ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010310

  • De AEX-index is vanochtend direct met winst uit de startblokken gegaan en heeft die winst vandaag alleen maar verder uitgebouwd. Dit heeft de beursindex teruggebracht bij lijn g, waardoor deze lijn morgen wederom een belangrijke rol gaat spelen. Kopers geven de moed ondanks de eerdere test van lijn a en de hervatting van de daling vanaf die lijn geenszins op en hebben vandaag keihard teruggeslagen. Het verloop hangt nu allereerst af van de vraag of de markt de index boven lijn g zal weten te brengen, iets waar morgen niet meer dan een hogere opening voor nodig is. Als je ziet welke sprong kopers de graadmeter vanmorgen lieten maken moet dit mogelijk zijn. Een doorbraak zou ons verder doen stijgen naar de top van vorige week rond 327,6.

  • Die sprong van vanochtend vraagt tegelijkertijd nog om een daling. Het is namelijk een gap en gaps worden meestal gesloten, waarmee wordt bedoeld dat er een terugkeer naar de onderzijde van het overgeslagen gebied volgt. Blijven we onder lijn g dan reken ik daarom op een daling naar 318, het hoogste punt van de voorlaatste candle, of eventueel lager.

AEX daggrafiek BB 010310

  • Kopers hebben in de daggrafiek met Bollinger Bands een goede slag geslagen met de candle van vandaag. De AEX is boven de middellijn gekomen en deze lijn zou nu steun kunnen gaan vormen. Ik hecht daar gezien het koersverloop van vorige week echter maar niet te veel waarde aan. De rol van de middellijn als steunlijn of weerstandslijn lijkt niet zo groot. Dit is trouwens wel verklaarbaar, het gaat om een 20daags gewoon gemiddelde waar de koers omdat het zo'n kort gemiddelde is sowieso omheen moet laveren. De bovenste en onderste lijn van deze indicator zijn veel belangrijker. De index zou door de terugkeer boven de middellijn op kunnen marcheren naar de bovenlijn, dat kan ik op grond van de stand boven de middellijn wel zeggen. 

AEX uurgrafiek 010310

  • Haast, dat is wat spreekt uit de uurgrafiek. Beleggers zien zich gezien de enorm steile trendlijn o die is gevormd om de een of andere reden plotseling genoodzaakt om met grote spoed in te stappen. Je ziet maar zelden een lijn die zo snel omhoog gaat als deze. Om het even in percentages te vatten, de AEX is vanaf het laagste punt van afgelopen vrijdagmiddag tot het hoogste punt van vandaag met maar liefst 3,6% gestegen.

  • Dat de markt met gezwinde spoed naar boven wil blijkt ook uit het gap dat vandaag tussen 318 en 320,1 open bleef. Een klein deel van de openingswinst werd ingeleverd, maar het grootste deel bleef bewaard.

  • Vervolgens zit er ook nog een computergestuurd element aan deze stijging. Kijk maar eens hoe mooi de beursgraadmeter boven lijn o bleef, wat met name hieronder in de kwartiergrafiek goed te zien is.

AEX kwartiergrafiek 010310

  • Gaps worden meestal gesloten, maar dat kan hier alleen plaatsvinden als de AEX onder lijn o terecht komt. Of dat gebeurt kan ik u niet zeggen, dat zal van het verloop in de VS en de bewegingen voorbeurs van de S&P500 futures afhangen. Starten we onder lijn o dan houd ik rekening met een terugkeer naar 318, waarvoor we echter dan eerst richting 320,1 zullen moeten gaan.
  • Vanmiddag werd de dalende wig m-m' afgerond. Als dat patroon een juiste voorspelling geeft zouden we met de AEX naar 328,5 moeten gaan, dat is namelijk het koersdoel van het patroon. We zagen in de daggrafiek een vorige top rond 327,6, de aandelenmarkt geeft dus aan hier doorheen te willen breken. Morgen maar zien of de markt alsnog van gedachten verandert en het gap sluit of werkelijk doorstoomt naar boven.
  • Praten we in termen van waarschijnlijkheid dan kan de index niet lang meer boven lijn o blijven. Deze lijn stijgt dermate snel dat standen boven deze lijn niet lang houdbaar zullen zijn.
  • Het gap van vandaag blijkt achteraf gezien bovendien een zogenaamd runaway gap te zijn geweest, een gap dat halverwege een daling of stijging ontstaat. Het gap staat precies op de helft van de stijging, die daardoor mogelijk beëindigd gaat worden. Mogelijk, want dit is geen hard gegeven.

Resumerend: 

De AEX heeft door een stijging met 2,1% de dalende lijn g in de daggrafiek wederom bereikt. Het is morgen nogmaals de vraag of deze lijn de opmars kan stoppen of alsnog doorbroken wordt. Breekt de graadmeter door lijn g dan gaan we door naar 327,6 of hoger, de markt heeft door middel van een dalende wig aangegeven naar 328,6 te willen stijgen. Blijven we onder lijn g dan houd ik rekening met een beweging naar 318, dit omdat we het gap van vanmorgen met een terugkeer naar die waarde zouden sluiten. Daarvoor moeten we dan uiteraard om te beginnen onder lijn o komen en naar 320,1 gaan, waar de bovenkant van de opengebleven ruimte ligt. Dit is normaal gesproken het meest aannemelijke scenario, een lijn die zo steil loopt als lijn o is normaliter namelijk geen lang leven beschoren. Zie je het gap van vandaag bovendien als een runaway gap dan zijn we op het doel van dat gap aangekomen, wat -voor wat het waard is- ook een teken is dat we de felle stijging achter ons zouden kunnen laten. Hard is dit alles echter niet, dus de opening zal ons morgen moeten leren welke richting de markt verkiest te nemen.

En dan nog dit...

In de VS zijn beleggers getuige een patroon dat in de daggrafiek van de Nasdaq is ontstaan heel wat van plan. Dat wil ik vandaag met u delen.

  • In deze grafiek is de vlag e-e' ontstaan. Een vlag is een voortzettingspatroon dat over het algemeen halverwege een beweging ontstaat en hier een koersdoel van ongeveer 2350 punten geeft. Amerikaanse beleggers hebben hiermee het voornemen getoond om met deze index niet alleen terug te keren naar de top van vorige maand op 2326, maar daar ook doorheen te willen breken. 
  • De stippellijn rond 2272 kan nog een kink in de kabel geven. Oude steun kan tenslotte nieuwe weerstand vormen. Of de vlag sterk genoeg zal blijken om de Nasdaq door dit niveau te laten breken kan ik niet zeggen. Een eventuele doorbraak zou een stijging naar de top rond 2326 inhouden en een doorbraak daarvan gezien de vlag kansrijk maken. Eerst zal de markt zich echter dienen te bewijzen ten opzichte van de grens 2272. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 1 maart 2010, 19.37u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 mrt 09.15u: Bulls zijn direct aan de overhand

1 mrt 10.00u: AEX heeft Fibonacci niveau bereikt

1 mrt 11.00u: Nog geen stappen om gap te sluiten

1 mrt 12.00u: Markt vraagt weer om veel geduld

1 mrt 13.00u: Kopers na daling snel in het geweer

1 mrt 14.00u: Stijgingspoging uitgelopen op vlag

Wessanen: Uitbraak betekent afronding van vlag

1 mrt 15.00u: AEX hoger, markt wil gap open laten

1 mrt 16.00u: Inschatting sluiten gap bleek fout

1 mrt 17.15u: Index ligt er verrassend sterk bij

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven