ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 061212

  • Een doorbraak, dat is wat ik u vandaag kan melden. De AEX is naar boven uit de omgekeerde driehoek w-w' gebroken. Bereken ik op grond van de hoogte van het patroon een koersdoel dan kom ik rond 359 uit, dat is nogal wat. Dit blijft uiteraard alleen geldig zolang de beursgraadmeter boven lijn w' blijft, de bovenkant van de driehoek die op 339,4 ligt. Het is zaak dit te controleren.

  • Een lezer stuurde me een grafiek met een lijn erin die ik u in verband met de doorbraak niet wil onthouden. Ik bespreek de lijn aan de hand van een extra weekgrafiek. Hierbij maak ik wel de kanttekening dat de candle van deze week nog niet af is, dat zal namelijk pas morgenavond het geval zijn. De grafiek staat ons echter wel toe de genoemde lijn te bekijken.

AEX weekgrafiek 061212

  • De lijn die ik wil bespreken is lijn z die de toppen van maart en september van dit jaar verbindt. Het hoogste punt van vandaag blijkt precies op deze lijn te liggen. Lijn z is een potentiële weerstandslijn, daarom is de voortzetting naar boven nog geen gelopen race. Daarvoor zal immers eerst deze lijn doorbroken moeten worden. De AEX zal dus boven het hoogste punt 342,2 van vandaag moeten komen om verder te kunnen stijgen. Zolang dat niet is gebeurd bestaat de kans op topvorming en, daar gaat het me om, een terugkeer onder lijn w' op 339,4.

  • Laat ik deze weekgrafiek meteen gebruiken om de eerste weerstandsniveaus vast te stellen mocht de graadmeter morgen wel boven 342,2 komen. De stippellijn rond 343,2 door de bodem uit maart 2011 is dan het eerstvolgende weerstandsniveau, de top rond 347 daterend van juli 2011 het tweede. Dit zijn mogelijke doelen bij een voortzetting naar boven, een voortzetting waarvan we ons door de mogelijke weerstand van lijn z dus nog niet verzekerd weten. 

AEX daggrafiek BB 061212

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands vormt in tegenstelling tot de situatie in de vorige grafiek geen beletsel voor een vervolg naar boven. De bovenste lijn is naar boven gebogen en hier kan in theorie een opwaartse trend uit voortkomen. De AEX zou dan samen met de bijna bereikte lijn verder stijgen.

AEX uurgrafiek 061212

  • De lijn die ik morgenochtend meteen als referentie gebruik is lijn a. Blijft de aandelengraadmeter boven deze lijn dan vervolgt zij haar weg naar boven. Wordt de top rond 342,2 gepasseerd dan wordt het niveau 343,2 uit de weekgrafiek mijn eerste richtpunt.

  • Bij een daling onder lijn a wordt het andere koek, dan is het namelijk zaak te volgen of de aandelenindex boven de vandaag doorbroken niveaus 340,5, 340,2 en 339,4 blijft.

AEX kwartiergrafiek 061212

  • Ik kan aan de hand van de kwartiergrafiek niets meer toevoegen aan het voorgaande. U ziet het niveau 342,2 waar ik morgen op let als de AEX haar opmars naar boven voortzet. Onder lijn a ziet u de niveaus 340,5, 340,2 en 339,4 die van belang zijn mochten we morgen dalen.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt heeft een doorbraak gerealiseerd, waardoor de omgekeerde driehoek w-w' afgerond werd. Het patroon geeft een koersdoel van om en nabij 359 punten, een doel dat geldig blijft zolang de AEX boven 339,4 blijft. Een eventuele terugkeer onder die grens zou het beeld in negatieve zin veranderen. Dat het voorstelbaar is dat het van een terugkeer onder 339,4 komt blijkt uit de weekgrafiek. Blijft lijn z ongebroken als weerstandslijn dan kan dat uitmonden in een daling. Laten we morgen dus goed controleren wat de ontwikkeling ten aanzien van de top 342,2 van vandaag en ten opzichte van het niveau 339,4 wordt. Morgenochtend kijk ik om te beginnen of we boven lijn a blijven of eronder komen. Blijft de graadmeter boven lijn a en wordt de top rond 342,2 doorbroken dan breekt de index door lijn z en gaat naar 343,2 of eventueel 347. Dit zijn namelijk de eerste potentiële weerstandsniveaus die we tegenkomen bij een vervolg naar boven. Doet er zich echter een daling onder lijn a voor dan volg ik wat het verloop ten opzichte van de mogelijke steunniveaus 340,5, 340,2 en 339,4 wordt, rekening houdend met een eventuele terugkeer onder deze niveaus.

En dan nog dit...

Bij het doornemen van de daggrafieken van de Europese indices is mij vanavond één grafiek specifiek opgevallen, namelijk de Belgische. Noteerden de overige indices stijgingen, de Belgische index daalde met 0,9%.

  • De daling vindt zijn oorzaak in een koersverlies van 11,3% van het Franse nutsbedrijf GDF-Suez dat deel uit maakt van de BEL20. Het bedrijf gaf woensdagavond een winstwaarschuwing en dat viel niet in goede aarde. Zo kon het gebeuren dat het feest was op alle Europese beurzen, met uitzondering van de Belgische. De doorbraak door 2420 van vorige week werd teruggedraaid en dat is een negatieve ontwikkeling. Er ontstond een gap naar beneden, wellicht gaat dat nog gesloten worden. Daarvoor is dan wel een terugkeer boven de stippellijn rond 2420 nodig, een lijn die nu echter weer als potentiële weerstandslijn geldt. Die mogelijke weerstand maakt het vervolg onzeker. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 6 dec 2012, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 dec 09.15u: Sprong boven weerstand bij opening

6 dec 10.00u: Toppen van dit jaar zijn doorbroken

6 dec 11.00u: Doorbraak AEX is een belangrijke stap

6 dec 12.00u: Dalend voor test doorbroken lijnen

6 dec 13.00u: Uitgenomen niveaus worden getest

6 dec 14.00u: AEX gestegen vanaf bodem bij 340,2

6 dec 15.00u: Steun bij doorbroken niveau 340,5

6 dec 16.00u: Markt streeft nog altijd naar stijging

6 dec 17.00u: AEX bijna bij top van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven