. De lijn sluit op deze wijze aan bij het koersverloop van vandaag. Lijn i is komende week uiteraard relevant. Zakken we door de lijn dan zijn de grenzen 288,2 en 286,5 van belang, zijnde het 50% en 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 281 - 295,4. Daar en ook op de stippellijnen rond 286,7 en 285,9 zou dan mogelijkerwijs steun kunnen liggen. Een eventuele daling onder het laatste niveau zou uitlopen op een terugkeer naar 281 of lager.

AEX kwartiergrafiek 080612

  • Omdat de korte termijn trend zolang de aandelenmarktindex boven lijn i noteert naar boven is gericht dienen we rekening te houden met een vervolg naar boven. Ik zal niet zeggen dat het de meest waarschijnlijke optie is, want dat is het door de stand onder lijn r in de weekgrafiek niet. De kans op een stijging is echter wel groot. Begeeft de graadmeter zich daadwerkelijk naar boven dan kan er weerstand liggen rond 292,6, 292,9, 293,6, 295,4, 296,2 en 296,8. Al deze grenzen moeten zoals we bij de daggrafiek zagen dan uitgenomen worden wil er in die grafiek sprake zijn van bodemvorming.

Resumerend: 

De markt kende een zwak begin, maar maakte dat in de rest van de week goed. Er staat in potentie een bodem in de weekgrafiek, wel moet de index daarvoor de komende week boven 291 blijven zodat lijn r doorbroken wordt. Uit de daggrafiek en de kwartiergrafiek blijkt dat de niveaus 292,6, 292,9, 293,6, 295,4, 296,2 en 296,8 achtereenvolgens uitgenomen moeten worden wil er sprake zijn van bodemvorming. De kans daarop is zonder meer aanwezig, want de graadmeter kent zolang zij boven lijn i koerst een opwaartse korte termijn trend. Anders wordt het mocht de beursindex door deze lijn zakken. Er kan dan eventueel nog steun en dus bodemvorming zijn rond 288,2, 286,7, 286,5 en 285,9. Mocht de index evenwel door die laatste grens zakken dan volgt een daling naar 281 of lager en verslechtert het deze week verbeterde beeld toch weer.

En dan nog dit...

Vanavond kijk ik met enige nieuwsgierigheid naar de slotstand van de Amerikaanse indices. Deze hebben gisteren namelijk potentiële toppatronen uit de candlestick techniek neergezet. Tot dusverre lijken beleggers zich echter niets van die patronen aan te trekken, zo leert onderstaande daggrafiek van de Nasdaq ons.

  • De candle die gisteren werd ontwikkeld is een zogenaamde dark cloud cover. In de daggrafieken van S&P500 en Dow Jones werden inverted hammers neergezet. Het gaat om potentiële toppatronen, maar die moeten dan vandaag wel bevestigd worden door middel van een daling. De Amerikaanse indices zijn tot dusverre echter gestegen, zo stond de Nasdaq om 19.00u op een winst van een half procent. Het ziet er vooralsnog dus naar uit dat de patronen van gisteren niet bevestigd gaan worden als top. Bekrachtigd worden de patronen namelijk alleen als er een daling, dus een rode candle op volgt. Wat telt is echter de stand van 22.00u vanavond en niet die van 19.00u. Ik ben daarom benieuwd wat men er de resterende uren van de Amerikaanse handelsdag nog van maakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 8 jun 2012, 19.37u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 jun 09.15u: Teleurgestelde beurs doet stap terug

8 jun 10.00u: AEX is gedaald naar 38,2% niveau

8 jun 11.00u: Beursgraadmeter onder 38,2% grens

8 jun 12.00u: Bodem tussen twee Fibonacci niveaus

8 jun 13.00u: Top AEX neergezet bij 38,2% niveau

8 jun 14.00u: Er is geen touw aan vast te knopen

Aegon: Al weken lang strijd om toekomstig verloop

8 jun 15.00u: Driehoek in ontwikkeling in AEX grafiek

8 jun 16.00u: Uitbraak driehoek dit uur afgewend

8 jun 17.00u: Ongebruikelijke uitbraak naar boven

 

Agenda van maandag 4 jun t/m vrijdag 8 jun 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven