ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 010411

  • Vandaag is de eerste grafiek van deze slotanalyse een weekgrafiek, want we hebben het eind van de beursweek bereikt. De beurs heeft deze week opnieuw winst geboekt, waardoor de opwaartse trend zoals die wordt weergegeven door lijn y stand gehouden heeft. De AEX beweegt in de richting van de top rond 374,2.

  • Naar aanleiding van mijn slotanalyse van gisteren heb ik de stijgende wig q-q' aan de grafiek toegevoegd. Ik tekende dit patroon gisteren namelijk in de maandgrafiek en wil de komende tijd aan de hand van de weekgrafiek volgen wat we doen ten opzichte van de begrenzing van dat dit patroon. Breken we naar boven uit zoals we dat in 2005 uit een identiek patroon deden of verlaten we het patroon naar beneden zoals je dat bij deze wig meestal ziet, dat is de vraag die ik de komende weken beantwoord wil krijgen. Een uitbraak naar boven zou groeiperspectief geven voor de beursgraadmeter, terwijl een achtereenvolgende daling onder de lijnen q, y en de stippellijn rond 343 de hervatting van de neerwaartse trend zou behelzen. We bewegen momenteel in de richting van de bovenzijde van het patroon. Het eerste waar we dus op moeten gaan letten is of we die bovenkant bereiken en, zo ja, of we er doorheen breken of een top maken. We gaan naar lijn q' zouden we door 374,2 breken.

AEX daggrafiek 010411

  • We zijn vandaag met de AEX boven het hoogste punt 369,1 van de candle van eergisteren gesloten, wat inhoudt dat we nog steeds onderweg zijn naar de top rond 374,2. De top van vandaag lag rond 369,6 en ik verifieer aanstaande maandag dat we boven deze grens komen. Dat is tenslotte nodig willen we verder gaan op het pad naar 374,2.

  • Onderweg houd ik voortdurend in de gaten of er zich niet toch een top ontplooit. We bevinden ons tenslotte in een gebied waarbinnen de voorgaande maanden vele toppen zijn voorgekomen, wat met zich meebrengt dat het geen gouden regel is dat we 374,2 daadwerkelijk bereiken. De vorming van een lagere top is in een gebied als dit mogelijk.

AEX daggrafiek BB 010411

  • De AEX is tot dusverre echter onmiskenbaar onderweg naar hogere regionen, in deze grafiek de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Die lijn is hier de eerstvolgende weerstandslijn, een lijn die we als we direct verder stijgen overigens pas kunnen bereiken als we door 374,2 breken. De lijn zal dan namelijk naar boven afbuigen.

AEX uurgrafiek 010411

  • In de uurgrafiek treffen we een nuttige lijn aan, namelijk lijn r. De trend is zolang we ons boven die lijn bevinden in ieder geval naar boven gericht. Bij iedere stand boven lijn r kunnen we ons dus op 374,2 blijven richten.

AEX kwartiergrafiek 010411

  • Lijn r blijkt in de kwartiergrafiek de onderzijde van een wigvorm, waarvan lijn r' die ik aan de bovenkant van de candles van vandaag heb getekend de bovenste lijn is. Op zo'n wigvorm volgt vaak een daling en dat geeft me aanleiding om aanstaande maandag goed te volgen of we eventueel door lijn r zakken. Zouden we dat doen dan ga ik de ter zake doende potentiële steunniveaus bepalen. Dit doe ik op dit moment niet, want we staan nog boven lijn r. Een trend blijft de trend tot anders gebleken is.

Resumerend: 

De AEX is deze week opnieuw gestegen en beweegt in de richting van de top 374,2 en eventueel lijn q'. Dit zijn zolang we stijgen de doelen waar ik me op richt. Hierbij houd ik omdat we in de daggrafiek in een weerstandsgebied zijn wel voortdurend in de gaten of we niet toch een lagere top onder 374,2 maken. Stijgen we boven 369,6 dan gaan we daadwerkelijk verder op de weg naar 374,2, zij het dat we in de kwartiergrafiek vervolgens naar boven uit de wig r-r' moeten breken. Doen we dat namelijk niet dan zouden we toch nog kunnen dalen. Zo'n daling zou er komen mochten we naar beneden door lijn r zakken, in welk geval ik in mijn updates de potentiële steunniveaus zal vaststellen. Dat doe ik nu niet. Zou ik dat namelijk op dit moment doen dan zou dat prematuur zijn, want de trend is nog immer naar boven gericht.

En dan nog dit...

Gisteren heb ik u op deze plaats laten zien dat de Dow Jones bij de top van dit jaar 12391 stond. Deze grens zou vandaag doorbroken kunnen worden, want de Dow noteert rond 18.30u 12414. Het gaat uiteraard om het slot, dus helemaal zijn we er nog niet. Vanavond vraag ik uw aandacht voor de Nasdaq.

  • De Nasdaq heeft de top van dit jaar 2840 nog niet bereikt, maar wel het weerstandsniveau 2802 dat de index begin maart parten speelde. Een doorbraak door deze grens op slotbasis zou betekenen dat de graadmeter verder stijgt naar 2840. De kans op een doorbraak is aanwezig zolang de Nasdaq boven lijn i noteert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 1 apr 2011, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 apr 09.15u: Positieve start nieuwe beursmaand

1 apr 10.00u: Markt streeft nog naar een stijging

1 apr 11.15u: AEX-index staat opnieuw onder druk

1 apr 12.00u: Niets aan de hand, zegt de markt

1 apr 13.00u: Markt speculeert op goede cijfers

1 apr 14.00u: Beleggers zijn klaar voor de start

1 apr 14.45u: Markt maakte de juiste inschatting

1 apr 15.00u: AEX vlak onder top van eergisteren

1 apr 16.00u: Doorbraak nog niet blijvend gelukt

1 apr 17.00u: Koersverloop in vorm van een wig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven