ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060510

  • De AEX heeft opnieuw een stevige veer gelaten, vandaag ging er weer 1,4% van de beursgraadmeter af. De stemming op de beurs blijft slecht. We zijn vandaag met de index door het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 313,4 - 358,2 gezakt en hebben het koersdoel 326 van het eergisteren gevormde hoofd en schouders patroon bereikt. Net als de M-vormige top van vorige week heeft ook dit patroon prima dienstgedaan. Nu is het zaak om verder te kijken.

  • Dat doe ik allereerst aan de hand van het 76,4% Fibonacci niveau rond 324 dat ik aan de grafiek heb toegevoegd. Hoewel de kans op bodemvorming op dat punt klein is gaat het om een potentieel steunniveau. De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is zodanig dat we sterk rekening moeten gaan houden met bodemvorming. Ik kom daar zo op. Dit brengt me ertoe om mogelijke steunniveaus of lijnen in de buurt van het huidige niveau te zoeken.

  • Een lijn die steun zou kunnen bieden is lijn u die ik in de grafiek heb geplaatst. De lijn verbindt meerdere bodems met elkaar die sinds september vorig jaar zijn ontstaan. 

  • Dichtbij lijn u loopt het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 dat eveneens steun zou kunnen geven. Het gaat om de rode stippellijn.

  • Een daling onder een 61,8% niveau loopt meestal uit op een terugkeer naar het startpunt van de vorige beweging, hier de bodem rond 313,4. Op die grens richt ik me zodra duidelijk is dat we door het 76,4% niveau, lijn u en het gemiddelde zakken.

AEX daggrafiek BB 060510

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is bijzonder. We zijn voor de derde dag op rij onder de banden gesloten, maar dat is op zich nog niet speciaal. De laatste twee candles staan echter geheel onder de indicator en dat is wel opvallend. Dit komt maar zelden voor. Het kan overigens nog erger, in maart 2007 stonden er vier candles in hun geheel onder de Bollinger Bands. Op basis van de normaalverdeling valt 95,4% van de slotstanden binnen de banden en de rest erbuiten. Hoe langer de AEX onder de banden verblijft, hoe groter de kans op een terugkeer erbinnen dan ook normaliter wordt. Dit betekent dat ik hoe dan ook rekening moet blijven houden met een zijwaartse of opwaartse beweging.

AEX uurgrafiek 060510

  • De markt hecht echter nog niet veel geloof een een zijwaartse of opwaartse beweging, want de AEX stond vandaag in de uurgrafiek tot de laatste candle toe onder druk. Het laagste punt rond 325,2 is een niveau om morgen in de gaten te houden, komen we daar namelijk onder dan gaan we door naar 324 of lager.

  • Een AEX boven de stippellijn door de top rond 333,5 daarentegen zou herstel inluiden.

AEX kwartiergrafiek 060510

  • U ziet in de kwartiergrafiek een fors aantal horizontale streepjes waar candles hadden moeten staan. Er was een storing bij Euronext waardoor van 12.35u tot 16.02u geen AEX werd doorgeven. De handel in aandelen ging gedurende die tijd echter gewoon door, wat de grafiek van vandaag dus niet representatief maakt voor het koersverloop. Ik heb gedurende de middag allerlei alternatieven overwogen om toch een grafiek te kunnen presenteren, variërend van het voortdurend zelf berekenen van de index tot het gebruik van FTI, futures op de AEX-index. Het zou echter dermate veel reken- en aanpassingswerk in combinatie met mijn applicatie opleveren dat ik besloot dit niet te doen. Het is bovendien de vraag hoe betrouwbaar het zou zijn geworden. Ik doe het daarom maar met wat er nu staat.
  • In de grafiek ziet u rond 332,8 een stippellijn die door meerdere toppen loopt. Dat maakt de lijn sowieso belangrijk. De top van vandaag lag rond 333,5, die grens neem ik morgen ook mee. Komen we boven 332,8 en 333,5 dan gaan we een herstelfase in.

Resumerend: 

De beursindex heeft vandaag wederom veel terrein verloren en is in de daggrafiek door het 61,8% niveau gezakt. Dit wil zeggen dat de kans op een terugkeer naar de bodem rond 313,4 erg groot is. Ik wil het echter afhankelijk stellen van de ontwikkeling ten opzichte van het 76,4% niveau en lijn u in de daggrafiek die ik als tussenstops heb toegevoegd. Komen we daaronder dan gaan we door naar 313,4. Morgen let ik op de grenzen 325,2 en 333,5. Komen we onder 325,2 dan gaan we 324 of lijn u in de daggrafiek opzoeken. Dan is het zaak te kijken of we daar al dan niet doorheen zakken. Blijven we boven 325,2 dan is de mogelijkheid aanwezig dat we zijwaarts of opwaarts gaan bewegen. Het laatste is het geval mochten we naar boven door 333,5 breken, dat zou de start van een herstelfase betekenen.

En dan nog dit...

Op Koninginnedag schreef ik over een vlag die was ontstaan in de daggrafiek van de Eurostoxx50. De vlag kondigde die dag een vervolg naar beneden aan, een vervolg dat er ook is gekomen. De index heeft nu echter een potentieel steunpunt bereikt, daarom pak ik er vandaag de daggrafiek van deze index opnieuw bij.

  • De Eurostoxx50 is bij de februaribodem en de stippellijn rond 2610 gearriveerd. Die stippellijn loopt door een top uit januari 2009 en een bodem uit augustus van datzelfde jaar. Het gegeven dat het om een oude weerstandslijn gaat die vervolgens steunlijn geworden is betekent dat er ook nu weer steun zou kunnen liggen. Zeker weet ik dat uiteraard niet, dat ga ik de komende dagen volgen. Ontstaat er hier een bodem dan heeft dat een positieve uitstraling naar onze beurs. Zakt de Eurostoxx50 daarentegen door deze grens dan gaan alle remmen los, voor zover deze de afgelopen dagen al niet los waren. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 6 mei 2010, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 mei 09.15u: AEX met een gap omlaag geopend

6 mei 10.00u: Verlies is razendsnel weggewerkt

6 mei 11.00u: AEX dichtbij laatste top van gister

6 mei 12.15u: Poging om bodempatroon te maken

6 mei 13.00u: AEX-index ligt sinds 12.35u stil

6 mei 14.00u: Nog steeds storing NYSE Euronext

6 mei 16.15u: Doorgifte van de AEX zojuist hervat

6 mei 17.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

6 mei : Extra update betreffende grote daling VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven