ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130911

  • Kijk ik naar de candle van vandaag dan zie ik vier zaken die van belang zijn. Laat ik ze punt voor punt bespreken. Allereerst wijst de candle uit dat we een deel van het gap van gisteren gesloten hebben. Dit maakt het onzeker of we nog verder zullen stijgen, een gap kan namelijk ook deels open blijven.

  • We zijn met de candle onder de gisteren doorbroken lijn x gebleven, hetgeen de kans op een voortzetting naar beneden groot maakt. Deze lijn, die morgen rond 274,4 ligt, kan namelijk weerstand zijn. De lijn kan verhinderen dat we naar 275,4 terugkeren om het gap alsnog geheel te overbruggen.

  • De AEX is met een laagste stand van 264 punten onder de bodem van vorige maand geweest, maar is er toch weer boven zijn gesloten. Dit toont aan dat er in de markt bereidheid is om te kopen op deze niveaus. Het is vanuit dit perspectief gezien juist de vraag of we wel verder dalen.

  • Het vierde punt is dat de candle uiteindelijk een hammer is geworden. Dit is een potentieel bodempatroon, dat morgen nog wel bevestigd dient te worden alvorens we weten dat het werkelijk een bodem betreft. De candle geeft in ieder geval al wel aan dat de kans dat we morgen verder stijgen zonder meer aanwezig is.

AEX daggrafiek BB 130911

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft eveneens aan dat we morgen verder kunnen stijgen. De onderste lijn van deze indicator is namelijk niet blijvend doorbroken en kan dus als steunlijn gezien worden. De index moet dan morgen wel omhoog gaan om de banden daadwerkelijk naar boven te laten krullen.

AEX uurgrafiek 130911

  • Uit de uurgrafiek leren we dat we morgen achtereenvolgens de toppen rond 271,9 en 272,7 zouden moeten uitnemen willen we naar 274,4 kunnen gaan, waar we lijn x in de daggrafiek zagen. Een eventuele stijging boven 274,4 zou ons naar 275,4 doen gaan, waarmee het gap van gisteren toch nog zou worden gesloten.

AEX kwartiergrafiek 130911

  • Beleggers zijn optimistisch, want hun handelen heeft aan het eind van de middag de vorming van een dalende wig veroorzaakt. Dit is een voortzettingspatroon dat afgerond wordt zodra er zich een uitbraak naar boven voordoet. Die uitbraak zou een poging inluiden om door de toppen rond 271,9 en 272,7 te breken.
  • Verlaten we de wig aan de onderkant dan kunnen we het patroon verder negeren, er is namelijk een uitbraak naar boven vereist wil de dalende wig op de juiste manier worden afgerond. De belangrijkste steunniveaus bij een daling zijn in eerste instantie de bodems rond 268,4 en 266,7. Zouden we door beide grenzen zakken dan keren we naar ik vermoed terug naar de dubbele bodem rond 264. De kans dat we daar doorheen zakken en zo de neerwaartse trend vervolgen is dan groot.

Resumerend: 

Er zijn twee manieren om aan te kijken tegen het koersverloop. De eerste is dat we het gap van gisteren deels gesloten hebben en in de daggrafiek onder lijn x vertoeven, hetgeen een vervolg van de daling aannemelijk maakt. Dit blijft zolang we onder lijn x koersen een optie waar ik serieus rekening mee houd. De lijn ligt morgen rond 274,4 en geldt als potentiële weerstandslijn. Zouden we hem doorbreken dan gaan we overigens naar 275,4, de bovenkant van het gap en daar kijk ik dan verder. Willen we lijn x bereiken dan zullen we door de toppen rond 271,9 en 272,7 in de kwartiergrafiek moeten breken. Beleggers zien daar wel mogelijkheden voor, want zij hebben gezorgd voor een dalende wig die afgerond zou worden zodra we morgen naar boven uitbreken. Zouden we naar beneden uit het patroon gaan dan is de ontwikkeling minder positief en hangt dan af van het verloop ten opzichte van de bodems rond 268,4 en 266,7. Daar kan dan nog steun liggen, zouden we er echter doorheen zakken dan keren we terug naar de dubbele bodem 264 van vandaag. Dat zou de kans op een vervolg naar beneden groot maken.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik het koersverloop van de Dow Jones, vandaag moet ik dat nogmaals doen. De Dow sloot de dag door een late stijging in het staartje van de handelsdag namelijk alsnog positief af en die ontwikkeling veranderde het beeld.

  • Gisteren schreef ik over de grote vlag x-x' en het hoofd en schouders patroon dat zich met de neklijn op 10930 had ontwikkeld. De index keerde echter terug boven deze neklijn, waardoor het patroon al ongeldig werd voor het goed en wel was ontstaan. Het heeft er overigens alles van weg dat het koersverloop draait om het ronde getal van 11000 punten en niet om die grens 10930. Iedere keer als de Dow Jones namelijk onder 11000 punten beland wordt er gekocht en keert de graadmeter spoorslags terug boven de grens. Hoe dan ook, het hoofd en schouders patroon laat zich niet meer gebruiken. Dat geldt echter niet voor de vlag. Het hoogste punt dat vandaag tot dusverre werd bereikt ligt namelijk ter hoogte van lijn x, de onderkant van dat patroon. Die onderkant vinden we vandaag in de buurt van 11140. Zolang de Dow Jones vandaag niet boven die grens eindigt is een vervolg naar beneden nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. Spannend is het wel, want er staat in de korte termijn grafieken van de Amerikaanse futures sinds vanmorgen een patroon van hogere bodems waarmee opnieuw wordt gewerkt aan een hoger slot. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 13 sep 2011, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 sep 09.15u: AEX op 38,2% niveau gestart

13 sep 10.00u: Beursindex al weer op verlies

13 sep 11.00u: Strijd na daling onder bodem 265,3

13 sep 12.00u: Wig en vlag ontstaan in grafiek

13 sep 13.00u: Dubbele bodem op 264 punten

13 sep 14.00u: Waarom tijdens lunch meer kopers

13 sep 15.00u: Hogere bodem kwartiergrafiek AEX

Unibail: Hoofd en schouders na test van uitbraak

13 sep 16.00u: AEX-index door weerstandsniveau

13 sep 17.00u: Index terug onder doorbroken grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven