ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250110

  • De beursindex AEX is vandaag gedaald, maar niet na geprobeerd te hebben een stijging tot stand te brengen. Het lichaam ligt aan de onderkant van de candle. Uit dit lichaam blijkt dat de opening onder het 38,2% Fibonacci niveau lag, wat in eerste instantie wees op een vervolg naar beneden. De index kwam echter niet onder de laagste koers van gisteren en steeg, waardoor een vervolg omlaag werd afgewend. Later daalde de index alsnog en slot op het 38,2% niveau. Het is hierdoor niet helder of we verder dalen naar het 50% niveau of hier een bodem gaan vormen. Het 38,2% niveau is niet doorbroken, waardoor beide mogelijkheden de markt open staan.

AEX daggrafiek BB 250110

  • Kijk ik naar de gesteldheid van de AEX in de daggrafiek met Bollinger Bands dan constateer ik dat de index voor de tweede dag op rij onder de onderste band ligt. De graadmeter blijft over het algemeen niet lang onder deze banden, hetgeen om een stijging of een zijwaartse beweging vraagt waarmee de AEX weer terugkeert binnen de indicator. Op grond van deze grafiek zou je dus op dit moment geen verdere daling verwachten tot de index weer boven de onderste lijn van de Bollinger Bands staat.

AEX uurgrafiek 250110

  • De uurgrafiek maakt echter juist een daling tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. De AEX heeft hier namelijk een top gevormd rond het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 339,6 - 326,9 en heeft vanaf dat niveau de daling hervat. Hervatting van een daling na een 38,2% correctie betekent over het algemeen dat er een daling volgt tot onder de laatste bodem.

AEX kwartiergrafiek 250110

  • Uit de laatste reeks candles in de kwartiergrafiek wordt duidelijk dat een deel van de markt de beweging omlaag nog probeert te verhoeden. Rode en groene candles wisselden elkaar af, hetwelk wijst op strijd tussen kopers en verkopers. De AEX is in die fase wel iets gedaald en licht onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 326,9 - 332,1 geraakt, maar het verschil met het Fibonacci niveau is dermate klein dat we nog niet ronduit over een daling kunnen spreken. 
  • Zouden we verder dalen dan is dat wel het geval en dalen we af naar de bodem rond 326,9 van afgelopen vrijdag of lager.
  • Veren we daarentegen morgenochtend meteen op dan handelt het om een nieuwe herstelpoging. Deze komt pas van de grond als de toppen rond 331,1 en 332,1 van vandaag worden uitgenomen, dat zou namelijk een beweging naar het 50% niveau in de uurgrafiek rond 333,2 of het 61,8% niveau rond 334,7 betekenen.

Resumerend: 

De AEX is vandaag na een opening onder het 38,2% niveau in de daggrafiek en een daaropvolgende stijging precies op dat niveau gesloten. Het laat zich hierdoor niet voorspellen of we een bodem vormen of verder afglijden naar het 50% niveau rond 323. De daggrafiek met Bollinger Bands en de uurgrafiek spreken elkaar tegen, daar hebben we dus niet veel aan. Het verloop hangt in eerste instantie van de opening af. Ligt die boven het slot van vanmiddag dan gaat het om een nieuwe herstelpoging. Die poging is echter pas succesvol als het ons boven 333,1 en 332,1 brengt, dat zou getuige de uurgrafiek namelijk een stijging van de AEX naar 333,2 of eventueel 334,7 brengen. Dalen we morgen dan gaan we naar 326,9, zouden we daaronder belanden dan gaat de AEX naar 323.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag schreef ik aan de hand van de daggrafiek van de Dow Jones van 19u in de avond over het koersverloop van die index. Daarbij vertelde ik u dat de beursindex nog steun kon vinden op twee lijnen, namelijk een stijgende trendlijn en een stippellijn door een aantal bodems. De Dow blijkt diezelfde avond nog door beide lijnen gezakt te zijn, vandaag kan ik dus niet om deze index heen.

  • De Dow Jones is jongstleden vrijdag zowel door lijn k als door de stippellijn rond 10230 gezakt. In de hier niet getoonde weekgrafiek heeft dat tegelijkertijd de afronding van een candle betekent onder een lange termijn trendlijn die de bodems van maart en juli 2009 met elkaar verbond. Er is afgelopen vrijdag dus in tweeërlei opzicht een belangrijke stap naar beneden gezet.
  • De daling heeft me Fibonacci lijnen doen plaatsen over de stijging 6470 - 10730 die plaatsgevonden heeft van maart 2009 tot vorige week. Het 23,6% niveau rond 9725 is het eerste potentiële steunniveau waar de Dow Jones naar ik veronderstel de komende weken tot maanden naar toe zal gaan. Een daling naar het 38,2% niveau rond 9100 zit ook in dit koersverloop besloten, maar daar richt ik me niet op vooraleer de Dow Jones daadwerkelijk naar 9725 is gegaan en daar ook nog eens doorheen is gezakt. Het kan immers nooit kwaad om bewegingen in stukken te hakken. Het eerste stuk dat gaat worden afgelegd is naar ik veronderstel dat naar 9725. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 25 jan 2010, 19.01u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 jan 09.15u: Lager, maar nog binnen patroon

25 jan 10.00u: Scherp herstel AEX in eerste uur

25 jan 11.15u: AEX slim boven driehoek gebracht

25 jan 12.00u: AEX heeft de winst uitgebouwd

25 jan 13.00u: Top ontstaan rond 38,2% niveau

25 jan 14.00u: AEX staat op mogelijk steunniveau

25 jan 15.00u: Bodem gevonden op 50% niveau

25 jan 16.15u: AEX-index is zojuist verder gedaald

25 jan 17.00u: Strijd boven Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven

 

Deze site is gewijd aan de technische analyse van AEX index en aandelen uit de AEX en AMX, genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Conclusies op deze site vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. De informatie en analyses worden met de grootst mogelijke zorg samengesteld, onvolkomenheden kunnen desondanks voorkomen. ADN Beursanalyse kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van de website en/of gevolgen van het gebruik ervan en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de getoonde advertenties. Aan de gegevens gepresenteerd op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.