ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 230710

  • Vorige week vrijdag ontstond er in de weekgrafiek van de AEX-index een zogenaamde inverted hammer. Dit is over het algemeen een candle die op een daling wijst, het wachten was zoals ik schreef nog op bevestiging. Die bevestiging is er niet gekomen. Het tegendeel is het geval, de AEX is gestegen en boven het hoogste punt van de inverted hammer dat op 336,7 lag gesloten.

  • Het volgende potentiële weerstandsniveau in deze grafiek is nu de in juni rond 343,3 gevormde top. Daar zouden we als je het puur op grond van deze grafiek bekijkt dus naar toe kunnen gaan.

AEX daggrafiek 230710

  • De beurs heeft in de daggrafiek vandaag twee belangrijke hindernissen genomen, namelijk de dalende lijn s en de stippellijn door de top die op 14 juli jongstleden ontstond. Het eerstvolgende weerstandsniveau in deze grafiek is de stippellijn rond 342 door bodems die in maart en april van dit jaar werden gezet. De index heeft vorige maand tevergeefs geprobeerd door deze lijn te breken, waardoor de lijn intact is gebleven als weerstandslijn. Stijgen we verder, iets waarvoor deze grafiek door de doorbraken van vandaag het signaal geeft, dan neem ik de stippellijn rond 342 tot mijn eerstvolgende doel.

AEX daggrafiek BB 230710

  • Punt van aandacht is nog de bovenste lijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Hoewel de lijn stijgt zouden we bij een voortgezette beweging naar boven eventueel nog weerstand kunnen ondervinden van deze lijn. Het is goed daarop te letten.

AEX uurgrafiek 230710

  • In de uurgrafiek tekende ik gisteren lijn e. Vanmiddag ging ik na een daling vanaf een dubbele top die eerder rond 338 was ontstaan uit van een daling naar die lijn, maar die daling kwam er niet. De AEX steeg in de laatste twee candles, de markt bleef tot de laatste minuut exact de bewegingen van Wallstreet volgen. Een eigen mening over de stresstest waarvan de resultaten inmiddels bekend zijn gemaakt hadden beleggers niet, althans niet die beleggers die de dienst uitmaken in Amsterdam. Die komen de laatste tijd overigens sowieso niet verder dan het exact nadoen van de bewegingen van de S&P500 futures. Het spel wordt niet hier gemaakt, maar door kopers en verkopers van die futures. De AEX volgt de bewegingen die hiervan de resultante zijn en doet dat zoals we vanmiddag zagen zelfs op momenten dat er nabeurs belangrijk nieuws op de agenda staat.

  • Aanstaande maandag tellen aan de onderzijde de bodem rond 335,1 en lijn e en aan de bovenkant de dubbele top rond 338. Komen we onder 335,1 dan ga ik volgen of we al dan niet door lijn e zakken. Deze lijn kan de opwaartse trend dan nog redden. Zouden we door lijn e zakken dan gaan we een correctie op de stijging van de afgelopen vier dagen zien. Breken we naar boven door 338 dan gaan we naar ik veronderstel verder naar de stippellijn rond 342 die ik bij de daggrafiek ter sprake bracht.

AEX kwartiergrafiek 230710

  • Het was in de uurgrafiek niet goed te zien, maar lijn e valt aanstaande maandag ongeveer samen met de bij de uurgrafiek genoemde bodem 335,1. Dalen we onder 335,1 dan zakken we gezien het geringe verschil waarschijnlijk dus ook door lijn e, in welk geval ik aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen de potentiële steunniveaus zal bepalen waar we dan mee te maken kunnen krijgen.
  • Breken we door 338 dan doe ik dat niet. Dan is mijn blik uiteraard naar boven gericht en zal ik gaan volgen of er zich wellicht onder het koersdoel 342 waarvoor ik me bij een stijging boven 338 uitsprak een top voordoet.

Resumerend: 

De AEX is zowel boven de dalende lijn s in de daggrafiek gekomen, als boven het hoogste punt van de inverted hammer in de weekgrafiek van vorige week. Deze doorbraak rechtvaardigt een voortzetting naar 342, mits we de beweging naar boven voortzetten. Dat laatste kan ik op dit moment nog niet overzien,want dat hangt nog af van de interpretatie van de resultaten van de Europese stresstest en het slot in de VS van vanavond. Aanstaande maandag tellen de bewegingen ten opzichte van de combinatie van de bodem op 335,1 en lijn e, alsmede die ten opzichte van de dubbele top rond 338. Komen we onder 335,1 en lijn e dan komt er een correctie op de stijging van de afgelopen vier beursdagen. Ik kan in dat geval niet meer doen dan bepalen waar er eventueel steun kan liggen en dat zal ik dan ook doen. Breken we door 338 dan gaan we voort naar 342, waarbij ik onderweg volg of er zich onder 342 wellicht toch een top voordoet. De doorbraak van vandaag maakt een stijging in technische zin tot de meest waarschijnlijke optie. Gevoelsmatig ben ik daar vanwege de middels S&P futures nogal gekunsteld tot stand gekomen opmars van de afgelopen dagen echter niet zo zeker van. Ik laat me maar leiden door de bewegingen in relatie tot 335,1/lijn e en 338, dan blijkt wel of mijn gevoel de juiste raadgever is (meestal niet het geval overigens) of de techniek. 

En dan nog dit...

Vandaag kan ik het op deze plaats uiteraard over niets anders hebben dan over de stresstest waaraan het Comité van Europese Bankentoezichthouders (CEBS) 91 Europese banken heeft onderworpen. Om met het belangrijkste nieuws te beginnen, zeven banken zijn niet door deze test gekomen. De Nederlandse banken ABN AMRO, ING, RABO en SNS zijn echter overeind gebleven. Ik heb met nieuwsgierigheid gekeken naar de in de stresstest toepaste criteria. Het slechtste scenario dat getest is door het Comité is dat de Europese economie dit en volgend jaar krimpt met drie procent per jaar, in combinatie met een stijging van 1,25% voor korte termijn leningen en een stijging van 0,75% voor lange termijn leningen. Daarnaast zouden er in dat scenario afwaarderingen van staatsobligaties plaatsvinden. U moet dan denken aan 23% op Griekse, 14% op Portugese, 12,3% op Spaanse en 4,6% op Duitse leningen. Het CEBS (dat met nadruk stelt de criteria samen met de ECB en de Europese Commissie te hebben vastgesteld) gelooft niet in een situatie waarin een Europees land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Een optie waarin Griekenland, Spanje, Portugal of Ierland moet verzaken bij betalingen is dan ook niet opgenomen. Hier heeft politieke wenselijkheid de overhand gekregen op realiteitszin. Het is immers nog maar de vraag of deze landen hun lasten zullen kunnen blijven dragen. Dat de stresstest goed is uitgevallen mag bij deze criteria geen verwondering wekken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 23 juli 2010, 19.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 jul 09.15u: AEX gestart met een kleine daling

23 jul 10.00u: AEX hoger in kielzog S&P500 futures

23 jul 11.00u: Beursindex staat boven vorige top

23 jul 12.00u: Poging AEX boven 336,7 te houden

DSM: Horde 76,4% Fibonacci niveau is genomen

23 jul 13.00u: Index vanaf 336,5 opgeklommen

23 jul 14.15u: Dubbele top AEX rond 318 punten

23 jul 15.00u: AEX nog altijd boven bodem 336,5

23 jul 16.00u: Grote uitslagen omhoog en omlaag

23 jul 17.00u: Stresstest of niet, de AEX volgt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven