ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100211

  • De AEX stond vandaag op het laagste punt op een verlies van bijna 0,8%, maar is desondanks met een winst van 0,4% geëindigd. Je mag wel stellen dat kopers er alles aan doen om een daling naar lijn f en de afronding van het patroon m-f te voorkomen. Dat patroon is een potentieel omkeerpatroon, een formatie die door de divergerende lijnen een grafische weergave is van toenemende strijd. Kopers hebben die strijd na de daling die zich vandaag aanvankelijk voordeed bepaald niet opgegeven. Bij dit patroon past dat kopers in de buurt van de bovenkant van het patroon op een zeker moment hun hand overspelen, waarna verkopers het initiatief overnemen en de kopers zich overgeven. Vandaag zou dat moment van overmoedigheid van het kopende deel van de markt kunnen zijn geweest, hetgeen zich dan morgen alsnog zou manifesteren in een daling.

  • Het is echter belangrijk om ook het verloop ten opzichte van lijn m in de gaten te houden. Die lijn ligt morgen rond 371,9. Zou de lijn met een slotstand doorbroken worden dan krijgen we een versnelling naar boven, dat zou namelijk het teken van capitulatie van het verkopende deel van de markt zijn. Het zou een vervolg naar het gebied 374 - 378,4 geven waar ik vorige week vrijdag over schreef. Ik mag dan wel aannemen dat lijn m niet doorbroken gaat worden en dat er op een zeker moment toch een daling naar lijn f komt, maar het is zolang we dichtbij lijn m blijven geenszins zeker dat ik het bij het juiste eind heb.

AEX daggrafiek BB 100211

  • De daggrafiek met Bollinger Bands kent een scherp stijgende bovenste lijn en een eveneens oplopende middellijn, hetgeen een opwaartse trend weergeeft. Een daling is vanuit dit perspectief minder waarschijnlijk en ook hieruit blijkt dat ik het met mijn veronderstelling dat we naar lijn f gaan bij het verkeerde eind kan hebben.

AEX uurgrafiek 100211

  • In de uurgrafiek zien we nog een teken dat mijn aanname fout kan zijn. Lijn l is nadat we er vanochtend doorheen braken namelijk geen weerstand gebleken, iets dat je eigenlijk wel zou verwachten. Het wijst op een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 100211

  • Uit de kwartiergrafiek wordt echter duidelijk dat er sprake is van een fraai staaltje sturing. De index is namelijk in de slotveiling zowel boven lijn l als boven de laatste top van gisteren rond 370,5 gezet. De manier waarop grote partijen de veiling gebruiken om de index naar boven te zetten wordt zo langzamerhand bedenkelijk. De index is met uitzondering van gisteren in de laatste zes beursdagen vanaf 17.30u gestegen. De slotveiling werd dag na dag gebruikt om de index nog even een zetje naar boven te geven. Vandaag maakte men het met de totstandkoming van een doorbraak echter wel heel erg bont. Het sterkt me in de gedachte dat we met het eindspel bezig zijn, dit gezien het feit dat men geen terughoudendheid meer kent.
  • Net als altijd laat ik me morgen evenwel leiden door het koersverloop en niets anders. Stijgen we morgen dan vallen we de toppen aan die rond 371,1 en 371,3 zijn ontstaan en gaan mogelijk een poging doen om in de daggrafiek door lijn m te breken. Die vinden we zoals we zagen rond 371,9.
  • Gaan we omlaag dan kunnen we pas onder de opvolgende trendlijn o zeker zijn van een daling. Die lijn heeft namelijk de functie van steunlijn overgenomen van lijn l. We doen er bij een daling dus goed aan om pas op een neerwaarts vervolg te gaan speculeren zodra we door lijn o zijn gezakt en niet eerder. Lijn o of de stippellijn rond 368,9 zouden ons immers weer naar boven kunnen sturen.

Resumerend: 

Kopers hebben met de omslag van -0,8% naar +0,4% die zij hebben weten te realiseren laten zien het heft in handen te willen houden. Dat zij daarbij geen middel onbenut willen laten wijst de doorbraak in de slotveiling wel uit. Het geeft me het idee dat we binnen het patroon m-f  met de finale bezig zijn. Normaal gesproken zouden we bij dit patroon een daling naar lijn f en lager moeten gaan zien, zolang we echter dichtbij lijn m staan kan ik een uitbraak naar boven niet uitsluiten. Lijn m ligt morgen rond 371,9, stijgen we morgen verder tot boven de recente toppen 371,1 en 371,3 dan komt er een doorbraakpoging bij die lijn. Een slotstand boven 371,9 zou uitmonden in een vervolg naar het gebied 374 - 378,4. Het zou echter beter bij het patroon m-f passen als we morgen zouden dalen en ons in de richting van lijn f zouden begeven. Deze ontwikkeling doet zich voor mochten we omlaag gaan en in de kwartiergrafiek door lijn o zakken.

En dan nog dit...

De voorgaande dagen maakte ik melding van een grote wig in de daggrafieken van de CAC40 en de Eurostoxx50. Dat patroon speelde vandaag met name in de daggrafiek van de CAC40 een belangrijke rol.

  • Het laagste punt van vandaag lag precies op de onderzijde van de wig p-p'. Vooralsnog zijn kopers er dus in geslaagd om een neerwaartse uitbraak uit dit patroon te voorkomen. Ze hebben goed opgelet daar in Frankrijk. Morgen zal blijken of het zin heeft gehad, wat uiteraard alleen het geval zal zijn als de index binnen de wig blijft en verder stijgt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 10 feb 2011, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en column:

10 feb 09.15u: Hoofd en schouders patroon AEX

10 feb 10.00u: Doel van toppatroon is al bereikt

10 feb 11.00u: Tweede hammer in kwartiergrafiek

10 feb 12.00u: AEX terug bij onderkant van gap

De kosten maken het verschil niet (maandelijkse column BeursPlaza)

10 feb 13.00u: Onderkant gap weerstand gebleken

10 feb 14.00u: AEX weer terug bij onderzijde gap

10 feb 15.00u: Direct omhoog op meevallend cijfer

Arcadis: Na december doorbraak niet hoger meer

10 feb 16.00u: Volhardende kopers houden vast

10 feb 17.00u: Kopers zijn weer vol vertrouwen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven