ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070211

  • De AEX-index is vandaag 1,2% gestegen en door lijn j gebroken. Dit betekent een uitbraak naar boven uit het patroon f-j en dat potentiële toppatroon is hiermee ongeldig geworden. Bij dit patroon verwacht je namelijk een uitbraak naar beneden in plaats van naar boven. Het wil zeggen dat we verder kunnen stijgen naar het gebied 374 - 378,4 waar ik afgelopen vrijdag over schreef.

  • Toch sta ik voor een dilemma. Verbind ik namelijk zoals ik dat vanmorgen in mijn update van 11u deed de toppen van 21 december 2010 met die van 3 en 4 januari en trek ik die lijn door dan kom ik precies uit bij het hoogste punt van vandaag. Ik heb deze lijn in onderstaande extra grafiek als grijze lijn getekend, de lijn waar een vraagteken bij staat.

AEX daggrafiek 070211 (2)

  • Er is ten opzichte van de vorige grafiek nog iets veranderd, ik heb namelijk lijn j weggehaald uit de grafiek. Op deze wijze wordt duidelijk dat we ondanks de opmars van vandaag toch nog niet geheel zeker kunnen zijn van een opwaarts vervolg. De nieuwe lijn zou in theorie de plaats van lijn j over kunnen nemen. We zullen het morgen weten, want dan zal blijken of de lijn blijvend weerstand vormt of niet. Wordt de lijn doorbroken dan komt er een eind aan mijn dilemma, dan gaan we namelijk gewoon verder naar het gebied 374 - 378,4. Blijven we evenwel onder de lijn dan let ik goed op de ontwikkeling ten aanzien van de stijgende lijn l. Zouden we namelijk onder die lijn uitkomen dan is er toch nog een kans dat we een daling gaan zien. 

  • Bewegingen als die van vandaag zijn overigens niet ongewoon bij het niet vaak voorkomend patroon dat gevormd wordt door de lijn met het vraagteken en lijn f. De lijnen lopen uiteen, wat een grafische weergave vormt van het gegeven dat kopers en verkopers gedurende de ontwikkeling van het patroon voor steeds grotere uitslagen naar boven en beneden weten te zorgen. Stappen als die van vandaag passen in dat beeld. Het is de ultieme poging van kopende partijen om de strijd te winnen van verkopende partijen. Weten de kopers de index morgen boven de grijze lijn te krijgen dan trekken zij aan het langste eind. Lukt hen dat echter niet dan is er een kans dat verkopers hard terugslaan, wellicht zelfs met een daling naar en eventueel onder lijn f. Dit laatste kan overigens alleen gebeuren bij een daling onder lijn l, dat is dus een lijn die ik bij een daling als referentie zal gebruiken.

AEX daggrafiek BB 070211

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands wordt duidelijk dat een daling morgen het meest voor de hand ligt. We zijn namelijk wederom boven de banden geraakt, hetgeen een terugkeer teneinde weer binnen de banden te komen aannemelijk maakt. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat dit morgen al gebeurt, maar de kans daarop is zeker aanwezig.

AEX uurgrafiek 070211

  • De uurgrafiek leert ons dat we vanmorgen een snelle opmars maakten. Kopers overvielen de markt, hetgeen een succesvolle strategie bleek. Vervolgens lag er steun rond 368,9, de top van vorige week die in het tweede uur doorbroken werd. De zaak ligt nu simpel. Stijgen we verder dan blijft deze bodem intact en gaat de markt proberen de index de grijze lijn uit te laten nemen die ik overgenomen heb uit de tweede daggrafiek. Komen we daarentegen onder 368,9 dan gaan we een correctie in, waarna we kunnen gaan letten op het verloop ten opzichte van lijn l. De aandelenmarkt streeft aan de laatste candle te zien naar een stijging.

AEX kwartiergrafiek 070211

  • Die laatste stijging kwam naar de kwartiergrafiek ons leert tot stand in de slotveiling. Grote spelers grijpen dit moment als de particulier buitengesloten is de laatste tijd steevast aan als gelegenheid om de index nog snel een zetje naar boven te geven. Dit was de vierde dag op rij met een stijging in de slotveiling. Het is helder dat grote partijen inzetten op een stijging en de veiling zien als een mooi moment om daar ongestoord op aan te sturen.
  • Het steunniveau 368,9 waar ik bij de uurgrafiek over schreef viel samen met het 23,6% niveau van de stijging 364,4 - 370,3. Zouden we morgen alsnog door deze grens zakken dan kan er steun liggen bij het 38,2% niveau rond 368,1, het 50% niveau rond 367,4 en de 61,8% grens rond 366,7. Zouden we naar dat laatste niveau gaan dan naderen we tevens de stijgende lijn l die ik wat lager getekend heb dan gisteren, zodat hij door de laatste bodem loopt en beter aansluit bij het koersverloop.

Resumerend: 

Kopers joegen de index vanmorgen in een sneltreinvaart naar boven en zorgden voor een opwaartse doorbraak door lijn j in de daggrafiek. Op het eerste gezicht kunnen we dus verder richting 374 - 378,4. Bij nadere beschouwing zou er echter toch nog een top kunnen ontstaan, met als bovenzijde de grijze lijn die ik in de tweede daggrafiek tekende. Breken we door de lijn dan heb ik de lijn voor niets getekend. Dalen we morgen daarentegen dan kan dit toch nog uitlopen op een daling naar en onder lijn f, met name als we onder lijn l mochten komen. Stijgen we morgen verder dan gaat de markt pogen de graadmeter boven de grijze lijn in de daggrafiek te brengen. Dalen we nochtans en komen we onder 368,9 dan wordt het vervolg afhankelijk van de plaats waar we vervolgens steun vinden. Dat kan het geval zijn rond 368,1, 367,4, 366,7 of lijn l in de kwartiergrafiek.

En dan nog dit...

Duitse kopers boekten vandaag een belangrijke overwinning, dat gegeven wil ik vandaag aan de hand van de onderstaande daggrafiek met u delen.

  • De Duitse markt heeft een doorbraak door lijn t tot stand gebracht en de DAX staat hiermee op het hoogste punt van het jaar. De ontwikkeling betekent tevens een opwaartse uitbraak uit het kanaal p-t en een terugkeer in het kanaal s-p'. Het is een opmerkelijke ontwikkeling, zeker in het licht van het nieuws van vanmorgen dat de Duitse fabrieksorders in december op maandbasis 3,4% zijn gedaald, terwijl een daling met 1,4% was voorzien. We bevinden ons echter in een fase waarin de markt op de een of andere manier lak heeft aan tegenvallende cijfers. De beurs leidt een eigen leven. In combinatie met het extreem gestegen beleggersvertrouwen dat vorige week bekend werd gemaakt en de manier waarop er de afgelopen weken steeds extra vraag komt op het moment dat weerstandsniveaus worden bereikt doet het me overigens sterk denken aan de ontwikkelingen van eind 2007, maar dat terzijde. Feit is dat de DAX doorgestoten is naar boven, in het beste geval loopt de beursgraadmeter de komende tijd op naar lijn p'. De DAX mag nu overigens niet meer terugvallen onder lijn t, want dat zou het effect van vandaag teniet doen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 7 feb 2011, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 feb 09.15u: Aanval op top van afgelopen vrijdag

7 feb 10.00u: Overweldigende start van beursweek

7 feb 11.00u: Kopers ontwikkelen heel wat geweld

7 feb 12.00u: AEX na snelle stijging nu iets gedaald

7 feb 13.00u: Beweging omlaag tot nog toe beperkt

7 feb 14.00u: Vooralsnog steun rond 23,6% niveau

7 feb 15.00u: Index nog altijd boven 23,6% grens

7 feb 16.00u: AEX is nog niet los van steunniveau

Ten Cate: Bijna ter hoogte van toppen uit 2007

7 feb 17.00u: Afgelopen uur weer lichte stijging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven