ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 120310

  • Het is niet mijn gewoonte om de analyse zo vroeg in de maand met een maandgrafiek te starten, maar ik wil daar vandaag van afwijken. De reden is dat ik het lange termijn beeld mee wil nemen in deze beschouwing. Dat beeld wordt met name gekenmerkt door het stijgend trendkanaal x-a waar we vorige maand naar beneden uitbraken. Uit de candle die deze maand tot nog toe is ontstaan blijkt dat we de onderkant van dit kanaal deze maand aan het testen zijn, iets dat ik u vorige week vrijdag al liet zien. Om het met andere woorden te zeggen, we zijn aan het proberen terug te komen binnen dit kanaal. Slaagt de markt er niet in om de index terug te brengen binnen het kanaal dan volgt een hervatting van de daling. Komt de index daarentegen wel terug binnen het kanaal dan is het tij gekeerd en kunnen we weer naar boven kijken. De AEX bevindt zich momenteel in dit proces. Met dit gegeven gaan we vervolgens naar de weekgrafiek.

AEX weekgrafiek 120310

  • Vergelijkt u de ligging van lijn a zoals ik die tot deze week in zowel de daggrafiek als de weekgrafiek hanteerde met die in de maandgrafiek dan zult u zien dat die ligging niet geheel gelijk is. Lijn a in de weekgrafiek loopt precies door de bodems uit maart en juli 2009, maar niet door die van november van dat jaar. Lijn a in de maandgrafiek doet dat wel. Omdat een maandgrafiek belangrijker is dan een weekgrafiek ben ik eens gaan schuiven met lijn a en dat leverde de grijze lijn op die u iets boven lijn a in de grafiek getekend ziet. Deze lijn komt het best overeen met lijn a in de maandgrafiek. De conclusie is ook hier dat de AEX deze lijn aan het testen is. Laten we gaan kijken hoe dit er in de daggrafiek uitziet.

AEX daggrafiek 120310

  • Interessant is dat de AEX in januari van dit jaar steun vond op deze alternatieve lijn en deze nu al vijf dagen op rij als weerstandslijn voelt. Het blijkt deze lijn te zijn die het de beursindex tot dusverre verhinderd heeft door te stoten naar de januari top rond 345,6. Ik had deze exercitie met het schuiven van de lijn bij nader inzien eerder moeten doen. Ik kwam daar overigens niet eerder op omdat de index de oorspronkelijke lijn a vorige maand nog als weerstandslijn ontmoette, deze lijn had een functie. Naar nu blijkt geldt dat voor beide lijnen. Enfin, beter laat ontdekt dan nooit zullen we maar zeggen. Jammer dat ik niet onfeilbaar ben .

  • De consequentie van dit verhaal is dat we zolang we niet door de grijze lijn gebroken zijn rekening zullen moeten houden met de mogelijkheid dat we vanaf deze lijn de daling weer oppakken. Het is geen vanzelfsprekendheid dat we naar 345,6 gaan, al sluit ik dat ook weer niet uit. De aandelenmarkt heeft immers een grote vasthoudendheid getoond. We weten nu in ieder geval waar we op moeten letten.

AEX daggrafiek BB 120310

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft niet aan of we volgende week gaan stijgen of dalen. De afstand tussen de banden en de middellijn is overigens wel erg groot geworden, wat op een zeker moment wel een reactie op moet roepen. Ik kan echter niet zeggen wanneer die komt, slechts dat ik het in gedachte houd.

AEX uurgrafiek 120310

  • Een korte blik op de uurgrafiek volstaat om te zeggen dat het voorbarig is om op dit moment al van een daling uit te gaan. We zien een prachtig patroon van hogere bodems en -met een verstoring op 9 maart jongstleden- hogere toppen. Deze grafiek geeft me geen reden om van een daling uit te gaan.

  • Belangrijk is de laatste bodem rond 337,7. Zouden we daaronder geraken dan wordt het proces van hogere bodems doorbroken, waarop we dan naar de stippellijn rond 336,3 of die rond 335,7 gaan. Die laatste lijn is een lijn door een top van begin februari. Zolang we niet onder 337,7 komen is de stijgende trend intact, kan dientengevolge intact blijven en vervolg worden met de vorming van een hogere bodem.

AEX kwartiergrafiek 120310

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat de index vandaag steun vond in de buurt van de stippellijn rond 339,2. Het is echter niet die waarde waar ik me aanstaande maandag op richt, maar op de bodem rond 338,8. Zakken we door die bodem dan gaan we door naar die op 337,3, de bodem die ik in de uurgrafiek als belangrijk kenschetste. 
  • Stijgen we komende maandag daarentegen dan zal ik dat gaan volgen met nieuwe Fibonacci lijnen en uiteraard volgen wat we doen ten opzichte van de grijze lijn in de daggrafiek en de weekgrafiek, de besproken vervanger van lijn a.

Resumerend: 

Soms moet je schuiven met lijnen wil je zien wat er gezien moet worden. Ik vroeg me af waarom we de afgelopen dagen niet doorstoten naar 345,6, ging aan de hand daarvan ten behoeve van deze slotanalyse nog eens met de lijnen in de weer en kwam tot de conclusie dat ik lijn a in de weekgrafiek en de daggrafiek ook op alternatieve wijze kon tekenen. Deze lijn is er de oorzaak van dat we niet naar 345,6 gegaan zijn en zou dat ook kunnen blijven verhinderen. Op dit moment is het echter te vroeg om dat te stellen. De trend in de uurgrafiek is naar boven gericht, dit vanwege het proces van hogere toppen en hogere bodems. De laatste bodem hieruit is die op 337,3, een bodem waar we naar toe gaan mochten we maandag door 338,8 zakken. Dan wordt het spannend in verband met een mogelijke daling onder die bodem, wat een voortzetting naar 336,3 of 335,7 zou geven. Stijgen we komende maandag daarentegen dan plaats ik Fibonacci lijnen. Vervolgens kijk met u hoever we ten opzichte van de zo verkregen Fibonacci niveaus en de alternatieve lijn a die ik vandaag heb gepresenteerd weten te stijgen. Een doel naar boven kan ik u nog niet geven, al komen we als we zo doorgaan als deze week uiteindelijk wel op 345,6 uit.

En dan nog dit...

De S&P500 index heeft de top bereikt die eerder dit jaar rond 1150 werd genoteerd. Het is uiteraard de beweging ten opzichte van deze top die nu belangrijk wordt, daarom neem ik vandaag de daggrafiek van de S&P500 kort onder handen.

  • In deze grafiek heeft de S&P500 niet alleen de top rond 1150 bereikt, maar dat ook gedaan met een koersontwikkeling in de vorm van een wig. Het kan om een zogenaamde ending diagonal gaan, een stijging die stopt na de vorming van twee naar elkaar toelopende lijnen. Je kunt overigens ook een uitbraak naar boven uit dit patroon zien, het is geen garantie voor topvorming. Deze wig is namelijk minder betrouwbaar dan de kleine stijgende wig die in dalende trends voorkomt. We moeten in elk geval zowel letten op beide lijnen van het patroon, alsmede op de stippellijn rond 1150. Zakt de S&P500 naar beneden uit het patroon dan wordt de top niet uitgenomen en moet de Amerikaanse markt op zoek naar een volgende bodem. Breekt de index daartegenover naar boven uit dan wordt het bal op de beurs, want dat zou een koopsignaal betekenen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 12 maart 2010, 19.00u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 mrt 09.15u: Hogere start, patroon nu ongeldig

12 mrt 10.00u: Iets gedaald, maar wel veel steun

12 mrt 11.00u: Markt kiest voor stappen omhoog

12 mrt 12.00u: Nieuwe stijgende trendlijn AEX

12 mrt 13.15u: Snelle reactie op daling onder lijn

12 mrt 14.00u: Uitbraak AEX-index teruggedraaid

12 mrt 15.00u: Doorbraak na verkoopcijfers VS

12 mrt 16.00u: Markt heeft haar hand overspeeld

12 mrt 17.00u: AEX terug bij voormalige neklijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven