ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 170910

  • De AEX-index opende deze week een stuk boven het slot van vorige week vrijdag, maar sloot er vandaag iets onder. De candle die hierdoor is ontstaan is een potentieel toppatroon dat bekend staat onder de naam bearish counterattack line. Wordt het volgende week bevestigd door de vorming van een rode candle dan is er een top gemaakt, zolang die bevestiging er nog niet is blijft dat nog even afwachten.

  • De candle van deze week bracht ons in de weekgrafiek boven de diamant en dat patroon leek hierdoor te gaan sneuvelen. Het slot van vandaag heeft er evenwel voor gezorgd dat het patroon in de maandgrafiek intact is gebleven, zoals u aan het stukje maandgrafiek ziet dat ik ter illustratie links in de weekgrafiek heb geplaatst. Gevolg is dat de beursgraadmeter nog altijd zou kunnen gaan dalen. Met deze wetenschap gaan we naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 170910

  • We openden vanmorgen ruim boven de candle van gisteren, maar sloten uiteindelijk met een licht verlies van 0,04%. De vanmorgen gedemonstreerde kracht verdween uit de markt en dat maakt de kans op een vervolg naar boven kleiner. Zolang we echter nog niet op overtuigende wijze een correctie hebben ingezet is het te vroeg om een conclusie te trekken uit de ontwikkeling van vandaag.

AEX daggrafiek BB 170910

  • Voor wat de daggrafiek met Bollinger Bands betreft kunnen we volgende week zowel naar boven als naar beneden, een aanwijzing voor een van beide richtingen geeft deze grafiek echter niet.

AEX uurgrafiek 170910

  • De uurgrafiek geeft evenmin een concrete aanwijzing. We zijn boven de voorgaande bodems 333,8 en 334,3 gesloten, wat kansen biedt voor een vervolg naar boven. De zeven rode candles die achter elkaar zijn ontstaan vormen echter bepaald geen krachtig beeld en dat wil zeggen dat het niet vanzelf spreekt dat we volgende week weer omhoog gaan. Ik moet naar harde grenzen gaan zoeken aan de hand waarvan ik maandagochtend iets kan zeggen, dat doe ik in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 170910

  • Weerstand is er rond 335,5 en de laatste top rond 335,9. Weten we beide grenzen te passeren dan betekent dit dat de markt een poging doet om de opwaartse trend te behouden. Ik plaats dan Fibonacci lijnen om de potentiële weerstandsgrenzen te achterhalen.
  • Steun ligt er rond 334,3 en 333,8. Zakken we door beide niveaus dan is dat de start van een correctie. Ook dan plaats ik Fibonacci lijnen, maar dan om vast te stellen waar we in theorie steun zouden kunnen vinden.

Resumerend: 

Even leek het er begin deze week op dat we de diamant in de weekgrafiek en maandgrafiek aan de bovenzijde gingen verlaten, wat het patroon ongeldig zou hebben gemaakt. De AEX is daarna echter gedaald, wat in de maandgrafiek de diamant geldig heeft gehouden en in de weekgrafiek een potentieel toppatroon heeft gegeven. Het is niet gezegd dat we verder stijgen, zolang we ons binnen de diamant bevinden is een daling heel wel denkbaar. Op dit moment is daar echter nog niets over te zeggen, wat volgt hangt in eerste instantie af van de ontwikkeling ten opzichte van twee steunniveaus en twee weerstandsniveaus. De weerstand waar het om gaat ligt rond 335,5 en 335,9. Nemen we die grenzen uit dan stijgen we toch nog verder. De steun waar we op moeten letten vinden we rond 334,3 en 333,8. Belanden we met de AEX onder deze niveaus dan gaan we een correctieve beweging in. Of we nu stijgen of dalen, in beide gevallen plaats ik vervolgens Fibonacci lijnen. Het doel zal alleen anders zijn, bij een stijging zal ik het doen om mogelijke weerstandsniveaus te bepalen, terwijl het me bij een daling om de mogelijke steunniveaus zal gaan.

En dan nog dit...

De AMX-index is vandaag met kracht door voorgaande toppen gebroken, wat bij oppervlakkige beschouwing een koopsignaal betekent. Dat is het echter niet.

  • De stijging van de AMX of midkap-index is veroorzaakt door maar één fonds, namelijk Crucell. Het aandeel is door een overnamebod van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson met 55,5% (!) gestegen en was daardoor in zijn eentje goed voor 14,3 van de 14,7 indexpunten waarmee de AMX-index steeg. Hoewel je op grond van de doorbraak zou zeggen dat de AMX-index nu gekocht dient te worden, leert het gegeven dat vrijwel de hele stijging door één aandeel werd veroorzaakt ons dat we het niet als zodanig moeten zien. Computergestuurde analyse programma's en analisten die alleen naar de index kijken zullen spreken over een koopsignaal en een gap. Trek ik echter 14,3 punten af van de candle van vandaag dan ontstaat het beeld zoals ik dat in de inzet in de grafiek getekend heb. De candle van vandaag ligt dan een eind lager. Overigens zou er dan een vlag in wording zijn, waarop dan alsnog een stijging zou kunnen volgen. De uiteindelijke conclusie is dat de AMX best verder kan stijgen, maar dat we pas over een koopsignaal mogen spreken mocht de index door de top van vandaag rond 557 breken. Er is zelfs wat te zeggen voor het hanteren van de grens 561,3, namelijk de top van enkele dagen geleden vermeerderd met 14,3 punten. Hoe we er ook mee omgaan, de les is in ieder geval dat we bij een doorbraak in een grafiek altijd moeten kijken wat de oorzaak ervan is voordat we erop handelen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 17 sep 2010, 19.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 sep 09.15u: AEX-index is 0,9% hoger geopend

17 sep 10.00u: 76,4% grens eenvoudig doorbroken

17 sep 11.00u: Recente top 339,4 niet bereikt

17 sep 12.15u: Steun 338,2, weerstand 338,8

17 sep 13.00u: AEX door steun 338,2 gezakt

17 sep 14.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

17 sep 15.00u: Steun gevonden rond 335,5

Randstad: Koersverloop kost me hoofdbrekens

17 sep 16.00u: Druk door tegenvallend vertrouwen

17 sep 17.00u: We kunnen nog positief eindigen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven