ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080311

  • De AEX is vandaag gedaald tot de stippellijn op 363 en vervolgens opgeveerd. Het slot lag door een laatste stijging in de slotveiling uiteindelijk 0,08% boven het slot van gisteren, waardoor een groene candle is ontstaan. De candle is een hammer en dat wijst op mogelijke bodemvorming. Er is morgen nog wel bevestiging nodig voordat we zeker weten dat het een bodem betreft, bevestiging in de vorm van een volgende groene candle.

  • Ik houd hoe dan echter ook rekening met een daling naar en onder lijn f, ook al zouden we morgen stijgen. Dit doe ik op grond van het gegeven dat we ons dichtbij de onderkant van de stijgende wijder wordende driehoek f-m bevinden. Dit is een potentieel omkeerpatroon dat afgerond zou worden als er zich een uitbraak naar beneden voor zou doen. Het patroon is de grafische weergave van overmoed. Beide lijnen stijgen, de bovenste het meest. Dit betekent dat de markt naarmate het patroon groter wordt steeds rigoureuzer te werk gaat bij de realisatie van stijgingen. De stemming wordt steeds beter, de bewegingen omhoog worden naar verhouding immers steeds groter. Op een gegeven moment overspeelt de markt echter haar hand, waarop een neerwaartse uitbraak volgt. Dat geeft dan een snelle en stevige daling. Het probleem bij dit patroon is dat de overmoed kopers ertoe brengt lang te blijven strijden tegen de naderbij komende daling. Dat zagen we ook vandaag weer. Dit maakt het moeilijk het moment van de neerwaartse uitbraak te voorspellen en houdt het ook lang onzeker of het patroon daadwerkelijk  met die neerwaartse uitbraak wordt afgerond. Ik moet er desalniettemin rekening mee blijven houden, zeker nu we zo dicht bij lijn f staan. De lijn ligt morgen op ongeveer 361,7.

AEX daggrafiek BB 080311

  • De daggrafiek met Bollinger Bands maakt het echter onzeker of we inderdaad gaan dalen. De candle van vandaag staat met de onderkant bij de onderste lijn van deze indicator, een lijn die moet worden gezien als een potentiële steunlijn. Het kan dus zonder meer zo zijn dat we een tweede bodem gaan krijgen rond 363.

AEX uurgrafiek 080311

  • De beursbarometer is aan het eind van de handelsdag opgelopen tot de stippellijn rond 366,4. Dit is een lijn die eerder steun vormde en dientengevolge weerstandslijn zou kunnen worden. We moeten morgen volgen of we hier wellicht omdraaien en de daling hervatten.

AEX kwartiergrafiek 080311

  • Hervatten we de daling niet vanaf de stippellijn rond 366,4, maar stijgen we verder, dan zijn er nog twee grenzen en een lijn die een barrière zouden kunnen worden. Het belangrijkst zijn het 50% niveau van de daling 370,2 - 362,9 rond 366,6 en het 61,8% niveau rond 367,5. Minder belangrijk is de grijze lijn p, maar ook die kan eventueel weerstand opleveren.
  • Een stijging boven het 61,8% niveau 367,5 zou een vervolg naar lijn p' geven.
  • Gaan we dalen dan zal ik met nieuwe Fibonacci lijnen de potentiële steunniveaus bepalen. De kans dat we dan naar beneden door de stippellijn rond 363 breken en naar lijn f in de daggrafiek gaan (361,7) is in mijn optiek dan evenwel groot.

Resumerend: 

De AEX is gedaald en vanaf 363 weer opgeveerd. Er is in potentie een dubbele bodem ontstaan rond dat punt, want de hammer die gevormd is geeft een mogelijke bodem aan. We weten morgenavond of het een bodem is, iets dat afhangt van de vraag of de candle al dan niet bevestigd wordt. Stijgen we morgen dan kan er weerstand liggen rond 366,6 of 367,5 of eventueel bij lijn p in de kwartiergrafiek. Er zou een top kunnen ontstaan, gevolgd door een hervatting van de daling. Breekt de index daarentegen door 367,5 dan gaan we naar de dalende lijn p' die gisteren een weerstandslijn bleek. In het geval van een daling plaats ik Fibonacci lijnen over de laatste stijging en bepaal daarmee de potentiële steunniveaus. Bij een daling zakken we waarschijnlijk echter door 363 en gaan naar lijn f in de daggrafiek die morgen rond 361,7 ligt. Daar zouden we vervolgens ook naar beneden doorheen kunnen breken.

En dan nog dit...

Onze oosterburen zijn met hun index bij een cruciale lijn aangekomen, dat wil ik u vandaag aan de hand van de daggrafiek laten zien.

  • Het gaat om lijn p, dat is de onderkant van het kanaal p-t en tevens de onderzijde van de grote stijgende wijder wordende driehoek p-p'. Zou de DAX naar beneden uit dit patroon breken dan is de opwaartse beweging ten einde en krijgen we een correctie. Dit zou ons met onze AEX in de daggrafiek naar beneden uit het patroon f-m doen breken. Blijft de DAX daarentegen boven lijn p dan blijft de opwaartse beweging intact. De vraag is dan of lijn t de stijging beperkt houdt of niet, dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Ik acht de kans op een neerwaartse uitbraak overigens groot. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 8 mrt 2011, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 mrt 09.15u: Hogere opening van de beursindex

8 mrt 10.00u: Er lag steun rond slot van gisteren

8 mrt 11.00u: Beursgraadmeter staat onder druk

8 mrt 12.00u: Kopers reageerden direct op daling

8 mrt 13.00u: Doorbroken lijn nu weerstandslijn

8 mrt 14.00u: AEX afgelopen uur verder gedaald

8 mrt 15.00u: AEX vond steun rond vorige bodem

8 mrt 16.00u: Beursindex is aangekomen op 363

KPN: Koers al weken dichtbij dalende trendlijn

8 mrt 17.00u: Herstel door invloed beurzen VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven