ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020310

  • De AEX-index is vandaag wederom sterk gestegen, de winst bedroeg 1,2%. Dit percentage is echter niet het belangrijkst, het is de beweging ten opzichte van de dalende lijn g en de laatste top rond 327,6 van vorige week die telt. De AEX is vanochtend direct door lijn g gebroken en is vervolgens ook boven de top van vorige week gesloten. Het betreft een aanzienlijke verbetering van het technische beeld.

  • De beursgraadmeter is weer terug bij lijn a, de onderzijde van het grote stijgend trendkanaal x-a waar de index begin februari naar beneden uit brak. Lijn a was al eerder getest en de aandelenmarkt verkiest dat nu opnieuw te doen.

  • De lijn valt samen met het 50% Fibonacci niveau van de daling 345,6 - 311,5 dat rond 328,5 te vinden is. Lijn a en dit niveau vormen samen een potentiële barrière, wat wil zeggen dat er op dit niveau eventueel een top zou kunnen ontstaan.

  • De andere kant van de medaille is dat we voor het geval de grens 328,5 wel doorbroken wordt een volgend koersdoel hebben, dat is namelijk het 61,8% niveau rond 332,6. Dat is immers het eerstvolgende weerstandsniveau.

  • We zijn vandaag een fractie onder 328,5 gesloten, namelijk op 328,24. We weten morgen daarom direct of we rekening moeten houden met eventuele topvorming of van een vervolg naar 332,6 uit dienen te gaan.

AEX daggrafiek BB 020310

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft ons nog een andere potentiële weerstandslijn, namelijk de bovenste lijn van deze indicator. Bereiken we die morgen dan dienen we het koersverloop te controleren op eventuele topvorming. Stijgen we verder dan bereiken we deze lijn bij een stand rond 330 punten.

AEX uurgrafiek 020310

  • De aandelenmarkt ligt er de laatste beursdagen ongemeen sterk bij. Een niet gesloten gap, een stijging die ondanks de daling onder lijn o toch verder liep en een terreinwinst van 4,8% van vrijdagmiddag tot nu zonder ook maar één rondje winstnemingen is een groot vertoon van koopkracht. Waar die koopkracht ineens vandaan komt is me overigens niet duidelijk, het is ook als een verrassing voor me gekomen. De aandelenmarkt gaat in elk geval uit van nog meer van hetzelfde, want de index is dichtbij het hoogste punt van de dag gesloten.

AEX kwartiergrafiek 020310

  • Toen de AEX vanmiddag een gebied tussen de stippellijnen 326,9 en 327,9 waarin we enige tijd zijwaarts bewogen naar beneden verliet kwamen kopers onmiddellijk in actie. De uitbraak naar beneden werd een bear trap en de AEX brak vervolgens naar boven uit. De markt heeft hiermee aangegeven de index morgen verder te zien stijgen.
  • Morgen zijn in neerwaartse zin de stippellijn rond 327,9 en de laatste bodem rond 326,5 van belang. Zouden we namelijk achtereenvolgens onder deze twee belanden dan gaan we een correctie in, die ik dan met nieuwe Fibonacci lijnen zal volgen.
  • Stijgen we morgen echter verder boven de top van vandaag die rond 328,4 lag dan gaan we proberen de weerstand rond 328,5 waar ik bij de daggrafiek over schreef uit te nemen. Een doorbraak door 328,5 zou zoals vermeld een vervolg naar 330 in de Bollinger Bands daggrafiek ofwel het 61,8% niveau rond 332,6 in de gewone daggrafiek impliceren.

Resumerend: 

Breken we morgen naar boven door lijn a, dat is na vandaag de belangrijkste vraag. De AEX is door de dalende lijn g en de top van vorige week gebroken en wederom teruggekeerd bij die lijn. Breken we door lijn a en door het 50% niveau in de daggrafiek rond 328,5 dan stijgen we verder naar 330 en eventueel naar 332,6. De uitbraak uit het kanaal x-a zou teruggedraaid worden, wat een hoogst ongebruikelijke beweging zou zijn. Na een uitbraak vormt de onderzijde van een kanaal namelijk veelal weerstand. Blijven we daarentegen onder 328,5 en dalen we tot onder 326,5 dan gaan we een correctie in op de stijging van de laatste beursdagen, een correctie waarvoor ik dan met behulp van Fibonacci lijnen mogelijke steunniveaus zal bepalen. Waar die correctie dan eindigt laat zich vooraf niet zeggen, dat zal dan uit het koersverloop duidelijk moeten worden.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik een vlag in de daggrafiek van de Nasdaq en de mogelijkheid dat dit patroon de voorbode is van een beweging die deze index boven de top van vorige maand gaat brengen. Vandaag is de beurt aan de Dow Jones, waarin eenzelfde patroon te zien is.

  • Ook hier is sprake van een vlag waaruit een uitbraak naar boven heeft plaatsgevonden. Het koersdoel van het patroon ligt rond 10800. Hier zou ik echter niet zonder meer durven op durven speculeren. Er zijn namelijk nog drie mogelijke weerstandslijnen, namelijk de stippellijn rond 10460 die vandaag is bereikt, de stippellijn rond 10500 die al eerder een hindernis bleek en tenslotte nog lijn k. Als deze drie lijnen uitgenomen zijn ligt er een basis om van een stijging naar 10800 uit te gaan, niet eerder. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 2 maart 2010, 19.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mrt 09.15u: AEX nog altijd boven steile trendlijn

2 mrt 10.00u: Op kantelpunt ten opzichte van lijn

2 mrt 11.00u: Daling AEX bracht kopers in stelling

2 mrt 12.00u: De markt is nog steeds ijzersterk

2 mrt 13.00u: AEX terug bij top van vorige week

2 mrt 14.00u: Index valt nu top rond 327,8 aan

2 mrt 15.00u: Doorbraak van top is niet gelukt

2 mrt 16.00u: Lijnen 326,9 en 327,9 van belang

2 mrt 17.00u: AEX na korte daling al weer omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven