ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080811

  • Er is vandaag 4,4% afgegaan van de AEX-index. Er lijkt geen einde aan de daling te komen en de stappen die we naar beneden maken worden bovendien steeds groter. Er staan inmiddels elf rode candles op rij en dat is uitzonderlijk. Of er nog een twaalfde bijkomt kan ik u niet zeggen, maar we mogen dat gezien de grote druk waaronder de markt staat en het slot van vandaag geenszins uitsluiten. Dat slot lag namelijk vlak boven het laagste punt van vandaag en dat wil zeggen dat beleggers pessimistisch gestemd zijn voor de dag van morgen.

AEX weekgrafiek 080811

  • Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we dat de beursgraadmeter vandaag iets onder het doel 285 is gesloten dat ik op grond van de daling onder de bodem 301,5 noemde. Dit wil zeggen dat de index verder zou kunnen dalen naar het 61,8% niveau rond 263, hetgeen kan gebeuren mochten we de resterende vier beursdagen van deze week onder 285 blijven. Uiteindelijk telt hier namelijk pas een doorbraak die op vrijdag wordt gerealiseerd.

  • In de grafiek ontstond vorige week een hoofd en schouders patroon met als koersdoel de waarde 280. Daar staan we met een laagste koers van 283 niet ver meer vandaan. De resterende drie punten zouden we bij het handhaving van het huidige uiterst negatieve sentiment best nog kunnen overbruggen.

AEX daggrafiek BB 080811

  • De daggrafiek pleit in combinatie met de elf rode candles die achter elkaar zijn gevolgd evenwel voor bodemvorming. De AEX is namelijk voor de vierde dag op rij onder de Bollinger Bands gesloten en dat is toch wel een aantal waarop het reëel wordt rekening te gaan houden met een herstelbeweging waarmee de index terugkeert binnen de banden. Dit zou gebeuren bij een stijging naar ongeveer 290 of hoger.

AEX uurgrafiek 080811

  • Vanuit de uurgrafiek gezien is het echter niet reëel om van een herstel uit te gaan, althans vanuit de huidige stand van zaken niet. De index brak vanmiddag naar beneden uit een wijder wordende driehoek en dat is een patroon dat normaliter als bodempatroon fungeert. Het gegeven dat er zich een uitbraak omlaag voordeed belooft niets goeds.

AEX kwartiergrafiek 080811

  • Ik moet aan de hand van de kwartiergrafiek bovendien constateren dat de uitbraak uit de driehoek d-d' in het laatste stukje van de handelsdag nog bevestigd werd. Lijn d' werd namelijk getest en bleek weerstand. Herstel kan er alleen komen bij een terugkeer boven de laatste top 285,8.
  • Het is zolang die terugkeer boven 285,8 er niet is raadzaam om uit te gaan van een vervolg naar beneden. Nemen we aan dat de driehoek halverwege de beweging is ontstaan dan geeft dat als doel het koersniveau 272. Er zou dan geen steun liggen bij het doel 280 dat bij de weekgrafiek ter sprake kwam. Dat kan dus nog wat worden morgen.

Resumerend: 

Elf rode candles op rij en vier onder de Bollinger Bands maken de kans op een herstelbeweging morgen groot. Een uitbraak uit een driehoek en een daaropvolgende test vormen echter een indicatie voor een vervolg naar beneden. Zouden we inderdaad omlaag gaan dan wordt de grens 280 uit de weekgrafiek het eerste richtpunt. Zouden we door die grens zakken dan zouden we naar 272 gaan, een beweging die dan weer deel uit zou maken van een daling naar 263. Dat is namelijk het niveau waar we op een gegeven moment heen zouden gaan als we deze hele week onder 285 blijven en daar aanstaande vrijdag onder sluiten. Keren we morgen terug boven 285,8 dan komt er echter herstel, al zegt dat nog niets over de kracht ervan. Een terugkeer binnen de Bollinger Bands in de daggrafiek zou er dan wel in moeten zitten, wat ons naar 290 of hoger zou brengen.

En dan nog dit...

Goud dient bij alle onzekerheid die de financiële markten momenteel kennen als vluchthaven, hetgeen te zien is aan een opwaartse uitbraak uit een lange termijn trendkanaal.

  • Het kanaal p-p' waaruit de uitbraak heeft plaatsgevonden is het kanaal p-p'. De stijging heeft aldus een versnelling naar boven gekregen. Aan die versnelling ging in de derde week van juli de vorming van een driehoek vooraf. Een driehoek staat over het algemeen halverwege een beweging en dat wil zeggen dat het doel van het patroon vandaag is bereikt. Ik kan dan ook niet zeggen of de goudprijs verder op zal lopen. Blijkt dat wel het geval dan is er geen doel meer te geven, want ik heb geen nadere aanwijzingen om dat te kunnen bepalen. Bij een versnelling naar boven uit een kanaal gaat het overigens nog wel eens om de laatste fase van een opmars. Het lijkt me dus verstandig om het koersverloop als u goudbelangen heeft met extra aandacht te volgen. Als referentie kunt u de lijnen p' en q gebruiken. Daar moet de goudprijs immers boven blijven wil de koers verder oplopen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 8 aug 2011, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 aug 09.15u: Voorwerk bracht meevallende start

8 aug 10.00u: Potentiële top AEX rond 50% niveau

8 aug 11.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

8 aug 12.00u: Markt doet poging tot bodemvorming

8 aug 13.00u: Potentieel bodempatroon AEX-index

8 aug 14.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

8 aug 15.00u: Afgerond voortzettingspatroon AEX

8 aug 16.00u: Wijder wordende driehoek gevormd

8 aug 17.00u: AEX naar beneden uit het patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven