ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130710

  • Onze beurs is vandaag wederom fors gestegen, het slot van vandaag lag 2,2% boven dat van gisteren. Hierdoor is de zesde groene candle op rij ontstaan, aan de hand waarvan je wel mag stellen dat de beurs met een indrukwekkende zomeropmars bezig is. De AEX staat inmiddels ruim boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 343,3 - 306,3, wat een terugkeer naar de top rond 343,3 kansrijk maakt.

  • Daar we ons feitelijk echter al maanden in een grote zijwaartse beweging bevinden waarbinnen we dan weer omhoog en dan weer omlaag gaan heb ik vanmiddag voor alle zekerheid het 76,4% niveau toegevoegd. Onder deze omstandigheden zou dit niveau -dat normaliter niet telt- namelijk nog wel eens een rol kunnen spelen in het koersverloop. Het ligt rond 334,5 en we hebben dat vandaag met een hoogste koers van 334,4 op een heel klein stukje na bereikt. Het verschil is dusdanig klein dat ik het niveau als bereikt wil behandelen. Dit heeft tot gevolg dat ik morgen in ieder geval ga kijken of er zich wellicht een top voordoet. Hoewel de kans daarop klein is behoort dat in dit geval namelijk tot de mogelijkheden.

  • Zouden we het 76,4% niveau rond 334,5 morgen uitnemen dan veronderstel ik daarentegen dat we terugkeren naar de top rond 343,3 of de stippellijn door voormalige bodems rond 342 daar net onder.

AEX daggrafiek BB 130710

  • De Bollinger Bands tonen dat er zonder meer ruimte is voor een beweging naar 342 of 343,3. In deze indicator is er namelijk ruimte voor een opwaarts vervolg naar de bovenste lijn van deze banden. De AEX zou dus nog een flink stuk kunnen stijgen. Helaas vormt deze indicator daarvoor echter geen garantie, verder dan dat de stijgingsoptie daar is kom ik op grond van deze grafiek niet. De bovenste lijn vormt in deze grafiek in ieder geval de eerste weerstandslijn die we tegenkomen, iets dat ik meeneem voor het geval we daadwerkelijk verder omhoog gaan.

AEX uurgrafiek 130710

  • In de uurgrafiek is er geen enkele twijfel mogelijk omtrent de korte termijn richting waarin de beurs zich al sinds 6 juli jongstleden begeeft, het gaat om een sterke beweging naar boven. Potentiële weerstandsniveaus als de magenta Fibonacci niveaus worden op eenvoudige wijze doorbroken. Bij dergelijke niveaus worden er zoals ik deze week meermalen memoreerde steevast extra koopopdrachten ingelegd. Vanochtend bijvoorbeeld ontstond er op het moment dat het 61,8% niveau rond 329,1 kon worden uitgenomen plots een gap naar boven. Hierdoor werd deze grens op eenvoudige en overtuigende wijze gepasseerd, iets waar knap op is aangestuurd. Dit soort ontwikkelingen wekken overigens wel mijn argwaan. De AEX wordt nu wel heel duidelijk en zonder enige gêne aangestuurd door partijen die hun orderinbreng afhankelijk maken van punten waarop de voortgang naar boven extra inzet wenselijk maakt. Deze stijging heeft maar heel weinig spontaans, ik moet nog zien of dit beklijft. Een trend is echter de trend zolang het tegendeel niet gebleken is, ik moet daarom uitgaan van een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 130710

  • Dat vervolg naar boven komt er als we morgen door de top van vandaag rond 334,4 en het 76,4% niveau in de daggrafiek 334,5 weten te breken. Blijven we daar vervolgens ook boven dan richt ik me op een vervolg naar boven naar 342 of 343,3, twee grenzen die bij de daggrafiek ter sprake kwamen.
  • Steun lag er aan het eind van de middag rond 332,6. Komen we morgen onder dat niveau dan moet ik in lijn met wat ik bij de daggrafiek schreef rekening houden met de kans op topvorming. Doet er zich een daling voor dan zal ik beginnen met het plaatsen van Fibonacci lijnen die me moeten helpen met vaststellen waar we eventueel steun kunnen vinden. Topvorming zou er zich overigens pas bij een daling onder 325,3 voordoen, dat is namelijk de laatste bodem in het patroon van hogere bodems en hogere toppen waaraan de markt nog steeds bouwt.

Resumerend: 

De AEX heeft een lange groene candle toegevoegd aan de reeks groene candles, een candle waarmee we in de daggrafiek door het 61,8% niveau zijn gebroken. Dit maakt een voortzetting naar 342 of 343,3 kansrijk. Er is nog een kleine kans op topvorming rond het 76,4% niveau 334,5, maar daarvan zal alleen sprake zijn bij een achtereenvolgende daling onder 325,3, de laatste significante bodem in de kwartiergrafiek. Steun lag er aan het einde van de middag rond 332,6. Zouden we daaronder belanden dan zoek ik voor u uit waar de mogelijke steunniveaus liggen tussen 325,3 en 332,6, niveaus waarmee de beurs dan nog voortzetting zou kunnen geven aan het patroon van hogere bodems dat de huidige stijging kenmerkt. Komen we morgen boven 334,4 en 334,5 en handhaven we ons daar vervolgens boven dan neem ik aan dat we doorstijgen naar 342 of 343,3, twee grenzen die in de daggrafiek ter sprake kwamen.

En dan nog dit...

Kredietbeoordelaar S&P heeft vanmorgen aangegeven te twijfelen aan handhaving van de triple-A status van Engeland. De organisatie heeft het land op een zogenaamde 'negative outlook' gezet, waarmee zij aangeeft rekening te houden met een toekomstige verlaging van de Britse kredietwaardigheid. Wie dacht dat dit tot een daling van de Engelse beurs zou leiden vergist zich, de FTSE100 steeg namelijk met 2%. Een en ander laat zich niet met elkaar rijmen.

  • Of het nu echter rijmt of niet, we zullen het ermee moeten doen. Dit is immers hoe beleggers zich opstellen, zij schoven het bericht als niet ter zake doende opzij. De FTSE100 is door het 76,4% niveau gebroken van de daling die eind vorige maand plaats vond. De index kan dus terugkeren naar de laatste top in de buurt van 5330. Daarvoor moeten andere Europese indices die het 76,4% niveau niet doorbroken hebben het Engelse voorbeeld overigens nog wel volgen, dat maakt een terugkeer naar 5330 nog niet geheel zeker. Als het aan de Engelse belegger ligt is de toekomst in weerwil van het bericht van S&P echter zonnig, zo blijkt zonneklaar uit de stap van vandaag. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 13 juli 2010, 19.24u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 jul 09.15u: Weer positieve start van de beurs

13 jul 10.00u: AEX heeft 61,8% niveau bereikt

13 jul 11.00u: Weer een gap op het juiste moment

13 jul 12.00u: Kopers hebben markt onder controle

13 jul 13.00u: Vlag of hanging man voor de AEX

13 jul 14.15u: De vlag vormde de juiste indicatie

13 jul 15.00u: Europa biedt VS goed uitgangspunt

13 jul 16.00u: AEX beweegt nog altijd naar boven

13 jul 17.00u: Fibonacci niveau is vrijwel bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven