ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 131010

  • De AEX-index is vandaag door lijn c' gebroken en heeft met een stijging van 2% de stippellijn rond 342 bereikt. Rond deze lijn ontstond vorige maand een top, namelijk op 342,4. Het is een niveau waar in maart en april van dit jaar steun lag, maar het steunniveau is vervolgens een weerstandsniveau gebleken waar we niet blijvend doorheen hebben weten te breken. Het hoogste punt op de meest succesvolle dag lag op 343,3, dat is de grens die we uit zullen moeten nemen willen we eindelijk afrekenen met de zware weerstand en door kunnen stijgen naar de stippellijn op 358,2.

  • We waren vandaag wellicht al door 343,3 gebroken, ware het niet dat Euronext vanaf 16.42u een storing kende waardoor er geen handel mogelijk was. Vanaf 17.15u kwamen er weer wat koersen tot stand, maar het is me niet duidelijk of de storing vanaf dat moment al opgelost was of niet. De bewegingen na dat tijdstip waren namelijk minimaal. De laatste stand die tot stand kwam was in ieder geval 341,72, wat onder de weerstandsgrens 342 ligt. Morgen zal moeten blijken of we 342 of 343,3 uitnemen of niet. Het is een zeer onbevredigende ontwikkeling.

AEX daggrafiek BB 131010

  • De AEX is door de vandaag gevormde candle aan de bovenzijde van de Bollinger Bands gekomen. Er zou hieruit een opwaartse beweging voort kunnen komen, maar dan moet de beursgraadmeter morgen wel verder stijgen. In theorie kan de bovenste lijn nog weerstand vormen, zeker van een hoger vervolg ben ik daarom niet.

AEX uurgrafiek 131010

  • Hoewel de laatste twee candles in de uurgrafiek door de storing van vanmiddag niet betrouwbaar zijn toont het beeld wel waar we morgen op moeten letten. Dalen we morgen dan gaat de beurs op zoek naar een volgende bodem. Of er dan nog een volgende poging komt om de weerstand te passeren wordt dan afhankelijk van de plaats van die bodem.

  • De koersontwikkeling van vandaag heeft gezorgd voor de vorming van een zogenaamd island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon. De candles van gisteren staan namelijk geheel los van de voorafgaande en volgende candles, wat het geheel als het ware tot een uit negen candles bestaand eiland maakt. Dit is een bodempatroon dat je niet vaak ziet, daarom ging ik er vanochtend -naar bleek ten onrechte- van uit dat het gap van vanochtend nog met een daling naar 335,5 gesloten zou worden. Het hangt uiteraard af van wat er vanavond en vannacht op andere beurzen gebeurt, maar de index zou dit gap als er morgen een daling zou komen overigens in principe nog kunnen sluiten. Laat ik dat voor alle zekerheid dus toch maar in het achterhoofd houden als mogelijke optie.

  • Stijgen we morgen verder dan is er maar één grens die telt en dat is de stippellijn rond 343,3. Een slotkoers boven die grens zou een cruciale ontwikkeling zijn. Zolang het niveau evenwel niet doorbroken is kan er nog weerstand liggen.

AEX kwartiergrafiek 131010

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat de storing van vanmiddag geheel op het verkeerde moment kwam, namelijk precies op het moment dat we met de index de stippellijn rond 342 bereikten. Er volgden twee horizontale streepjes waar een doorbraak had kunnen staan. De Amerikaanse indices stegen namelijk in die periode. Euronext zal veel boze klanten hebben. Een storing is nooit welkom, maar een storing op een moment als dit is toch wel erg wrang.
  • Morgen let ik uiteraard op het verloop ten opzichte van het hoogste punt 342,2 van vandaag. Breken we door die grens dan gaat de markt proberen ook de weerstand rond 343,3 te verschalken.
  • Verder houd ik mijn aandacht bij de ontwikkeling ten opzichte van lijn l. Komen we onder die grens dan gaan we op zoek naar een volgende bodem. Lijn c' kan steun vormen, net als de stippellijnen rond 337,8 en 338,1 door voorgaande toppen. Mogelijke steun ligt er ook nog rond 336,5, zouden we daaronder komen dan zouden we het gap dat vandaag open bleef toch nog gaan sluiten met een daling naar 335,5 of lager. We staan daar een eind boven en dat maakt het laatste tot een minder aannemelijke ontwikkeling, maar ik wil het toch vermelden als mogelijkheid.

Resumerend: 

We hadden vandaag wellicht de weerstand rond 342 uitgenomen, ware het niet dat een storing op het moment suprême ervoor zorgde dat de index stil viel. Willen we de grens doorbreken dan zullen we dat nu morgen moeten doen. Komen we boven 342,2 dan opent de markt de aanval op de top rond 343,3. Deze top moeten we met een slotstand doorbreken om verder te kunnen stijgen richting 358,2. Dalen we morgen daarentegen dan blijft het onzeker of we de weerstand slechten. In dat geval moeten we namelijk op zoek naar een volgende korte termijn bodem. Steun kan er dan liggen rond lijn c' en de stippellijnen rond 338,1, 337,8 en 336,5. Een stand daaronder zou betekenen dat we het gap van vanmorgen toch nog zouden gaan sluiten met een daling naar 335,5 of lager. Hiermee hebben we de belangrijke grenzen bij elkaar, nu maar hopen op een ongestoord koersverloop.

En dan nog dit...

De storing van vanmiddag voltrok zich op alle Euronext markten, dus in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. De enige markten waar een complete candle staat zijn dus de Britse en de Duitse markt. Ik wil de laatste vanavond bespreken.

  • De DAX is op overtuigende wijze door een reeks toppen gebroken die vanaf april van dit jaar waren ontstaan. De index kan vanuit deze optiek verder naar 8100, dit vanwege het feit dat de toppen zich rond het 61,8% niveau van de daling 8100 - 3589 bevonden, de daling van 2008 en begin 2009.
  • Ik wil echter uw aandacht vragen voor de blauwe lijnen n en n'. Deze lijnen vormden vorige maand samen een wijder wordende driehoek. Het hoogste punt van vandaag blijkt precies tegen de bovenzijde van dat patroon te liggen, namelijk tegen lijn n. In het slechtste geval volgt nu een terugkeer naar lijn n', een beweging die ik me na de uitbraak van vandaag overigens niet direct kan voorstellen. Zou dat gebeuren dan zou het wel heel erg misgaan op de beurzen.
  • Belangrijk in de grafiek is ook nog lijn o. Deze lijn zorgt samen met lijn o voor een wigvorm, wat theoretisch kan betekenen dat de DAX de stijging beëindigt net nu een doorbraak tot stand is gebracht. Deze ontwikkeling zou zich voordoen mocht de DAX terugkeren naar lijn o en daar vervolgens ook naar beneden doorheen zakken. Zou dit gepaard gaan met een daling onder de stippellijn rond 6330 dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn, het zal u na de belangrijke doorbraak die vandaag tot stand is gebracht duidelijk zijn dat de index absoluut niet terug mag vallen onder deze grens. 
  • Ik schetste in de vorige twee punten een mogelijke negatieve ontwikkeling, noodzakelijk omdat ik steeds alle mogelijke scenario's op een rij wil hebben. De doorbraak van vandaag moet in eerste instantie echter als een zeer positieve ontwikkeling worden gezien. Weet de markt de index boven 6330 te houden dan geeft dat immers zoals ik in mijn eerste punt constateerde enorm veel ruimte naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 13 okt 2010, 19.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 okt 09.15u: Sprong tot boven gap van gisteren

13 okt 10.00u: Beleggers verwachten veel van FED

13 okt 11.00u: AEX heeft dalende lijn doorbroken

13 okt 12.00u: Beleggers lijken zeker van hun zaak

13 okt 13.00u: 1,6% winst en nog geen twijfel

13 okt 14.00u: Direct gereageerd op een daling

13 okt 15.00u: Het ene toppatroon na het andere

Delta Lloyd: Herstelpoging met stijgend trendkanaal

13 okt 16.00u: Elke daling van AEX wordt hersteld

13 okt 17.00u: Storing op totaal verkeerd moment

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven