ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010212

  • De AEX eindigde vandaag een stevige 2,1% boven het slot van gisteren en ruim boven de stippellijn rond 323,1 en recente toppen rond 323,8. Beleggers zijn in een uiterst optimistische stemming de februarimaand ingegaan. Ik moet eerlijk zeggen dat me dat verraste. Het eerstvolgende potentiële weerstandsniveau ligt zoals ik afgelopen vrijdag schreef rond 326,9 en ik neem voorlopig aan dat we onderweg zijn naar die grens of hoger. Zouden we door 326,9 breken dan wordt het volgende doel naar ik gisteren in de maandgrafiek constateerde 329,2. Daar vinden we namelijk het cruciale 61,8% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4. Morgen ga ik echter allereerst controleren dat de beursindex daadwerkelijk naar 326,9 gaat. Daarvoor moeten we namelijk nog wel afrekenen met een potentiële weerstandslijn, die ziet u hieronder in de gebruikelijke tweede daggrafiek op deze pagina.

AEX daggrafiek BB 010212

  • We bereikten vandaag de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat is de potentiële weerstandslijn die ik bedoelde. Deze lijn kan de stijging van de index in theorie inperken, iets om morgen naar te kijken. Er kan uit de huidige situatie echter ook een wat steviger opwaartse trend ontstaan, dit in het geval de beursgraadmeter bij de bovenste lijn zou blijven en lijn en index samen verder zouden stijgen. Laat morgen eerst maar eens duidelijk worden of de lijn daadwerkelijk weerstand biedt, dan weten we al wat meer.

AEX uurgrafiek 010212

  • De index brak zoals u ziet met kracht door de toppen rond 323,8. Daar zou nu steun moeten komen te liggen. Zouden we eventueel terugkomen onder zowel 323,8, 323,1 als 322,5 dan zou er sprake zijn van een kentering. Ik schrijf dit niet omdat ik dat verwacht, maar omdat ik altijd zowel een scenario naar boven als naar beneden klaar wil hebben. Daar kan ik morgen immers meteen mee aan de slag.

  • Het leidt op dit moment echter geen twijfel dat beleggers zich geen zorgen maken, zij zijn gezien het koersverloop optimistisch gestemd. Iets om morgenochtend naar te kijken is nog wel dat de laatste candle eventueel een hanging man zou kunnen worden, dat zou het zijn als we morgen om 10u een rode candle zouden hebben in deze grafiek.

AEX kwartiergrafiek 010212

  • Beleggers hebben aan het einde van de middag in de kwartiergrafiek laten zien nog niet tevreden te zijn met de grote stijging van vandaag. Zij zorgden namelijk voor een voortzettingspatroon, een vlag met iets uit elkaar lopende lijnen. Verlaten we dit aan de bovenkant dan stijgen we daadwerkelijk verder.
  • Zouden we naar beneden uitbreken dan komt er een test van de steunniveaus 323,8, 323,1 of 322,5 van vanmiddag. Een van de drie grenzen zou steun moeten vormen, willen we althans geen omslag krijgen.

Resumerend: 

De AEX is door 323,8 gebroken en kan dus naar 326,9, het weerstandsniveau uit de eerste daggrafiek op deze pagina. De bovenste lijn van de Bollinger Bands kan de beweging naar boven echter nog wel inperken, helemaal zeker van een voortzetting naar 326,9 kan ik dientengevolge niet zijn. De laatste candle in de uurgrafiek kan bovendien een hanging man worden, ook een punt van aandacht. De markt is echter optimistisch gestemd, want er werd een voortzettingspatroon gevormd in de kwartiergrafiek. Breken we naar boven uit dan gaan we verder naar 326,9, verlaten we het patroon daarentegen naar beneden dan komt er een test van de grenzen 323,8, 323,1 of 322,5. We zouden dan op een van die drie niveaus steun moeten vinden, want daaronder zou er sprake zijn van een kentering.

En dan nog dit...

Februari wordt een spannende maand, kijkt u bijvoorbeeld naar de maandgrafiek van de Dow Jones.

  • Het is de maandgrafiek met de slotstand van gisterenavond, de stijging van vandaag die rond 19u ruim een procent bedraagt is hier dus nog niet in verwerkt. Het hoogste punt van 2001 lag op 12876, het hoogste punt van dit jaar is tot dusverre 12842. De stand van de Dow Jones vanavond om 19u bedraagt 12770, de index beweegt in de richting van de beide grenzen. De vraag is nu of de top van vorig jaar doorbroken wordt. Als wat we vandaag zien een gids voor de toekomst is staat zo'n doorbraak elk moment te gebeuren. De situatie in Griekenland moet uiteraard nog wel netjes afgewikkeld worden, maar daar lijken beleggers zich geen zorgen meer om te maken. Dat onderwerp is terzijde geschoven. Zien Amerikaanse beleggers kans om de Dow boven 12876 te brengen en te houden dan is een terugkeer naar de top uit 2007 zeer wel mogelijk. De doorbraak kan deze maand eventueel al plaatsvinden en dat maakt deze maand niet alleen tot een belangrijke, maar ook spannende maand. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 1 feb 2012, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 feb 09.15u: Weerstand 320 meteen doorbroken

1 feb 10.00u: AEX na uur al op winst van 1.4%

1 feb 11.00u: Index aangekomen bij top 323,8

1 feb 12.00u: AEX-index vond al weer snel steun

1 feb 13.00u: Markt houdt de winst stevig vast

1 feb 14.00u: Doorbraakpoging vóór komst cijfer

Onduidelijk beeld euro (analyse valutaplaza)

1 feb 15.00u: Gedaald op banencijfer uit de VS

1 feb 16.15u: AEX is doorgebroken naar boven

1 feb 17.00u: Index bij bovenzijde Bollinger Bands

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven