ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 251110

  • De AEX is vandaag een half procent gestegen, maar vraag niet hoe. Er werd nogal opzichtig bijgestuurd naar boven, met name in de middag. Dit kun je hebben op dagen waarop de Amerikaanse markten gesloten zijn en de handel dientengevolge dun is. Het lage volume maakt het dan gemakkelijk om de zaak naar boven te sturen, iets waar het grootste deel van de markt belang bij heeft. Je ziet hetzelfde ook vaak in vakantieperiodes, ook die doorgaans worden benut om het koersverloop wat meer glans te geven. Het heeft echter niet veel om het lijf en is zeker niet representatief voor wat komen gaat.

  • De bodem die gisteren rond het 38,2% niveau ontstond is er echter wel door bevestigd. Er is dus in technische zin een basis gecreëerd om op verder te stijgen.

  • We hebben vandaag overigens wel een potentiële weerstandslijn bereikt, namelijk het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Het gaat om de stijgende magenta stippellijn. Deze stippellijn vormde de afgelopen maanden regelmatig steun en zou nu tot weerstandslijn kunnen verworden. De lijn kan ons morgen eventueel naar beneden sturen.

AEX daggrafiek BB 251110

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is er daarentegen nog geen weerstandslijn te bekennen. De AEX kan oplopen naar de middellijn, want dat is de lijn die in deze grafiek de eerste potentiële weerstand vormt.

AEX uurgrafiek 251110

  • Ik tekende in de uurgrafiek gisteren Fibonacci lijnen over de daling 347,4 - 332,7. We namen vandaag het 38,2% niveau uit, waardoor we ofwel naar het 50% niveau rond 340 ofwel naar het 61,8% niveau rond 341,8 zouden kunnen gaan. Beide grenzen zouden weerstand kunnen blijken, net als de stippellijn rond 341,3 trouwens.

AEX kwartiergrafiek 251110

  • In de kwartiergrafiek ziet u hoe de stijging van vandaag tot stand kwam. We zijn in deze grafiek drie keer onder een stijgende lijn gekomen, waarvan de lichtgrijze lijnen t en u als de onderkant van een stijgende wig konden worden gezien. Op zo'n wig vormt meestal een daling, maar niet op een dag als vandaag. Er ontstond een stijgende lijn, namelijk lijn v. Toen de index onder die lijn kwam werd dat vervolgens snel rechtgezet door partijen die de graadmeter vlotjes zowel boven lijn v als de top van vanmorgen brachten. Zo ging dat vandaag, de technisch voor de hand liggende daling werd eenvoudig afgehouden en de index steeg.
  • De laatste lijn die nu is ontstaan is lijn w en dat is een lijn waar ik me morgen op richt. Zolang we ons boven lijn w bevinden is het 50% niveau rond 340 uit de uurgrafiek het eerste doel. Daar moet dan blijken of ik me al dan niet op de hoger gelegen niveaus 341,3 of 341,8 moet gaan richten. Komen we onder lijn w dan ga ik bepalen waar we eventueel steun zouden kunnen vinden, niveaus die ik dan vermeld in mijn updates.

Resumerend: 

De AEX mocht vandaag niet dalen, zoveel is wel duidelijk. Dalingen onder een wig werden genegeerd en een daling onder lijn v in de kwartiergrafiek rechtgezet. Deze handelwijze leverde de beurs een winst van een half procent op. De lijn die nu telt is lijn w in de kwartiergrafiek. Blijven we boven die lijn dan gaan we 340 en eventueel naar 341,3 of 341,8. We hebben in de daggrafiek het 50daags exponentieel gemiddelde bereikt en zouden dus eventueel kunnen gaan dalen. Die lijn deed de laatste maanden dienst als steunlijn en zou nu als weerstandslijn kunnen gaan fungeren. Ook hier komt lijn w weer van pas. Komen we onder deze lijn dan gaan we een correctie op de stijging van de afgelopen twee dagen in, waarvoor ik dan in mijn updates de mogelijke steunniveaus zal bepalen.

En dan nog dit...

Een opvallend patroon ontwikkelt zich de laatste tijd in de daggrafiek van de Duitse DAX, de moeite van het bestuderen waard en daarom een goed onderwerp voor deze plaats.

  • Het patroon p-p' is een stijgend kanaal met divergerende lijnen, een soort toeter die naar boven wijst. De bewegingen naar boven en beneden worden naarmate de tijd vordert steeds groter, waaruit blijkt dat kopers en verkopers steeds heftiger op elkaar reageren. Het is een teken van een instabiele markt.
  • Het lijkt er nu echter op dat de kopers aan de winnende hand zijn, want er heeft zich binnen het patroon p-p' een nieuwe lijn ontwikkeld. Dit is lijn q die samen met lijn p' een gewoon stijgend trendkanaal vormt. De verkopers zijn er niet meer in geslaagd de DAX terug te brengen naar lijn p en dat is winst voor het kopende deel van de markt. Dit deel moet de index nu wel boven lijn q houden, anders keert de instabiele situatie weer terug en dreigt alsnog een daling. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 25 nov 2010, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 nov 09.15u: Eerste kwartier weinig beweging

25 nov 10.00u: Bovenkant wig vormde weerstand

25 nov 11.00u: Ook tweede poging geen succes

ING: Uitbraakpoging uit zijwaarts gebied is mislukt

25 nov 12.00u: Daling AEX tot dusverre voorkomen

25 nov 13.15u: Nieuwe stijgende lijn ontwikkeld

25 nov 14.00u: AEX staat op een Fibonacci niveau

25 nov 15.00u: Met minieme stapjes naar boven

25 nov 16.00u: Beursindex nu onder lijn v geraakt

25 nov 17.00u: AEX weer snel boven de lijn gezet

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven