ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240210

  • De candle van vandaag is weliswaar rood, maar het verlies (voor zover je over verlies mag spreken) van de AEX bedroeg maar 0,02%. De index daalde gedurende de dag, maar steeg weer tot een niveau vlakbij het slot van gisteren. De candle die ontstond is een hammer, een candlevorm die duidt op de aanwezigheid van steun. Er zou een bodem kunnen ontstaan.

  • De steun houdt verband met lijn j die ik onder de candles van deze maand heb getekend. De lijn loopt parallel aan de eerder doorbroken lijn a en heeft als het ware de taak van steunlijn van lijn a overgenomen. Ik gebruik bij het ontbreken van een passende term in de technische analyse de term opvolgende trendlijn voor dit type lijn. Het gaat bij een dergelijke lijn om een verlenging van de opwaartse beweging, maar de ervaring leert dat deze verlenging over het algemeen tijdelijk van aard is. De AEX zal op een gegeven moment naar ik veronderstel dus verder dalen, wanneer kan ik echter niet zeggen. Ik let op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn j, als we onder deze lijn geraken wil dit zeggen dat we verder omlaag gaan.

  • Zolang lijn j niet doorbroken is zullen we ook op lijn g moeten letten, een volgende doorbraakpoging behoort dan tot de mogelijkheden.

AEX daggrafiek BB 240210

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft ons geen nadere informatie. De AEX staat onder de middellijn en zou dientengevolge nog verder kunnen dalen naar de onderkant van deze indicator.

AEX uurgrafiek 240210

  • De AEX wist vandaag na dalingen onder de stippellijn rond 318,8 tot twee keer toe te herstellen van de opgelopen schade. Het betreft een serieuze poging tot bodemvorming.

  • Mocht deze poging overigens mislukken en de beursgraadmeter toch verder dalen onder het laagste punt van de dag 317,9 dan kan er eventueel nog steun liggen rond 317,6, 315,2 en 314,1. Dit zijn grenzen die ik gisteren ter sprake bracht. Zouden we onder 314,1 komen dan gaan we naar 310 of lager, waarbij ik me baseer op de slotanalyse van afgelopen vrijdag.

  • Het voornaamst voor de korte termijn is echter gezien de steun die vandaag gevonden werd de vraag of we morgen verder weten te herstellen. Voor het geval dat we inderdaad verder omhoog weten te gaan bepaal ik hieronder in de kwartiergrafiek de mogelijke weerstandsniveaus.

AEX kwartiergrafiek 240210

  • Die niveaus stel ik vast met behulp van Fibonacci lijnen over de daling 327,6 - 317,9. Mogelijke barrières vinden we rond 321,6, 322,7 en 323,8.
  • Uit twee inverted hammers die aan het einde van de middag zijn ontstaan wordt nochtans duidelijk dat een verder herstel nog geen voldongen feit is. Zij bevestigen de weerstand van het 38,2% niveau rond 321,6 dat we vanmiddag bereikten. Weerstand rond een 38,2% niveau betekent dat er een reële dalingsoptie is.

Resumerend: 

De AEX daalde vandaag, maar veerde op van de opvolgende trendlijn j in de daggrafiek. De markt doet dus haar best om de beweging naar boven te verlengen, iets dat lukt zolang we boven lijn j blijven. We zouden dan zelfs nog een volgende doorbraakpoging door de dalende lijn g op touw kunnen zetten. Er is vandaag in de uurgrafiek twee maal duidelijk steun gevonden, op grond waarvan een stijging morgen mogelijk is. Potentiële barrières mochten we boven het 38,2% niveau in de kwartiergrafiek rond 321,6 komen zijn het 50% niveau rond 322,7 en het 61,8% niveau rond 323,8. Zolang we echter niet door het 38,2% niveau gebroken zijn is ook de optie op een daling aanwezig. Komen we onder 317,9 dan zijn de grenzen 317,6, 315,2 en 314,1 de richtpunten. Zouden we door 314,1 zakken dan gaan we door naar 310 of lager, een optie die ik nog altijd open houd.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de Franse CAC40 is vorige week tijdens mijn afwezigheid een interessant patroon ontstaan dat je niet vaak ziet. Dit wil ik u niet onthouden.

  • De candles in de cirkel zijn door middel van twee gaps afgescheiden van de andere candles. Zij vormen als het ware een eiland en dat is de reden dat dit patroon een island reversal oftewel eiland omkeerpatroon wordt genoemd. Het patroon blijft overigens maar zelden als zodanig staan in de grafiek, meestal worden de gaps namelijk achteraf alsnog gesloten. Dit is vandaag al voor een deel gebeurd. Het is gezien de hammer die net als in de daggrafiek van de AEX ook in deze grafiek is ontstaan overigens nog wel de vraag of het resterende deel van het gap van vorige week woensdag ook nog gesloten gaat worden. Dat zal nog moeten blijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 24 feb 2010, 18.47u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 feb 09.15u: Aandelenmarkt hoger geopend

24 feb 10.00u: AEX heeft de daling weer hervat

24 feb 11.00u: Twee grenzen uit de rij zijn bereikt

24 feb 12.00u: Vlag gemaakt in kwartiergrafiek

24 feb 13.00u: Markt handelt contrair aan patroon

24 feb 14.00u: Nieuwe vlag AEX in de uurgrafiek

24 feb 15.00u: Patroon nog steeds in ontwikkeling

24 feb 16.00u: Nog geen uitbraak uit vlag AEX

24 feb 17.00u: Uiterste poging om daling te keren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven