ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310311

  • Omdat de maand maart afgelopen is begin ik deze slotanalyse met de maandgrafiek van de AEX-index. Het koersverloop uit de jaren 2009-2011 vertoont een opmerkelijke parallel met het koersverloop uit de jaren 2003-2005, daar wil ik vandaag uw aandacht voor vragen. In de maandgrafiek is namelijk de stijgende wig q-q' ontstaan, net als dat een paar jaren geleden gebeurde. Voorafgaand aan de vorming van de beide patronen is zowel in 2004 als in 2010 een vlag ontstaan. Als het verleden een gids is voor de toekomst zou de AEX binnenkort naar boven uit de wig breken, dat gebeurde althans in 2005 op de plaats die ik met de pijl aangegeven heb. De vraag is of we dit jaar onder het vraagteken een soortgelijke ontwikkeling krijgen. Als ik zie hoe gretig beleggers de afgelopen weken in de markt sprongen lijkt de markt inderdaad te anticiperen op een gelijksoortig verloop.

  • Een stijgende wig is echter een voortzettingspatroon waarop gewoonlijk een daling volgt. Je ziet meestal een uitbraak naar beneden, wat de hervatting van de dalende trend betekent. De opwaartse uitbraak in 2004 was dan ook ongewoon. Een mogelijke verklaring voor deze ongebruikelijke beweging is dat de uitbraak destijds plaatsvond in de vakantiemaand juli. Het volume is laag in die maand en dat maakt een doorbraak door de bovenkant eenvoudiger te bewerkstelligen. Het is nu echter de vraag of het gaat lukken om dit te herhalen, want we gaan pas naar de aprilmaand. Het volume zal de komende maanden op het normale niveau liggen. Zolang er dus geen uitbraak naar boven staat houd ik daarom sterk rekening met een uitbraak naar beneden. Hierop zou dan een neerwaartse beweging vergelijkbaar met die van 2008 kunnen volgen. Een wig staat namelijk over het algemeen halverwege een trend. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. U heeft nog de tijd om te bestuderen hoe u van een dergelijke daling -als hij zich voor zou doen- zou kunnen profiteren of een cursus daartoe te volgen. Dat gezegd hebbende ga ik naar het beeld voor de wat kortere termijn.

AEX daggrafiek 310311

  • Ik schreef gisteren rekening te houden met een daling, want het gap dat gisteren open bleef zou nog gesloten kunnen worden. Dit is vandaag gebeurd, we kunnen nu verder kijken.

  • We zijn met de AEX boven het 76,4% niveau in deze grafiek geweest, wat een vervolg naar 374,2 vanuit de Fibonacci methode aannemelijk maakt. Dit is dus een optie waar we rekening mee moeten houden.

  • We bevinden ons zoals ik gisteren schreef in een gebied waar de afgelopen maanden meerdere toppen op diverse niveaus zijn ontstaan. We moeten ons dientengevolge niet laten verrassen door een eventuele nieuwe top in dit gebied. Deze top zou er staan als we door het laatste steunniveau zouden zakken waar we mee te maken hebben gehad. Dat was de stippellijn rond 363. Ik let behalve op eventuele bewegingen naar boven dus ook op het verloop ten opzichte van dat niveau.

AEX daggrafiek BB 310311

  • De daling van vandaag wil in de daggrafiek met Bollinger Bands nog niets zeggen. De index staat ruim boven de middellijn, waardoor een voortzetting naar boven mogelijk is. Dit zou pas veranderen mochten we door de lijn zakken, er is dus nog wel wat ruimte.

AEX uurgrafiek 310311

  • De AEX is de dag in de uurgrafiek geëindigd in de buurt van een potentieel steunniveau, namelijk de stippellijn rond 365,4. De beursgraadmeter zou eventueel kunnen stijgen vanaf deze grens. Morgen ga ik dus eerst kijken of dit gebeurt. Zakken we door 365,5 dan krijgt de grens 363 waar ik bij de daggrafiek al over schreef mijn aandacht.

AEX kwartiergrafiek 310311

  • De laatste candle in de kwartiergrafiek van vandaag is er een die niet onbesproken kan blijven. De candle kwam in de slotveiling tot stand, grote partijen zijn in die veiling stevig aan het verkopen geweest. De AEX daalde namelijk 1,3 punten, alleen in deze candle. Veel geloof in een voortzetting naar boven was er dus plots niet meer, terwijl de markt kort daarvoor nog zo enthousiast naar boven ging. Ik kan deze stemmingswisseling niet direct plaatsen, daarom doe ik maar gewoon wat ik altijd doe. Ik som de grenzen op waar het morgen om gaat en zie morgenochtend wel welk vervolg we krijgen.
  • Steun kan er liggen rond de stippellijn op 365,4 en het 61,8% niveau van de stijging 362,9 - 369,1 daar net onder rond 365,3. Dit zijn punten waar een bodem zou kunnen komen te liggen. Een daling onder 365,3 zou de bodem rond 362,9 tot mijn richtpunt maken, de bodem bij de grens 363 uit de daggrafiek.
  • Weerstand is de laatste top rond 368,1. Breken we daar doorheen dan stijgen we verder met onze beursgraadmeter.

Resumerend: 

Ik startte vandaag met het trekken van een parallel tussen de situatie nu en die van een aantal jaren geleden. In beide herstelbewegingen ontstond een stijgende wig. De vraag is of we weer naar boven uitbreken of binnenkort juist de dalende trend uit 2008 hervatten. Ik houd dit de komende maanden scherp in de gaten, want het maakt een enorm verschil voor de toekomst. Voor nu kijk ik naar de wat kortere termijn. Het gap van gisteren is gesloten, daar hoeven we geen rekening meer mee te houden. We zijn met de AEX boven het 76,4% niveau in de daggrafiek geweest en dat maakt een vervolg naar 374,2 zonder meer mogelijk. Om dit vervolg te krijgen moeten we in ieder geval boven 363 blijven, daaronder beschouw ik de candle van gisteren namelijk als een nieuwe top. Er kan steun liggen rond 365,4 en 365,3. Zolang we daarboven staan is een opwaarts vervolg mogelijk, een vervolg dat er zou komen bij een doorbraak door 368,1. Geraken we echter onder 365,3 dan keren we terug naar 363, waar het dan de vraag is of er nog steun gevonden wordt.

En dan nog dit...

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben een bijzondere veerkracht getoond de afgelopen weken. Aanslagen en natuurrampen vormen tegenwoordig een enorme impuls voor het doen van aankopen van grote partijen, zo leert het koersverloop ons nog maar eens. De Dow Jones staat inmiddels namelijk al weer bijna op de hoogste koers van dit jaar, zoals u in onderstaande daggrafiek kunt zien.

  • Het hoogste punt van dit jaar werd op 18 februari jongstleden bereikt en lag op 12391. De Dow heeft die grens gisteren op acht punten na bereikt. Een doorbraak door deze top zou een vervolg naar boven geven. De grens 12391 valt namelijk samen met het 76,4% niveau van de daling 14198 - 6470 uit de jaren 2007 tot 2009. Een doorbraak naar boven zou een terugkeer naar de top uit 2007 14198 brengen. Als ik dus zeg dat het verloop van deze en komende week cruciaal is zeg ik niets teveel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 31 mrt 2011, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 mrt 09.15u: Stijging werd snel teruggedraaid

31 mrt 10.00u: Daling eveneens teruggedraaid

31 mrt 11.00u: AEX ligt rond het slot van gisteren

31 mrt 12.00u: Beursgraadmeter opnieuw omlaag

31 mrt 13.00u: AEX bij de bovenkant van het gap

CSM: Koers al maanden tegen weerstandsgrens

31 mrt 14.00u: Index klein stukje binnen het gap

31 mrt 14.00u: Index klein stukje binnen het gap

31 mrt 16.00u: Beleggers toonden hun gretigheid

31 mrt 17.00u: Mogelijk een top rond 76,4% grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven