ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020511

  • De uitschakeling van Osama Bin Laden heeft vandaag in een koerssprong naar boven geresulteerd. Beleggers zagen in dit bericht namelijk aanleiding om aandelen in te slaan. Veel meer dan een morele oppepper is het wat mij betreft overigens niet, maar de markt zag dat anders.

  • De AEX bereikte door de stijging het 61,8% Fibonacci niveau rond 363,3, wat als een potentieel weerstandsniveau gezien moet worden. Er zou hier een top kunnen ontstaan, iets dat steevast het geval is bij een 61,8% niveau.

  • De candle van vandaag wijst al op zo'n mogelijke top, want het is namelijk een inverted hammer. Wordt de candle morgen bevestigd met een daling dan hebben we een volgende top en krijgen we een neerwaarts vervolg.

  • Je weet echter tevoren nooit zeker of een inverted hammer bevestigd wordt, daarom kijk ik ook even wat er zou gebeuren mochten we verder stijgen. Zouden we door 363,3 breken dan wordt de inverted hammer niet bevestigd, waarop lijn o het volgende doel voor de opmars wordt.

AEX daggrafiek BB 020511

  • Deze dag heeft een candle opgeleverd waarvan het lichaam onder de middellijn van de Bollinger Bands staat. Deze kan hierdoor nog als weerstandslijn fungeren en zo voor een daling zorgen. Als dit zo is zal het morgen moeten blijken.

AEX uurgrafiek 020511

  • In de uurgrafiek is te zien dat er vandaag een gap is ontstaan tussen 359,9 en 361,8. Gaps worden meestal gesloten, een gegeven dat in een terugkeer naar 359,9 zou moeten resulteren. Een garantie dat een gap gesloten wordt is nooit te geven. Kijkt u maar wat volgend op het gap van 20 april jongstleden is gebeurd, dat bleef open. Dit is echter een uitzondering, daarom houd ik steevast rekening met een terugkeer in het gap.

  • Dit keer is lastig dat de index vanmiddag steun vond rond de hoogste koers van 28 april. Oude weerstand is vooralsnog nieuwe steun geworden, een ontwikkeling die ertoe zou kunnen leiden dat het deel tussen 359,9 en 361,4 van het gap open blijft. Hier let ik vanzelfsprekend op.

  • Komen we onder 361,4 dan neem ik aan dat we naar 359,9 gaan. Wel kijk ik rond de toppen 361,1 en 360,5 voor alle zekerheid nog uit voor eventuele bodemvorming.

AEX kwartiergrafiek 020511

  • Andere potentiële steunniveaus zijn de magenta stippellijnen in de kwartiergrafiek, zijnde de Fibonacci niveaus van de stijging 357,9 - 363,1 rond 361,2, 360,6 en 359,9. Een daling naar dit laatste niveau zou betekenen dat het gap van vandaag gesloten zou zijn.
  • Een beweging onder 359,9 zou de AEX-index terug doen keren naar de stippellijn rond 358,2.
  • De markt voorziet gezien de stijgende wig die vanmiddag werd afgerond een neerwaartse beweging, dus het sluiten van het gap. Dit verandert mochten we boven het hoogste punt 362,6 van de wig komen. Dit zou het patroon ongeldig maken en beteken dat de markt een poging zou gaan doen om de beursgraadmeter boven 363,3 te brengen.

Resumerend: 

De AEX bereikte vandaag het 61,8% niveau rond 363,3 in de daggrafiek, een potentieel weerstandsniveau. Hier werd een inverted hammer gevormd en dat is een aanwijzing voor een mogelijke top. De middellijn van de Bollinger Bands werd niet doorbroken, wat eveneens een daling mogelijk maakt. Vandaag ontstond een gap dat vraagt gesloten te worden met een daling naar 359,9. Tot slot werd er in de kwartiergrafiek een stijgende wig gevormd, hetgeen op een neerwaarts vervolg wijst. We hebben dus aanwijzingen te over om aan te nemen dat we morgen naar beneden gaan. We doen dat daadwerkelijk zodra we onder 361,4 komen. De onderkant van het gap op 359,9 is dan het voor de hand liggende doel, al ga ik rond 361,3, 361,1, 360,6 en 360,5 dan nog wel na of er niet toch een bodem komt. Het gap zou gesloten zijn als 359,9 bereikt wordt, een daling onder 359,9 zou een voortzetting naar 358,2 inhouden. De ontwikkeling wordt anders mochten we boven 362,6 komen, dan namelijk gaat de markt proberen de beursindex door de top op 363,3 te laten breken.

En dan nog dit...

Vorige week dinsdag schreef ik over de goudprijs. Die had namelijk de bovenkant van een trendkanaal bereikt, waarop ik schreef een daling aannemelijk te achten. Het pakte anders uit.

  • De goudprijs brak naar boven uit het kanaal, waarmee het goud een volgende fase in de stijging ingegaan lijkt te zijn. Een koersdoel kan ik op dit moment niet geven, want ik heb geen concrete aanwijzingen om een doel uit te kunnen destilleren. 
  • Enige aandacht is als u goudbezitter bent ondanks de uitbraak naar boven toch op zijn plaats. U ziet een drievoudig versnelling in de grafiek, namelijk van lijn e via de wat steiler lopende lijn n naar de nog scherper stijgende lijn o. Zo'n versnelling treedt nog wel eens op aan het eind van een opwaartse trend, het is als het ware de finale. Hou de steunlijnen dus goed in de gaten, zakt het goud achtereenvolgens door de lijnen o, l en n dan is het vuurwerk over. -Ad Nooten- 

 

 

Geplaatst maandag 2 mei 2011, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mei apr 09.15u: Sprong na dood Osama Bin Laden

2 mei apr 10.15u: AEX eerste uur verder gestegen

2 mei apr 11.00u: Kopers hebben het initiatief nog

2 mei apr 12.00u: Stijgende lijn onder de candles

2 mei apr 13.00u: AEX-index in weerstandsgebied

2 mei apr 14.00u: Amsterdam houdt stijging aan

2 mei apr 15.00u: AEX onder stijgende lijn geraakt

2 mei apr 16.00u: AEX even teruggeweest in gap

2 mei apr 17.00u: Gap is nog niet verder gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven