ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160812

  • Er komt maar geen einde aan de zijwaartse beweging van de AEX-index, de graadmeter blijft al dagen hangen in de buurt van 333 punten. Een markt die niet naar beneden gaat laat daarmee impliciet zien dat zij een vervolg naar boven verwacht. Alles staat of valt voor wat een verdere stijging betreft met de recente top rond 334,9. Wordt die uitgenomen dan gaat de beursindex door naar de stippellijn rond 337,2 door de top die in maart van dit jaar tot stand kwam.

  • Steun lag er eerder deze week op 330,1, dat was het laagste punt van de afgelopen dagen. Een eventuele daling onder dit niveau zou inhouden dat we een correctie krijgen en bijvoorbeeld naar lijn x gaan.

  • Het koersverloop morgen wordt uiteraard gestuurd door het Amerikaanse verloop van vanavond. De S&P500 futures zijn net na ons slot door een reeks voorgaande toppen gebroken en dat zal een positieve invloed hebben op de koersontwikkeling. Er speelt echter ook nog een optie-expiratie. Laat ik om toch wat uitdaging te hebben bij het schrijven van deze pagina eens een slag slaan naar het punt waarop de augustus opties morgen af gaan lopen. Er zijn veel openstaande puts 330, de expiratie zal daar naar ik veronderstel boven vallen. Daar staan duizenden calls 325, 330 en 335 tegenover die morgen expireren. De handel lijkt gebaat bij een expiratie die zo dicht mogelijk in de buurt ligt van 330 punten, bijvoorbeeld net erboven. Alle puts 330 lopen dan net als de calls 335 waardeloos af, terwijl de waarde van de calls 325 en 330 ingeperkt wordt. Ik gok dus op een expiratie vlak boven 330 punten, al zou het gezien de calls 325 ook nog wel wat lager uit kunnen vallen. Dit is lastig te beoordelen. Stijgen de S&P500 futures vanavond echter verder zoals zij dat tot dusverre doen dan heeft dat morgen een positieve uitstraling op onze beursgraadmeter. Zouden we hierdoor boven 335 komen en daar ook boven expireren dan zou dat de handel geld kosten. Dat zal men niet willen. Ik ben daarom erg benieuwd hoe de Amerikaanse handelsdag er vanavond uit gaat zien en wat de invloed daarvan morgenochtend op onze index zal zijn. 

  • Laat ik dat gezegd hebbende weer terugkeren naar de grafieken.

AEX daggrafiek BB 160812

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat een prachtige stijgende trend, want alle lijnen stijgen en de AEX koerst in het bovenste deel van de banden. De AEX kan vanuit deze indicator gezien morgen dus zeker verder omhoog.

AEX uurgrafiek 160812

  • Kijkt u in de uurgrafiek eens naar de ontwikkeling van de afgelopen acht beursdagen. Het is om te huilen, met uitzondering voor hen die opties schrijven waarvan de tijdswaarde dag na dag wegloopt. Ik wacht met smart op het einde van dit zijwaartse verloop, iets waarvoor een daling onder 330,1 of een stijging boven 334,9 nodig is. Voor het eerste moeten we door 331,9 en 331,1 zakken, voor het tweede moeten we naar boven door 334,3 breken. Ik kan niets anders doen dan afwachten welke keuze de markt maakt en hoop alleen maar dat zij dit zo snel mogelijk doet.

AEX kwartiergrafiek 160812

  • Amsterdam heeft in ieder geval goede hoop dat het morgen van een stijging komt, zo leren de stappen ons die de markt vanmiddag heeft gezet. Er werd nog lekker wat gestuurd in de slotveiling, waarmee een hoger slot werd veiliggesteld.

Resumerend: 

De AEX beweegt zoals u in de uurgrafiek zag al acht beursdagen op rij zijwaarts. Het is wat mij betreft tijd voor verandering, al zal niet iedereen dat met me eens zijn. Hiervoor is ofwel een stijging boven 334,9 ofwel een daling onder 330,1 nodig. Om door 334,9 te kunnen breken moeten we door 334,3. Zou 334,9 daadwerkelijk doorbroken worden dan kunnen we door naar 337,2, tot dusverre het hoogste punt van het jaar. Naar 330,1 gaan we als we door 331,9 en 331,1 zakken. Een eventuele daling met een slot onder 330,1 zou een correctie inluiden, bijvoorbeeld naar lijn x in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Als de beurs richtingloos is, zoals momenteel het geval is, ga ik nog wel eens op zoek naar inspiratie. Een site waar ik dan regelmatig kom is TED.com. Het is een plaats waar opmerkelijke personen, veelal wetenschappers, met veel elan vertellen over wat hen bezighoudt. Het is inspirerend om hen bezig te zien, ook al spreken zij in de meeste gevallen over een vakgebied dat ik niet ken. Vanmiddag was er zo'n moment waarop ik me weer eens wilde laven aan de gedrevenheid en enthousiasme van zo'n spreker. Ik stuitte bij toeval op een lezing van Kevin Slavin van vorig jaar met de titel 'How algorithms shape our world'. Die titel sprak me aan, om reden dat ongeveer 70% van de handel op de aandelenmarkten tegenwoordig tot stand komt vanuit computerprogramma's die werken op basis van algoritmen. Een algoritme is overigens een verzameling wiskundige instructies, die ten uitvoer worden gebracht in een computerprogramma. U vindt er meer over als u klikt op deze link: Wikipedia/Algoritme. Kevin Slavin vertelt in de video hoe algoritmen een steeds belangrijker element in ons leven vormen, niet alleen in de financiële markten, maar ook op andere terreinen. Het is een Engelstalige video. Klikt u nadat u op 'play' heeft gedrukt echter op de knop '34 languages' die dan linksonder verschijnt, dan kunt u kiezen voor Nederlandstalige ondertiteling. Het symbooltje rechtsboven is voor een schermvullende weergave. Zet u wel uw luidsprekers aan. Het is een boeiend verhaal, dat ik met name vanwege de relevantie voor ons als beleggers graag met u wilde delen. -Ad Nooten-

 

Koppeling voor de iPad: How algorithms shape our world 

 

 

Geplaatst donderdag 16 aug 2012, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 aug 09.15u: Begonnen met daling onder lijn m

16 aug 10.00u: AEX niet opgelopen vanaf 332,8

16 aug 11.00u: Index is gedaald naar 50% niveau

16 aug 12.00u: Graadmeter nadert 61,8% niveau

Eurocomm Prop: Stijgende lijn in de maandgrafiek

16 aug 13.00u: Er werd direct gekocht onder 332,2

16 aug 14.00u: AEX nog steeds in dalend verloop

16 aug 15.00u: Dubbele bodem en doorbraak lijn

16 aug 16.15u: Tegenvaller, dus een groene candle

16 aug 17.00u: AEX vlotjes gestegen naar 61,8%

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven