ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 110311

  • Begin ik met de weekgrafiek dan constateer ik dat we deze week teruggekeerd zijn bij de stippellijn rond 358,2. Deze voormalige weerstandslijn vormde eerder dit jaar gedurende twee weken steun en we moeten daarom rekening houden met de mogelijkheid dat we hier wederom steun vinden. De AEX kan vanaf het punt waar we ons nu bevinden de stijging eventueel weer hervatten. Zouden we daarentegen door deze grens zakken dan is lijn y volgens deze grafiek een goed doel.

AEX daggrafiek 110311

  • Hoewel uit de weekgrafiek bleek dat we vanaf de stippellijn op 358,2 zouden kunnen gaan stijgen maakt de daggrafiek dat minder waarschijnlijk. Dit wordt veroorzaakt door de afronding van de stijgende wijder wordende driehoek f-m. Dit is een omkeerpatroon dat al maanden in ontwikkeling was en aangeeft dat de AEX een top heeft neergezet. Een vervolg naar beneden ligt na deze uitbraak voor de hand.

  • Zouden we toch stijgen dan zou lijn f normaal gesproken een weerstandslijn moeten gaan worden. Dit wil zeggen dat ik zolang we niet boven lijn f koersen uitga van een neerwaarts vervolg.

  • Er is wat ruimte tussen de candle van gisteren en die van vandaag. Dit is een gap dat eventueel gesloten zou kunnen worden. Ik durf echter niet te stellen dat we dit gaan doen. Het gaat namelijk niet om een gewoon gap, maar om een breakaway gap. Dit is een type gap dat nogal eens open blijft.

  • Over het gap van gisteren wil ik nog zeggen dat ik op grond van het feit dat het boven lijn f ligt aanneem dat het open blijft. Ik wil namelijk niet speculeren op een terugkeer boven die lijn, met als reden dat dit een ongebruikelijke ontwikkeling zou zijn.

  • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 325,3 - 374,2. Reële koersdoelen zijn de drie grenzen 355,5, 349,8 en 344. Het is niet noodzakelijkerwijs zo dat deze drie grenzen alle drie worden bereikt, maar een daling naar het 38,2% niveau rond 355,5 zit er wel in. De stap naar die grens maken we zodra we door 358,2 zakken, waarbij ik rond het punt 357,3 waar eind januari een bodem ontstond nog even oplet hoe het zich daar ontwikkelt. Eenmaal onder 357,3 ga ik zonder meer voor een daling naar 355,5 of lager. Naar lijn y die bij de weekgrafiek ter sprake kwam gaan we pas in het geval we onder 355,5 en 349,8 zouden komen.

AEX daggrafiek BB 110311

  • De mogelijkheden om verder te dalen zijn gezien het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands voor de hele korte termijn beperkt. De candle van vandaag staat namelijk onder de banden. Zij die deze site regelmatig bezoeken weten dat een dergelijke situatie over het algemeen niet lang aanhoudt, meestal keert een index snel terug binnen de banden. Een uitschieter naar beneden kan de AEX echter nog wel maken. Veel verder dan dat de kans op een zijwaartse of opwaartse beweging waarmee de index terugkeert binnen de banden het grootst is kan ik dan ook niet gaan. Ik kan echter een daling niet uitsluiten.

AEX uurgrafiek 110311

  • De uurgrafiek geeft momenteel geen enkele indicatie of we voor aanstaande maandag naar boven of beneden moeten denken. Wachten tot de opening is het devies. Gaan we omhoog dan kan er weerstand liggen rond de onder- en bovenkant van het gap 360,4 en 361, alsmede rond lijn f. Dalen we en komen we onder 358,2 dan gaan we naar 357,3 of lager. Een daling onder 357,3 zou het 38,2% niveau in de daggrafiek 355,5 tot het volgende doel maken. 

AEX kwartiergrafiek 110311

  • Het zal u niet verbazen dat de kwartiergrafiek evenmin aanwijzingen geeft voor het verloop van aanstaande maandag. De bewegingen zijn aan het eind van de middag steeds kleiner geworden, waarmee de markt aangaf nog geen keuze te kunnen maken.

Resumerend: 

De AEX is in de weekgrafiek teruggekeerd bij de stippellijn op 358,2, een stippellijn die als een potentieel steunniveau geldt. De uitbraak die vandaag uit het patroon f-m in de daggrafiek heeft plaatsgevonden betekent echter de afronding van deze formatie als toppatroon. Dit maakt een daling waarschijnlijker. Of die daling aanstaande maandag al komt kan ik vanwege de stand buiten de Bollinger Bands niet zeggen. Wellicht gaan we eerst nog omhoog naar 360,4, 361 of lijn f. Zolang die lijn echter niet doorbroken wordt neem ik aan dat we dan op een gegeven moment alsnog verder dalen. Gaan we aanstaande maandag direct omlaag en brengt dat ons onder 358,2 dan gaan we naar 357,3 en onder die grens wordt 355,5 het doel. Daar een correctie over het algemeen 38,2% of meer bedraagt lijkt dat niveau me sowieso een plausibel koersdoel voor de komende week.

En dan nog dit...

De Dow Jones index is gisteren naar beneden door een trendlijn gebroken die bodems uit augustus en november 2010 met elkaar verbindt. Dit betekent onder normale omstandigheden de start van een correctie. Het Amerikaans koersverloop van vandaag kost me echter wel enige hoofdbrekens.

  • De lijn waar de Dow Jones doorheen is gebroken is lijn t in bovenstaande grafiek, een ontwikkeling waarop je een vervolg naar beneden zou verwachten. De index is tot mijn verbazing vandaag tot dusverre echter gestegen, een ontwikkeling waarvoor in de Amerikaanse media de daling van de olieprijs als reden wordt genoemd. Deze daling is naar verluidt het gevolg van de aardbeving met tsunami in Japan. Deze natuurramp zal namelijk het olieverbruik van Japan verminderen en dat stemt de markten positief. Het moge duidelijk zijn dat de menselijke maat telt niet voor beurzen. Het is altijd kil redeneren, waarbij men -hoe triest het ook is- voorbij gaat aan de slachtoffers. De Amerikaanse indices stijgen. Ik neem echter aan dat de indices later (mede op grond van de economische schade voor Japan) alsnog zullen dalen, waarbij lijn w die door bodems uit 2009 en 2010 loopt me voor de komende maanden een goed doel lijkt. De stijgende lange termijn van de Dow Jones blijft zoals ik vanmiddag in een column constateerde intact zolang de index boven lijn w blijft, ernstig is een daling dus niet. Ernstig is alleen het menselijk leed in Japan. Ik hoop dat dit zo beperkt mogelijk blijft als onder dit soort extreme omstandigheden maar mogelijk is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 11 mrt 2011, 19.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en column:

11 mrt 09.15u: Toppatroon in daggrafiek afgerond

11 mrt 10.00u: Stijgende wig bij sluiten van gap

11 mrt 11.00u: AEX na afronding wig weer gedaald

11 mrt 12.00u: Geen sprake van paniek op de beurs

11 mrt 13.00u: AEX afgelopen uur blijven liggen

11 mrt 14.15u: Poging tot doorbraak dalende lijn

11 mrt 15.00u: Nog altijd kooplust in Amsterdam

Dalingen naar trendlijnen in het verschiet (column BP)

11 mrt 16.00u: Meningen beleggers zijn verdeeld

11 mrt 17.00u: Verloop VS verlamt het Damrak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven