ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 061011

  • Onze AEX-index is vandaag niet alleen teruggekeerd naar de stippellijn rond 284,2, maar daar ook doorheen gebroken. Dit is vanwege het feit dat hier in de maand september drie toppen ontstonden een significante ontwikkeling. Het houdt namelijk in dat er een omgekeerd hoofd en schouders patroon tot stand is gekomen in deze grafiek, een patroon waarvan de stippellijn rond 284,2 de neklijn is. De formatie geeft een koersdoel van 312 punten, geldig zolang de beursgraadmeter niet terugkeert onder de vandaag doorbroken grens 284,2.

  • Dat koersdoel van het afgeronde bodempatroon wordt voor de komende tijd echter niet mijn doel. Rond 295,9 zijn namelijk in augustus twee toppen ontstaan en dat maakt de stippellijn op dat niveau tot het geëigende richtpunt.

  • Iets boven de slotstand van vandaag ziet u een dalende magenta stippellijn, het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Er kan rond deze lijn eventueel nog een top ontstaan, op die eventualiteit ga ik uiteraard letten. De lijn zal morgen rond 287,7 liggen.

AEX daggrafiek BB 061011

  • De stijging heeft de middellijn en bovenste lijn van de Bollinger Bands voorzichtig naar boven doen krullen. Hier kan in theorie dus een nieuwe opwaartse beweging uit voortkomen. De bovenste lijn geldt als we verder stijgen in ieder geval als potentiële weerstandslijn. Bereiken we die dan kijk ik daarom wat specifieker wat het koersverloop wordt.

AEX uurgrafiek 061011

  • De uurgrafiek laat er geen misverstand over bestaan, de stippellijn rond 284,2 is op afdoende wijze doorbroken. Het belangrijkste morgen is te controleren dat we boven de stippellijn blijven. Een eventuele terugkeer eronder zou van de doorbraak immers een valse beweging maken en ervoor zorgen dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon uit de daggrafiek ongeldig zou worden.

AEX kwartiergrafiek 061011

  • Het enige minpunt aan de doorbraak is dat hij echt in de laatste fase van het koersverloop heeft plaatsgevonden. Het zijn de grote partijen die het speelveld in die fase domineren en dat die in meerderheid een vervolg naar boven nastreven geloof ik. Alles draait in de financiële wereld om geld. Wil men zowel voor wat betreft de fondsresultaten als de eindejaarsbonussen nog wat maken van het jaar dan zal er nu een rally opgestart moeten worden. Dit is een serieuze poging daartoe.
  • Voor de korte termijn hebben we lijn f in de grafiek. We stijgen in ieder geval verder zolang we met de AEX boven deze lijn koersen. Belangrijker is zoals ik al constateerde de stippellijn rond 284,2, daar moeten we boven blijven wil het bodempatroon in de daggrafiek valide blijven.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek door de stippellijn op 284,2 gebroken, waardoor een omgekeerd hoofd en schouders patroon is ontstaan. Deze formatie heeft een koersdoel van 312 punten, maar ik richt mijn pijlen als we daadwerkelijk verder stijgen op de grens 295,9. Onderweg kan het 50daags exponentieel gemiddelde eventueel nog voor weerstand zorgen, die lijn vinden we morgen rond 287,7. Verder let ik ook op het verloop bij de bovenkant van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Essentieel voor het omgekeerd hoofd en schouders patroon en een voortzetting naar boven is het dat we morgen boven 284,2 blijven. Zouden we namelijk terugvallen onder deze grens dan draaien we de afronding van het bodempatroon terug, waarop we dan toch weer aan een daling zouden moeten gaan denken. Het koersverloop ten opzichte van 284,2 krijgt morgen daarom mijn speciale aandacht.

En dan nog dit...

Bij een ontwikkeling als die van vandaag kijk ik toch altijd nog even wat onze oosterburen hebben gedaan. De Nederlandse markt is klein en het is om onze bewegingen in het juiste perspectief te plaatsen van belang te weten wat de grote broer heeft gedaan. Ik werp een blik op de daggrafiek van de Duitse DAX.

  • Wat direct opvalt is dat de Duitse beurs in tegenstelling tot de Nederlandse geen doorbraak heeft gerealiseerd. Het slot van de DAX lag precies ter hoogte van de top van 16 september jongstleden. Het verschil is niet vreemd, een AEX laat zich in de laatste handelsfase als kleine index veel eenvoudiger sturen dan de veel grotere DAX. Duitse beleggers zullen morgen moeten besluiten of zij ons achterna gaan en eveneens een doorbraak realiseren of opnieuw een top bij deze grens tot stand brengen. In het eerste geval stijgen wij verder, in het tweede geval worden wij mogelijkerwijs gedwongen onze doorbraak terug te draaien. Spannend. Zijn wij wellicht te ver voor de troepen uit gelopen en worden we door onze oosterburen teruggefloten of gaan zij met ons mee?!? We zullen het morgen weten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 6 okt 2011, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 okt 09.15u: AEX opnieuw met sprong naar boven

6 okt 10.00u: Index staat boven 76,4% niveau

6 okt 11.00u: Beursgraadmeter stijgt nog altijd

6 okt 12.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

6 okt 13.00u: Duits cijfer is volstrekt irrelevant

6 okt 14.00u: Markt teleurgesteld door besluit

6 okt 15.00u: Woorden Trichet spreken niet aan

6 okt 16.00u: Bodem in de buurt van 50% grens

6 okt 17.00u: Spannend eind van deze beursdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven