ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240211

  • Een in vergelijking met gisteren beperkte daling van 0,4% heeft ons weer wat dichter bij lijn f gebracht. Mijn verwachting dat we naar lijn f gaan en daar op een gegeven moment ook naar beneden doorheen gaan breken is er alleen maar sterker op geworden. De stijgende wijder wordende driehoek f-m (een 'ascending broadening wedge') staat namelijk bekend als omkeerpatroon. Hier moet bijgezegd worden dat je dit patroon maar zelden ziet, velen kennen het dus niet. De komende dagen ga ik allereerst controleren of we werkelijk naar lijn f gaan, want dat is nodig willen we er uiteindelijk naar beneden doorheen kunnen breken. De lijn ligt morgen in deze grafiek rond 360,5.

AEX daggrafiek BB 240211

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is nu ook aan het verzwakken. De drie lijnen waaruit deze indicator is opgebouwd hebben hun opgaande beweging namelijk opgegeven. We kunnen nu gaan volgen of dit overgaat in een beweging naar beneden. Dalen we verder dan kan de onderste lijn steun vormen.

AEX uurgrafiek 240211

  • In de uurgrafiek ziet u de vlag x-x' in ontwikkeling. De formatie is afgerond zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet. Het ligt voor de hand dat we dan naar lijn f gaan, de lijn die we in de daggrafiek al zagen.

  • Zouden we naar boven uit x-x' breken dan gaat dit niet door. Bij deze vlag past namelijk een uitbraak naar beneden. Verlaten we het patroon naar boven dan gaan we een herstelbeweging in, waarvoor ik dan in mijn updates mogelijke koersdoelen en weerstandsniveaus zal bepalen.

AEX kwartiergrafiek 240211

  • De kwartiergrafiek vormt een uitvergroting van de uurgrafiek, maar biedt vandaag geen additionele informatie.

Resumerend: 

Het gaat er steeds meer naar uitzien dat we daadwerkelijk naar lijn f gaan. Ik koester die verwachting al enige tijd, maar het bleef lange tijd onzeker of we de beweging werkelijk zouden maken. Nu er een vlag in de uurgrafiek staat ziet het er naar uit dat we de stap inderdaad gaan maken, we doen dat zodra we naar beneden uit het patroon breken. Lijn f ligt morgen in de daggrafiek rond 360,5 en kan steun vormen. Verlaten we de vlag daarentegen aan de bovenzijde dan gaan we eerst een herstelbeweging in, waarvoor ik dan in mijn updates de belangrijke drempels zal bepalen. 

En dan nog dit...

De komende tijd kijk ik met meer dan de gebruikelijke aandacht naar de koersontwikkelingen in Japan. Waarom ziet u hieronder.

  • Het patroon a-a' zal u al wel opgevallen zijn. Het is een omgekeerde driehoek, een driehoek dus waarvan de lijnen uit elkaar lopen. Het patroon staat bekend als een voortzettingspatroon (bijvoorbeeld bij een gerenommeerd analist als Martin Pring) wat wil zeggen dat je meestal een uitbraak aan de bovenzijde ziet.
  • Dit keer twijfel ik er echter aan of er werkelijk een stijging zal volgen. Dit vindt zijn oorzaak in de beweging die deze maand heeft plaatsgevonden, of beter wat er niet heeft plaatsgehad. Er leek zich tot begin februari een hoofd en schouders patroon voor te gaan doen, maar dat wist de Japanse markt met wat sprongetjes op een knappe manier af te wenden. Zouden we nu echter terugkeren naar lijn a, die de neklijn had moeten worden, dan zou de hele beweging naar boven voor niets zijn geweest. De kans op een neerwaartse uitbraak zou groot zijn. Kijk ik bovendien wat een analist als Thomas Bulkowski vindt van het patroon, dan constateer ik dat hij het als een toppatroon ziet. De meningen zijn dus verdeeld. 
  • Er kan echter nog een hogere bodem ontstaan binnen het patroon, de stippellijn rond 10370 kan namelijk nog steun worden. Het is dus te vroeg om al van een daling uit te gaan. U begrijpt echter dat ik geboeid naar de ontwikkeling zal kijken, erg nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag of het in dit geval nu een voortzettings- of een omkeerpatroon gaat worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 feb 2011, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 feb 09.15u: Na 2 ticks storing NYSE Euronext

24 feb 10.00u: Koers doorgifte van AEX is hervat

24 feb 11.00u: Beurs is alsnog gap aan het sluiten

24 feb 12.15u: Daling AEX is onmiddellijk verijdeld

24 feb 13.00u: Kopen op vlag mocht niet baten

24 feb 14.00u: AEX bijna bij bodem van vanmorgen

24 feb 15.00u: Index naar boven door trendlijn

24 feb 16.00u: Grote vlag in uurgrafiek beursindex

24 feb 17.00u: De vlag in wording is nog intact

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven