ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020611

  • De AEX-index is vandaag wederom stevig onderuit gegaan, er stond aan het eind van de handel een daling van 1,5% op de borden. Het slot lag vlak boven de bodem die op 25 mei jongstleden rond 340,3 ontstond. Zakken we door dit niveau dan wordt de magenta stippellijn rond 332 zoals ik de voorgaande dagen schreef mijn volgende koersdoel. Dit is het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2. 

  • Zakken we niet door 340,3, maar stijgen we, dan komt er een dubbele bodem op deze grens te staan. Ik zal dan aan de hand van de laatste daling de mogelijke weerstandsniveaus bepalen. Dit kan ik nu nog niet doen, want ik weet simpelweg niet of we verder naar beneden gaan of niet. De trend is dalend en de kans op een neerwaarts vervolg dus groot. 

  • De trend blijft naar beneden gericht zolang we onder lijn l koersen. De aandelenmarkt kan deze negatieve ontwikkeling alleen maar keren door middel van een een achtereenvolgende doorbraak door deze lijn l en de laatste top rond 351,1.

AEX daggrafiek BB 020611

  • Dat we te maken hebben met een dalende trend wordt ook zonneklaar als we naar de daggrafiek met Bollinger Bands kijken. De middellijn vormde gisteren weerstand en de index staat inmiddels al weer bijna bij de onderste lijn. De drie lijnen van deze indicator dalen, ook dat is negatief. De beursindex kan in principe nog verder naar de onderste lijn.

AEX uurgrafiek 020611

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat er ondanks het voorgaande toch nog een reden is om rekening te houden met een stijging. Er staat tussen 343,7 en 344,3 namelijk een gap in deze grafiek. Gaps worden meestal gesloten en dat wil zeggen dat we een mogelijke terugkeer naar 344,3 niet uit mogen sluiten. De eerste stap die dan genomen zou moeten worden is die boven het potentiële weerstandsniveau 342, het punt waar vanmorgen aanvankelijk een bodem ontstond en dat vanmiddag stevig, maar tevergeefs verdedigd werd. Zouden we boven 342 komen dan ga ik uit van een terugkeer naar het gap, waarvan we de onderkant 343,7 zullen moeten doorbreken willen we het met een stijging naar 344,3 of hoger kunnen sluiten.

  • Onder het slot van vandaag ligt de stippellijn op 340,3 door de laatste bodem. Eenmaal daaronder richt ik me zoals gezegd op een daling naar 332. Het gap blijft dan open en dat wordt dan een runaway gap.

AEX kwartiergrafiek 020611

  • Onze aandelenmarktindex eindigde zoals u ziet op het laagste punt van de dag. Veel vertrouwen in de goede afloop heeft de beurs dus niet. De angst leeft dat de Amerikaanse beurzen vanavond verder zullen dalen.
  • In deze grafiek ziet u de stippellijnen op 340,3 en 342 die ik onder de uurgrafiek besprak. We kunnen morgen aan de hand van deze lijnen direct bepalen in welke richting de markt verkiest te gaan.

Resumerend: 

De AEX is wederom flink gedaald en staat vlak boven de bodem die op 25 mei jongstleden rond 340,3 ontstond. De trend is naar beneden gericht, je zou op het eerste gezicht dus zeggen dat een voortzetting naar beneden aannemelijk is. Er is echter nog één ding waar we ons rekenschap van moeten geven, namelijk van het feit dat er tussen 343,7 en 344,3 een gap open is gebleven. Gaps worden meestal gesloten, hetgeen me noopt om rekening te houden met de mogelijkheid van een stijging naar 344,3 of hoger waarmee het gap gesloten zou worden. We gaan naar dat gap mochten we terugkeren boven 342, waarna we door 343,7 zullen moeten breken willen we het met een stijging naar 344,3 of hoger kunnen sluiten. Dalen we echter en geraken we onder 340,3 dan blijft het gap open. Is dat de ontwikkeling die we krijgen dan neem ik het 23,6% niveau rond 332 uit de daggrafiek als doel.

En dan nog dit...

De goudprijs heeft een top gemaakt op een technisch interessant niveau, daar wil ik het vanavond met u over hebben.

  • Het hoogste punt dat gisteren werd bereikt lag op het 76,4% Fibonacci niveau van de daling die in de eerste week van mei plaatsvond. Toppen rond een 76,4% niveau komen niet vaak voor, in tijden van onzekerheid zie je ze echter nog wel eens. Combineer ik de top van gisteren met de druk op aandelenkoersen dan kom ik tot de conclusie dat de goudprijs wel eens niet verder meer op zou kunnen lopen dan het punt dat gisteren werd bereikt. In 2008 daalden aandelen fors, maar stonden tegelijkertijd ook de prijzen van alle denkbare commodities en de koers van de euro onder druk. Krijgen we een dalende aandelenmarkt en zo ook de euro een neerwaartse beweging inzetten dan kan dit beeld zich theoretisch herhalen. Zover is het nu overigens nog niet, want er is nog een stijgende trend en we hebben niet meer dan een mogelijke top op een 76,4% niveau. Voorzichtigheid is echter de hoeder van de porseleinkast. Het lijkt me niet verkeerd om het verloop ten opzichte van de stijgende lijn n te volgen, in de wetenschap dat een daling onder die lijn op zijn minst een daling naar lijn p zou geven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 2 jun 2011, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 jun 09.15u: AEX na dalingen elders verder omlaag

2 jun 10.00u: Index bij potentieel steunniveau 342

2 jun 11.00u: Tegengestelde signalen in de grafiek

2 jun 12.00u: AEX beweegt in richting van het gap

2 jun 13.00u: Stijging bracht opnieuw een vlag

2 jun 14.00u: Beursgraadmeter gaat weer omlaag

2 jun 15.00u: Hogere bodem in kwartiergrafiek AEX

Air France-KLM: Uitbraak uit stijgend kanaal dreigt

2 jun 16.00u: Uiterste poging om daling te stoppen

2 jun 17.00u: Strijd rond steunniveau 342 van AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven