ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 231211

  • De AEX-index is deze week door de dalende lijn m gebroken, maar ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hier mee aan moet. Het is op het eerste gezicht een normale doorbraak. Deze week lag het verhandelde aantal aandelen echter maar op veertig procent van het normale volume, er was dus sprake van dunne handel. Het is duidelijk dat de beurs gebruik heeft gemaakt van deze situatie om tot stand te brengen wat zij eerder niet wist te realiseren, namelijk een doorbraak door lijn m. De AEX is de enige index waarin dit is gebeurd, van alle andere indices zijn de dalende lange termijn lijnen nog intact. Dit heeft me aan het twijfelen gebracht en ik wil aan deze 'doorbraak' dan ook niet de waarde toekennen die ik normaal gesproken aan een dergelijke stap zou geven. Volgende week is er nog zo'n week met laag volume, het zou me na wat ik deze week heb gezien niet verbazen als er dan nog eens wat bovenop wordt gedaan. In januari krijgen we dan pas weer het ware gezicht van de markt te zien.

  • Weerstand ligt er voor de komende week in ieder geval rond 309,1, voor wat het woord weerstand onder deze omstandigheden nog waard is. Zou die grens uitgenomen worden dan stijgt de index verder naar het 50% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4 rond 315 of de top rond 318,2. Dat zijn dan de eerstvolgende twee potentiële weerstandsniveaus. Laat ik om het plaatje compleet te maken ook de grenzen 327 en 329,2 nog noemen als mogelijke barrières, respectievelijk de neklijn van een hoofd en schouders patroon dat in augustus werd afgerond en nu weerstand kan vormen en het 61,8% Fibonacci niveau.

AEX daggrafiek 231211

  • In de daggrafiek werd afgelopen dinsdag een vlag afgerond, waarvoor ik een koersdoel van ongeveer 326,9 berekende. In de weekgrafiek zagen we een voormalige neklijn rond 327, waarmee de markt de indruk wekt de beursindex naar die grens te willen brengen.

  • Dat is echter nog niet alles. De index staat namelijk op het randje van afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon waarvan ik de schouders en het hoofd alvast heb aangegeven met de letters S en H. Dit patroon krijgt zijn beslag in het geval de index de komende beursweek verder stijgt. Dit patroon zou zelfs een koersdoel van 346 punten geven. Het wordt niet afgerond in het geval we niet verder stijgen, maar dalen.

  • Ik vroeg me vanmiddag in mijn update van 13.00u al af in hoeverre ik dit koersverloop nog serieus moet nemen. Er is nog nooit zo opvallend gestuurd als deze week. Bij elk teken van weerstand kwam er plots extra vraag in de markt, waarmee in deze dunne markt die weerstand dan vlot uitgenomen werd. De index moest hoe dan ook omhoog, natuurlijke bewegingen waren het bepaald niet. Het lijkt me daarom beter om in januari weer te gaan kijken hoe het ervoor staat en al het sturen dat we deze week zagen maar te laten voor wat het is. U heeft in het rijtje 309,1, 315, 327 en 329,2 in ieder geval mogelijke doelen voor het geval de index verder oploopt, daar wil het dan ook maar bij laten.

AEX daggrafiek BB 231211

  • De beursindex nadert de bovenste lijn van de Bollinger Bands en die lijn kan komende week weerstand vormen. Het is goed acht te slaan op die mogelijkheid.

  • De middellijn stijgt flink en dat biedt perspectief naar boven, dat blijft zo zolang de beursgraadmeter boven deze lijn blijft.

AEX uurgrafiek 231211

  • In de uurgrafiek tekende ik vanmiddag de lijnen f en f ', die samen een wig vormen. Gebruikelijk is dat er een daling volgt op zo'n patroon, maar dat bleek vandaag anders te verlopen. Het koste kopers geen moeite om de index op niveau te houden, bovendien was er nog de expiratie van weekopties waarvoor een stand boven 307,5 kennelijk gewenst was. Steun lag er rond 306,9, de correctie die je normaal gesproken op zo'n wig zou verwachten komt er alleen als we door die grens zakken. Zolang dat niet is gebeurd is een stijging de meest waarschijnlijke optie.

AEX kwartiergrafiek 231211

  • Een punt dat ik bij de kwartiergrafiek nog wil maken is dat het gap van vanmorgen voor het grootste deel gesloten is. Het is niet zeker dat we het resterende deel nog sluiten. 
  • Zouden we onder 306,9 komen dan gebeurt dat wel. We hebben rond 308,2 namelijk een dubbele top in de grafiek. Zouden we onder 306,9 geraken dan verandert dit in een M-vormige top, wat dan de onderkant van het gap 305,8 tot eerste koersdoel zou maken.

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft deze week met de realisatie van een doorbraak door de dalende lange termijn trendlijn m het lage volume uitstekend benut. Deze doorbraak heeft echter geen enkele waarde. In januari toont de markt namelijk pas weer haar ware gezicht, nu gaat het er haar slechts om de boel in de overgebleven weken nog wat op te poetsen. Het lage volume komt goed van pas. Steun lag er vanmiddag rond 306,9, zouden we daar doorheen zakken dan gaan we met de index naar 305,8 of lager. Er is zolang we boven 306,9 koersen een grote kans op een vervolg naar boven. De potentiële weerstandsniveaus zijn bij een opwaarts vervolg achtereenvolgens 309,1, 315, 327 en 329,2. Dit zijn tevens mogelijke doelen, waarbij op elk van de genoemde niveaus eventueel een top gevormd zou kunnen worden.

En dan nog dit...

Vandaag krijgt u geen extra grafiek van me, er is door de lage volumes namelijk geen peil te trekken op het koersverloop van de indices. Elke natuurlijke beweging ontbreekt, al is dat effect bij onze AEX wel zonder meer het sterkst geweest. Omdat ik verwacht dat dit de komende week niet veel anders zal zijn en ik na dit hectische jaar wel een paar dagen rust kan gebruiken heb ik besloten de komende week geen updates of slotanalyses te schrijven. Ik maak een uitzondering voor vrijdag 30 december aanstaande. Ik schrijf die dag nabeurs een slotanalyse, die ik dan in de loop van de avond zal plaatsen. Rest me om u vanuit deze plaats goede Kerstdagen te wensen en alvast een fijne jaarwisseling. Ik zie u graag de dertigste weer, of anders het komende jaar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 23 dec 2011, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 dec 09.15u: Opening net boven voorgaande top

23 dec 10.00u: AEX bezig met sluiten van het gap

23 dec 11.15u: Snelle reactie kopers op een wig

23 dec 12.00u: AEX weer bij stippellijn rond 307,5

23 dec 13.00u: Moet ik dit werkelijk serieus nemen?

Aegon: Markt moet gaan kiezen uit twee patronen

23 dec 14.00u: Kleine dalende wig in kwartiergrafiek

23 dec 15.00u: Markt verwachtte teveel van cijfers

23 dec 16.00u: Snelle stijging AEX afgelopen half uur

23 dec 17.00u: AEX-index weer wat teruggelopen

 

Agenda van maandag 19 dec t/m vrijdag 23 dec 2011

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven