ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 240212

  • Het is vrijdagavond en dat wil zeggen dat ik de slotanalyse start met de weekgrafiek. De AEX opende de week boven het cruciale 61,8% Fibonacci niveau 329,2 en sloot er ruim onder. Deze ontwikkeling bracht ons een zogenaamde dark cloud cover, wat een potentieel toppatroon is. Het gegeven dat dit patroon optreedt rond het 61,8% niveau maakt het krachtiger dan gewoonlijk en ik neem op grond daarvan vooralsnog aan dat de top in de stijgende trend is gezet. Ik ga de komende week uiteraard nog wel verifiëren dat het patroon bevestigd wordt met een daling, noodzakelijk bij candlestick patronen.

AEX daggrafiek 240212

  • Zou de dark cloud cover in de weekgrafiek inderdaad het einde van de stijgende trend geven dan zou dat zich in de daggrafiek de komende week moeten manifesteren in de vorm van een daling onder de laatste bodem rond 319,8. Er staat namelijk een patroon van hogere bodems in deze grafiek, een patroon dat met een daling onder 319,8 beëindigd zou worden. Dit zou de topvorming bevestigen.

  • Dit houdt automatisch in dat we ons zolang de AEX boven 319,9 koerst ondanks mijn aanname in de weekgrafiek nog niet zeker kunnen wanen van de veronderstelde topvorming. Komt er een hogere bodem boven 319,8 dan zou dat namelijk de handhaving van het patroon van hogere bodems en dus een voortzetting naar boven betekenen. Deze mogelijkheid mag ik uiteraard niet uitsluiten.

AEX daggrafiek BB 240212

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft me een extra reden om de mogelijkheid dat we toch verder stijgen niet te negeren. De beursindex bleef vandaag namelijk boven de middellijn en dat betekent dat de opwaartse trend zoals die op grond van deze indicator aanwezig is intact is. Onze beursgraadmeter zou een bodem kunnen maken op de middellijn en verder kunnen stijgen.

AEX uurgrafiek 240212

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat de beursindex ternauwernood boven het 61,8% niveau van de stijging 319,8 - 333,1 is weten te blijven. De graadmeter kwam er wel onder, maar kopers wisten de index er toch weer op te laten sluiten. Zij hielden zichzelf hiermee in leven, want een 61,8% niveau dat in stand blijft kan het beginpunt zijn van een nieuwe beweging omhoog.

  • Daar staat tegenover dat een daling onder deze grens en het laagste punt van gisteren 324,1 naar alle waarschijnlijkheid in een terugkeer naar 319,8 zou uitmonden. Het is sterk de vraag of de grenzen 323,8 of 323,1 dan nog steun zouden kunnen bieden na een definitieve doorbraak door een 61,8% niveau.

AEX kwartiergrafiek 240212

  • De koersontwikkeling van vanmiddag creëert enige verwarring bij me, ik zal vertellen waarom. De lijnen g en g' vormen samen een nog niet afgeronde vlag en dat patroon geeft een indicatie voor een vervolg naar beneden. Betrek ik de grijze dalende lijnen echter in het beeld die ik boven en onder de laatste groep candles heb getekend dan geeft dat een diamant, een patroon dat evenmin is afgerond. Dit is een potentieel omkeerpatroon, dat dus een aanwijzing voor een stijging vormt. De patronen spreken elkaar tegen. Ik moet in het midden laten welke van de twee het straks gaat worden, want dat laat zich niet voorspellen. De markt laat zowel de optie van een stijging als die van een daling open, zo spreekt uit deze tegengestelde formaties.
  • Zouden we stijgen dan zijn de belangrijkste potentiële weerstandsniveaus in ieder geval de grenzen 327,5 (38,2% van 333,1 - 324,1 en top van vandaag), 328 (eerder weerstand), 328,3 (top van gisteren), 328,6 (50%), 329,4 (oude steun) en 329,7 (61,8%). De laatste twee grenzen vallen buiten deze grafiek, maar wilde ik desalniettemin noemen om het plaatje compleet te maken.

Resumerend: 

De weekgrafiek geeft ons een dark cloud cover te zien. Dit is een potentieel toppatroon en het gegeven dat het letterlijk rond het lange termijn 61,8% niveau 329,2 is ontstaan geeft het extra betekenis als zodanig. De kans op topvorming is erg groot. De daggrafiek heeft die topvorming echter nog niet bevestigd. Ontstaat er namelijk een nieuwe bodem boven 319,8 dan blijft het patroon van hogere bodems intact en daarmee ook de stijgende trend. Het 61,8% niveau in de weekgrafiek zou dan theoretisch alsnog doorbroken kunnen worden. Ik let de komende week dus goed op welke koersontwikkeling we krijgen ten opzichte van de grens 319,8. Een eventuele daling hieronder in de daggrafiek zou de mogelijke topvorming uit de weekgrafiek bevestigen. Onze aandelenmarkt heeft echter nog alle ballen in de lucht weten te houden. Het slot van vandaag lag op het 61,8% niveau van de stijging 319,8 - 333,1 en dat wil zeggen dat er nog een basis is voor een stijging. Daarvoor moeten we in de kwartiergrafiek dan wel naar boven uit de potentiële vlag breken, in welk geval de mogelijke diamant in die grafiek een omkeerpatroon zou vormen. Weerstand kan er vervolgens liggen rond 327,5, 328, 328,3, 328,6, 329,4 en 329,7, een flinke reeks hindernissen waarvan vooraf niet te zeggen is of ze uitgenomen zouden kunnen worden. Zakken we in de uurgrafiek daarentegen door het 61,8% niveau en de bodem van gisteren 324,1 dan is het aannemelijk dat we terugkeren naar 319,8, want het is sterk de vraag of de grenzen 323,8 of 323,1 dan nog redding zouden kunnen bieden. Een daling naar 319,8 zou de zaken in verband met het geschetste patroon van hogere bodems spannend maken, de kans op een daling eronder zou gezien het patroon in de weekgrafiek groot zijn. Daarmee is de cirkel in dit resumé weer rond.

En dan nog dit...

Omdat we in de daggrafiek over potentiële topvorming kunnen spreken pak ik er vanavond de daggrafiek van de Eurostoxx50 eens bij. Een index waarin de vijftig grootste Europese fondsen zijn vertegenwoordigd en waarin veel handel is in derivaten geeft immers een waardevolle aanvulling.

  • Wat meteen opvalt is de wig die gevormd is door de lijnen t en u. Zo'n wigvorm kondigt over het algemeen het einde van een opwaartse trend aan. Daarvoor is dan wel een uitbraak naar beneden nodig. Kijkt u naar de candles van 16 februari en die van gisteren dan ziet u dat kopers zich welbewust zijn van de aanwezigheid van de stijgende lijn t. Zij willen de index hier zonder meer boven houden en dat is op slotbasis tot dusverre ook prima gelukt. De lijn vormde na deze twee tijdelijke uitstapjes eronder vandaag wederom steun. Het is daardoor onmogelijk te voorspellen of er daadwerkelijk een uitbraak naar beneden komt, ook al maakt de wig dat wel geloofwaardig. Afwachten dus, want de index kan net als de AEX in theorie nog verder omhoog. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 24 feb 2012, 19.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 feb 09.15u: AEX gestegen tot 38,2% niveau

24 feb 10.00u: Vlag iets boven 61,8% grens

24 feb 11.00u: Patroon is af, maar geen daling

24 feb 12.00u: De AEX-index is alsnog gedaald

24 feb 13.00u: Beursindex onder het 61,8% niveau

24 feb 14.00u: Afgelopen uren driehoek gevormd

24 feb 15.00u: AEX aangekomen bij grens 324,8

24 feb 16.00u: Poging om bodem te bewerkstelligen

24 feb 17.00u: Hammers uurgrafiek niet bevestigd

 

Agenda van maandag 20 feb t/m vrijdag 24 feb 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven