ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140710

  • Er is vandaag een zevende groene candle op rij ontstaan in de daggrafiek van de AEX-index. Dit is overigens geen record, zo zagen we vorige maand nog negen groene candles achter elkaar. De beurs is afwisselend uitermate optimistisch of zeer pessimistisch gestemd en de snelheid waarmee deze periodes elkaar afwisselen maakt het onmogelijk om nog iets over het toekomstig koersverloop te zeggen. We moeten het stap voor stap nemen zoals het komt en voortdurend zoeken naar aanwijzingen.

  • Een van die aanwijzingen is dat we vandaag het 76,4% Fibonacci niveau uitgenomen hebben, een ontwikkeling waarop we normaal gesproken door zouden moeten gaan naar de stippellijn rond 342 of de top rond 343,3.

  • Een ander gegeven waar we echter mee te maken hebben is de dalende lijn s die ik door de hoogste punten van drie candles heb getekend. Deze lijn zou de opmars van de AEX kunnen stoppen, iets waar we na zeven groene candles sowieso al rekening mee moeten houden. Na elke groene candle wordt het moeilijker om er nog een aan toe te voegen, winstnemingen liggen immers op de loer. Morgen let ik uiteraard op het koersverloop ten opzichte van deze lijn. Breken we er doorheen dan gaan we door naar 342 of 343,3, blijven we eronder dan gaan we een correctie op de reeks groene candles in.

AEX daggrafiek BB 140710

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is onveranderd. Hier is ruimte voor een stijging naar de bovenste lijn, wat overigens niet automatisch betekent dat de markt ook gebruik maakt van deze ruimte.

AEX uurgrafiek 140710

  • Er lag vandaag steun rond 332,8, dat niveau heeft voorkomen dat we vandaag al startten met een correctie. Het mag duidelijk zijn dat een eventuele daling onder die grens alsnog een omkeer zou betekenen, bij die grens ligt dus allereerst mijn aandacht.

  • De top van vandaag rond 336,7 is vanzelfsprekend ook relevant, een doorbraak zou de voortzetting naar boven veiligstellen.

AEX kwartiergrafiek 140710

  • In de kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst over de daling 336,7 - 332,8. Het 61,8% niveau rond 335,2 is het enige overgebleven potentiële weerstandsniveau dat ons af kan houden van een terugkeer naar en een stijging boven 336,7. In theorie kan er namelijk nog een top ontstaan rond 335,2.
  • Zou dat gevolgd worden door een daling onder 332,8 dan wordt er een hoofd en schouders patroon afgerond dat een koersdoel van ongeveer 328,9 zou geven. Daar kan ik op dit moment echter nog niet op speculeren, want het patroon is pas af als er zich werkelijk een daling onder 332,8 manifesteert. Zolang dat niet is gebeurd kan de aandelenmarkt nog voor de weg omhoog blijven kiezen, zoals zij dat de afgelopen tijd dag na dag heeft gedaan.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek door het 76,4% niveau gebroken, wat een voortzetting naar 342 of 343,3 aannemelijk maakt. Daarvoor moet dan wel lijn s in de daggrafiek worden doorbroken en dat maakt die voortzetting onzeker. Blijven we namelijk onder lijn s dan gaan we een correctieve fase in, wat met name het geval zou zijn bij een daling onder 332,8. Dit zou namelijk een toppatroon met een koersdoel van 328,9 geven. Potentiële weerstand ligt er nog rond 335,2 in de kwartiergrafiek. Breken we door die grens dan kunnen we verder naar de top van vandaag rond 336,7, een stijging boven die top zou het vervolg naar 342 of 343,3 geven waar ik dit resumé mee startte.

En dan nog dit...

Alle Europese indices staan op of licht boven hun 76,4% niveau van de voorgaande daling. Hieronder ziet u de index van de Duitse beurs, daar is de beslissende stap door dit niveau nog niet genomen.

  • De Duitse DAX is min of meer op het 76,4% Fibonacci niveau geëindigd en dat wil zeggen dat er theoretisch nog een kleine kans op topvorming is. In een zijwaartse fase als die van de laatste maanden is dit een punt waar dit kan gebeuren.
  • Er is echter als ik rond 18.45u naar het koersverloop in de VS kijk een behoorlijke kans op een stijging. De beurzen aldaar hebben de tegenvallende detailhandelsverkopen die vanmiddag bekend werden gemaakt van zich afgezet en stijgen op de resultaten van één bedrijf, namelijk Intel. Dat tegenvallende verkopen op een zeker moment tot uiting zullen komen in bedrijfscijfers komt niet op in de hoofden van beleggers. Men zoekt een reden om te stijgen en die heeft men. Sluit Wallstreet de dag daadwerkelijk met winst af dan kan de DAX morgen direct hoger openen, waarmee dan het 76,4% niveau doorbroken zou zijn en de index verder kan stijgen naar 6330. 
  • Slagen de Amerikaanse beurzen er echter niet in om de tegenvaller van vanmiddag blijvend van zich af te zetten en komt er een verlies op de borden te staan dan volgt morgen een lagere opening, wat betekent dat er een top zou kunnen ontstaan op het punt waar de Duitse beursgraadmeter nu staat. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 14 juli 2010, 19.03u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

14 jul 09.15u: Start direct boven top van gisteren

14 jul 10.00u: Markt tracht het gap open te laten

14 jul 11.00u: A'dam is alsnog gap aan het sluiten

Reed Elsevier: Stijging, maar wel vlag in wording

14 jul 12.15u: Gap gesloten, kopers aan het werk

14 jul 13.00u: Het ontbeert kopers aan kracht

14 jul 14.00u: Nogmaals stijgingspoging gedaan

Mediq: Binnen stijgend kanaal richting 50% niveau

14 jul 15.00u: Een tegenvallend cijfer uit de VS

14 jul 16.15u: AEX onder druk, maar nog wel steun

14 jul 17.00u: AEX gestegen vanaf steun 332,8

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven