ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130910

  • De AEX heeft vandaag een sprong naar boven gemaakt, wat geleid heeft tot de vorming van een gap. Gaps worden meestal gesloten en dat gegeven dwingt me om rekening te houden met een terugkeer naar het laagste punt van het overgeslagen gebied. Dat is het hoogste punt van afgelopen vrijdag rond 335,2.

  • De situatie is analoog aan die in juni van dit jaar. In de cirkel die ik in de grafiek heb geplaatst ziet u dat de beursindex op 21 juni jongstleden eveneens een sprong naar boven maakte waarbij een gap ontstond. Dat gap werd de dag erop gesloten. Het is des te meer reden voor mij om voor morgen voor alle zekerheid uit te gaan van een daling, waarbij er vervolgens rond de onderzijde 335,2 van het hiaat in de grafiek steun gevonden zou kunnen worden.

  • Laat ik voor alle zekerheid ook aangeven dat we bij een stijging boven het hoogste punt van vandaag 339,4 naar de stippellijn rond 341 zouden gaan. Dit is namelijk het eerstvolgende weerstandsniveau. Weerstand kan er ook nog liggen tussen de grijze stippellijn door oude bodems rond 342 en de top uit juni rond 343,3. Een eventuele doorbraak door dat laatste niveau zou een koopsignaal zijn.

  • In de grafiek ziet u verder de nieuwe lijn i. Deze lijn heb ik geplaatst om als er zich een daling voordoet te volgen of de opwaartse beweging in stand blijft. Het is een potentiële steunlijn, die ik ook in de uurgrafiek en kwartiergrafiek overgenomen heb.

AEX daggrafiek BB 130910

  • Het huidige beeld is ook in de daggrafiek met Bollinger Bands vergelijkbaar met dat van juni dit jaar. Net als die maand heeft de AEX de bovenste lijn van deze indicator bereikt, terwijl de onderste lijn nog dalende is. Morgen moet blijken of de analogie gehandhaafd blijft, in welk geval er een daling zou volgen. Dit hoeft vanuit deze indicator gezien overigens niet perse te gebeuren, het is goed mogelijk dat de beursindex samen met de bovenste lijn van deze banden verder stijgt. Vergelijkingen met voorgaande situaties gaan echter vaak op, daarom houd ik het in de gaten.

AEX uurgrafiek 130910

  • In de uurgrafiek ziet u tussen de zwarte stippellijnen op 335,2 en 336,9 het gap dat vandaag open bleef. Keren we inderdaad terug naar 335,2, een ontwikkeling waar ik zoals ik schreef vooralsnog van uit ga, dan zou zich dat allereerst manifesteren in de vorm van een daling onder lijn h. Dit is een stap die ik morgen zal verifiëren.

  • Maken we de beweging onder lijn h en de stippellijn rond 336,9 dan gaan we het gap dichten. Dit doen we dan met een terugkeer naar 335,2. Er kan vervolgens eventueel steun liggen rond die grens, alsmede in de buurt van lijn i.

AEX kwartiergrafiek 130910

  • Eerste weerstand ligt er rond 338,7, ter hoogte van de bovenzijdes van een reeks candles van hedenmiddag. Zouden we ons met de AEX boven deze grens begeven dan wordt getracht het gap open te laten en de stijging naar 341 voort te zetten. Het laatste gebeurt zoals we zagen bij een doorbraak door de top van vandaag rond 339,4.

Resumerend: 

De AEX heeft een sprong naar boven gemaakt, waarbij tussen 335,2 en 336,9 een gap open is gebleven. Omdat gaps meestal gesloten worden en er een analogie is met een ontwikkeling uit juni van dit jaar houd ik rekening met een daling naar 335,2 of lager. Deze daling krijgt zijn beslag zodra we in de uurgrafiek en kwartiergrafiek door lijn h en de zwarte stippellijn rond 336,9 zakken. Er kan vervolgens steun liggen rond 335,2 of bij lijn i, daar ga ik althans naar kijken. Ik zit fout als we boven 338,7 komen, dan is het namelijk de intentie van de markt om verder te stijgen. Komen we boven 339,4 dan lukt dit, we gaan dan verder omhoog naar 341. Daar kan er vervolgens weerstand liggen, net als in het gebied tussen 342 en 343,3.

En dan nog dit...

De S&P500 nadert een kardinaal niveau, namelijk een stippellijn door voorgaande toppen uit juni en augustus van dit jaar. De koersontwikkeling ten opzichte van deze lijn is van groot belang, zoals onderstaande daggrafiek ons leert.

  • Het betreft de stippellijn rond 1130. Een eventuele doorbraak door deze grens zou de afronding van een bodempatroon betekenen, een belangrijke kentering in het koersverloop van deze index. Bij een top op of onder 1130 daarentegen zou een hervatting van de neerwaartse trend mogelijk blijven. Het koersverloop ten opzichte van 1130 kan daarmee doorslaggevend zijn voor de rest van het jaar, wat het een getal maakt om te onthouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 13 sep 2010, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 sep 09.15u: Groot gap naar boven voor AEX

13 sep 10.00u: Markt gestart met sluiten van gap

13 sep 11.00u: Markt laat deel gap AEX nog open

13 sep 12.00u: Beweging omhoog niet doorgezet

13 sep 13.00u: Er is een vloertje gelegd rond 338,4

13 sep 14.00u: Vloertje AEX is in stand gehouden

13 sep 15.00u: AEX-index nu dan toch richting gap

13 sep 16.00u: Terugkeer naar gap nog voorkomen

Ten Cate: Gestegen naar 50% Fibonacci niveau

13 sep 17.00u: Klein stapje naar beneden gedaan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven