ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 261011

  • Vanavond komen de Europese regeringsleiders bijeen voor een oplossing van de Europese schuldencrisis. Het is niet het technische beeld dat de voortgang morgen zal bepalen, maar het resultaat van deze bijeenkomst. Laat ik echter wel de mogelijkheden schetsen. 

  • Worden de vanavond bekend te maken plannen goed ontvangen, dan zal dat aanleiding zijn voor een vervolg van de stijging. Belangrijk is dan het verloop ten opzichte van de laatste top rond 309,6. Nemen we deze top uit dan volgt een stijging naar 312, het koersdoel van het begin oktober afgeronde omgekeerd hoofd en schouders patroon. Een ander mogelijk doel is dan het 50% Fibonacci niveau in de weekgrafiek rond 315,3, waar ik jongstleden vrijdag over schreef. De aandelenmarkt lijkt zich gezien de vlag x-x' in wording die met de laatste drie candles is ontwikkeld op te maken voor zo'n vervolg naar boven. Dat komt er zodra we een uitbraak naar boven hebben.

  • Verlaten we het patroon aan de onderzijde dan wordt de vlag niet afgemaakt en volgt een daling. Een koersdoel voor dat scenario bepaal ik aan de hand van de uurgrafiek, eerst gaan we echter naar de gebruikelijke daggrafiek met Bollinger Bands.

AEX daggrafiek BB 261011

  • Het is niet mijn gewoonte om patronen te tekenen in de daggrafiek met Bollinger Bands. Dat heb ik dit keer toch gedaan, omdat ik u wil laten zien dat er niet alleen sprake is van een potentiële vlag, maar dat er ook een wigvorm is te onderkennen in de grafiek. Zo'n wigvorm leidt veelal tot een daling. U ziet dat de markt in technische zin alle opties open houdt.

  • Over de grafiek is verder niet veel meer te vertellen dan dat er nog steeds gesproken kan worden over een fraaie stijgende trend. Hier ben ik dus mee klaar, door nu naar de uurgrafiek.

AEX uurgrafiek 261011

  • In de uurgrafiek ontwikkelde zich aan het eind van de middag een hoofd en schouders patroon. Dit gaf ons de stippellijn rond 296,1 als koersdoel. De stijging in het laatste halfuur van de handelsdag heeft onzekerheid gebracht aangaande het patroon. Het is door de terugkeer boven de stippellijn op 303,6 eigenlijk ongeldig geworden. Zouden we morgen dalen tot onder lijn x dan neem ik alsnog de grens 296,1 als richtpunt voor de beweging omlaag.

  • Stijgen we morgen dan wordt het hoofd en schouders patroon definitief ongeldig, waarna het koersverloop geheel afhankelijk wordt van ontwikkeling ten aanzien van lijn x'. Een doorbraak door die lijn zou een voortzetting naar boven inhouden.

AEX kwartiergrafiek 261011

  • De laatste drie candles in de kwartiergrafiek leren ons dat er in Amsterdam nog optimisten te vinden zijn die geloven dat er vanavond een voor de financiële markten aanvaardbare oplossing voor de Europese schuldencrisis komt. Morgen zal blijken of de kopers die voor deze candles zorgden hun gelijk al dan niet halen.

Resumerend: 

Recapitulerend kan ik stellen dat de aandelenmarkt in het technische beeld zowel rekening heeft gehouden met een stijging als met een daling. Aan de ene kant hebben we namelijk de vlag in de daggrafiek, een aanwijzing voor vervolg naar boven. Daartegenover staan een wigvorm in de daggrafiek en een hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek, zaken die een indicatie zijn voor een daling. Welke richting gekozen wordt hangt af van het besluit dat regeringsleiders vanavond nemen. Gaan we omhoog en breken we naar boven door lijn x' dan gaan we met de AEX naar 312 of 315,3. Dalen we en breken we naar beneden door lijn x, dan wordt de grens 296,1 richtpunt van de beweging.

En dan nog dit...

Vreemd genoeg zijn het in Europa nog de eurosceptische Britten die het vandaag het beste hebben gedaan. Juist zij boekten winst.

  • Er is door de winst van een half procent een slot boven de stippellijn rond 5545 tot stand gebracht, wat neerkomt op een doorbraak. Enige terughoudendheid was er nog wel, want het verschil met de stippellijn bleef beperkt tot een paar punten. Dit neemt niet weg dat juist de Britse beurs vandaag het meest heeft geanticipeerd op de komst van een eindoplossing voor de Europese schuldencrisis, wat bij zo'n eurosceptisch volk gerust opvallend mag worden genoemd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 26 okt 2011, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 okt 09.15u: Licht hogere start voor de beurs

26 okt 10.00u: Kopers en verkopers in evenwicht

26 okt 11.00u: AEX rond belangrijk niveau 303,6

26 okt 12.00u: Poging om een bodem te maken

Valutamarkt toont vertrouwen (analyse valutaplaza)

26 okt 13.00u: Er wordt geen daling toegestaan

26 okt 14.00u: W-vormige bodem voor AEX-index

26 okt 15.00u: AEX op cijfers VS verder gestegen

26 okt 16.00u: Lagere top na storing Euronext

Wereldhave: Steun rond €49,95 na daling uit wig

26 okt 17.00u: Alsnog hoofd en schouders patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven