ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250811

  • De AEX-index heeft vandaag een beweging gemaakt van de boven- naar de onderkant van de stijgende wig v-v'. In zowel de uurgrafiek als de kwartiergrafiek kwam een uitbraak naar beneden tot stand, maar in deze grafiek is het zo ver nog niet. De daggrafiek telt het zwaarst, waarmee ik de ontwikkeling niet definitief als een uitbraak mag beschouwen. Wil de wig afgemaakt worden dan moet die uitbraak morgen alsnog volgen. Lijn v ligt morgen in de daggrafiek rond 280,2, komen we daaronder dan is de uitbraak ook in deze grafiek een feit.

  • Komt het daarvan dan wordt de stippellijn rond 268,7 op grond van deze grafiek het geëigende doel, de stippellijn rond 265,9 in het geval van een daling onder 268,7 het tweede. Vorige week vrijdag heb ik u verteld dat de grenzen 263 en 240 andere mogelijke doelen zijn, 263 komt uiteraard pas in beeld bij een daling onder 265,9 en 240 na een daling onder 263.

  • De bovenzijde van de wig vinden we morgen rond 284,2. Dit niveau is van belang mocht het morgen van een herstel komen. Een doorbraak door deze grens zou de stijgende wig onbruikbaar maken. Iets boven 284,2, namelijk op 284,9, vinden we dan nog lijn k. Dit is de onderzijde van de vlag k-k', een patroon dat ook vandaag intact bleef en een weg omlaag aangeeft. De vlag wordt ongeldig mochten we boven 284,9 komen en ons daar ook boven handhaven.

  • De candle van vandaag omvat het lichaam van zijn voorganger en heeft daarmee voldoende gemeen met een engulfing bearish line om hem als zodanig te behandelen. De candle maakt de kans op een vervolg naar beneden groot, al moet hij uiteraard nog wel bevestigd worden.

AEX daggrafiek BB 250811

  • De beweging van vandaag past in de dalende trend van de Bollinger Bands, die is ondanks de naar boven gekrulde onderste lijn intact. Dit blijft zo zolang we ons onder de middellijn bevinden met onze beursgraadmeter.

AEX uurgrafiek 250811

  • Ik vertelde u het al bij de daggrafiek, de index is in de uurgrafiek in tegenstelling tot in de daggrafiek wel uit de stijgende wig v-v' gebroken. Wellicht komt u dit vreemd over, een wig is tenslotte een wig. Als je in een uurgrafiek echter een lijn door twee bodems tekent dan zal de hellingshoek afhankelijk zijn van het tijdstip op de dag waarop de tweede bodem tot stand kwam. Hoe later op de dag, hoe minder steil de lijn namelijk loopt. In de daggrafiek maakt het tijdstip waarop het laagste punt van een dag tot stand komt geen verschil voor de uiteindelijke grafiek. Zo kan het gebeuren dat lijnen in een daggrafiek en een uurgrafiek niet gelijktijdig doorbroken worden omdat ze niet eenduidig te tekenen zijn. De daggrafiek zal morgen de uitbraak uit de uurgrafiek moeten bevestigen.

  • Belangrijke steun vinden we rond 276,4, een grens die drie dagen achtereen met fanatisme door kopende partijen werd verdedigd. Een daling naar dat niveau is aannemelijk.

  • De daaronder gelegen grens waar u zich op kunt richten zou de index door 276,4 zakken is de stippellijn rond 271,1 en een eventuele beweging onder 271,1 zou een gang naar 268,7 met zich mee brengen. Deze laatste grens besprak ik bij de daggrafiek, daar een voor de hand liggend doel.

AEX kwartiergrafiek 250811

  • In de kwartiergrafiek blijkt lijn v vanmiddag na de doorbraak weerstand te hebben gevormd. Het zal u duidelijk zijn dat de index in deze grafiek  onder lijn v moet blijven wil het patroon geldig blijven. De lijn ligt in de daggrafiek morgen rond 280,2, laten we dat niveau maar meenemen naar de laatste beursdag van de week. We zagen immers dat er bij een stand onder 280,2 ook in de daggrafiek sprake zou zijn van een uitbraak. De stippellijn rond 276,4 lijkt me zolang we niet terugkeren boven 280,2 een goed eerste doel.
  • Zou de index terugkomen boven 280,2 dan is het zaak het verloop ten opzichte van de grenzen 284,2 (lijn v' daggrafiek) en 284,9 (lijn k daggrafiek) te gaan volgen. Zouden deze lijnen namelijk doorbroken worden dan zou dat een aanmerkelijke verbetering van het technische beeld zijn.

Resumerend: 

De index is gedaald en heeft in de uur- en kwartiergrafiek de stijgende wig v-v' afgerond. Dit is echter in de daggrafiek nog niet het geval, hier moet ik dus een slag om de arm houden. Blijven we morgen onder 280,2 dan is de uitbraak ook hier een feit. De candle van vandaag maakt een daling waarschijnlijk. Laat ik de achtereenvolgende richtpunten noemen voor het geval er zich inderdaad een daling voor doet, dat zijn 276,4, 271,1, 268,7, 265,9, 263 en 240. Een daling kan in principe bij elk van deze grenzen eindigen, dat zeg ik omdat ik nimmer vooruit loop op een daling onder een potentieel steunniveau. Ik beoordeel het van grens tot grens. Voor de lange termijn zitten we overigens nog steeds op het spoor van een daling tot ver onder deze grenzen, maar daarover op de laatste beursdag van deze maand meer. Morgen is zoals gezegd de grens 280,2 van belang. Zouden we terugkeren boven dit niveau dan is het tijd om te letten op de ontwikkeling ten opzichte van de grenzen 284,2 en 284,9. Dan moeten we immers nagaan of de vlag en de wig uit de daggrafiek wel geldig blijven.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over de AMX-index en de potentiële vlag in die graadmeter. Het patroon bevestigde het technische beeld in de AEX-index. Ik heb niet de gewoonte om hier twee dagen achter elkaar hetzelfde onderwerp te bespreken. Omdat ik me echter kan voorstellen dat u benieuwd bent hoe het vandaag afgelopen is met die vlag bespreek ik deze index vanavond evenwel nogmaals.

  • De AMX heeft vanmorgen precies de bovenkant van de vlag in wording aangetikt, maar heeft de onderzijde ervan niet bereikt. Het is dus nog niet zeker of dit patroon afgerond gaat worden. De onderkant van de vlag ligt morgen rond 461, komt de AMX daaronder dan is de afronding van dit voortzettingspatroon een feit. Een harde grens dus om in de gaten te houden.
  • Morgen zal ik vanwege andere bezigheden niet schrijven voor de site. Er zullen geen updates of actuele grafieken verschijnen en ook de slotanalyse zal ik 's avonds niet plaatsen. Die verschijnt in de loop van het weekend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 25 aug 2011, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 aug 09.15u: Start met aanval op bovenkant wig

25 aug 10.00u: Verkopers hebben aanval afgeslagen

25 aug 11.00u: Markt kijkt nog steeds naar boven

25 aug 12.15u: Mogelijk bodem op 76,4% niveau

25 aug 13.00u: Lagere top volgend op bodem

25 aug 14.00u: AEX beweegt al enige tijd zijwaarts

25 aug 15.00u: Index lager op tegenvallend cijfer

25 aug 16.00u: Veel beweging het afgelopen uur

25 aug 16.30u: Wig is af, nog steun rond 76,4%

25 aug 17.00u: Spannend einde van de beursdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven