ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 050210

  • Deze analyse schrijf ik op zaterdag 6 februari, want ik heb gisteren op bed gelegen met een griepje. Niets ernstigs hoor. Het moment waarop is achteraf gezien echter wel vervelend gebleken. Het zijn namelijk met name dagen zoals gisteren waarop je het als trader moet verdienen en ik heb me dan ook wel even verbeten toen ik het koersverloop zag. Ik heb echter de ijzeren wet dat ik niet werk als ik me niet lekker voel, ga je traden dan moet je helder van geest zijn. Dit geldt uiteraard ook voor het maken van een website als deze die door vele duizenden mensen wordt bezocht, ook dan moet je scherp zijn. U heeft het dus zonder mijn updates moeten doen. Overigens dank voor alle mails die ik van u ontving.

  • Nu weer lekker aan de slag. Er heeft zich in de weekgrafiek een belangrijke ontwikkeling voorgedaan, namelijk een neerwaartse uitbraak uit het kanaal x-a. We zagen vorige week vrijdag in de maandgrafiek al een potentiële top rond het 38,2% Fibonacci niveau, de combinatie van beide factoren betekent dat we een correctieve fase in gaan. In deze fase houd ik zowel de optie op de vorming van een hogere bodem boven 195 punten als een daling onder dat niveau open, laat ik beide zaken uitleggen. 

  • Op een top rond een 38,2% niveau kan in principe een daling onder de daaraan voorafgaande bodem volgen, dat is een vaak voorkomende ontwikkeling. Dit wil zeggen dat er een reële kans is dat we ergens dit of wellicht volgend jaar door de in maart 2009 gevormde bodem rond 195 punten zakken.

  • De soep wordt echter niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, er is namelijk nog de mogelijkheid dat er een hogere bodem ontstaat boven 195 punten. Er zijn namelijk nog meerdere potentiële steunniveaus, niveaus die ik u geef aan de hand van onderstaande extra weekgrafiek.

AEX weekgrafiek 050210 (2)

  • In die grafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst over de stijging 195 - 345,6, lijnen die mogelijke steunniveaus aangeven rond 310, 288, 270 en 252. Verder kan er nog steun liggen ter hoogte van oude bodems, waarvan die rond 241,4 het belangrijkst is. Zou de AEX niet alleen onder de vier genoemde Fibonacci niveaus komen, maar ook onder 241,4 dan kunnen we ons opmaken voor een terugkeer naar en waarschijnlijk ook een daling onder 195 punten.

  • Dit negatieve scenario kan voorkomen worden door middel van bodemvorming rond 310, 288, 270, 252 of 241,4, dat is waar ik de komende weken tot maanden dus scherp op ga letten.

AEX daggrafiek 050210

  • Het dichtstbijzijnde steunniveau is het 23,6% Fibonacci niveau uit de weekgrafiek rond 310 punten, daaronder gaat het al snel naar 300,5 of 297, de twee daaronder liggende bodems. Het ligt nu we door lijn a zijn gezakt voor de hand dat we naar 310 punten gaan.

  • Of we dat meteen doen kan ik niet zeggen, we keren misschien eerst nog terug naar lijn a die maandag rond 320,3 ligt. De onderstaande grafiek zegt namelijk dat we rekening moeten houden met een stijging.

AEX daggrafiek BB 050210

  • De AEX is onder de onderste band van de Bollinger Bands geraakt en dat moet ons rekening doen houden met een terugkeer binnen de banden. Helaas kan een index echter wel eens een paar dagen onder de banden blijven en kan ik dus niet met zekerheid zeggen dat we aanstaande maandag omhoog gaan. Ik kan slechts zeggen dat we daar voor alle zekerheid rekening mee dienen te houden.

  • De dalende trend zou met een stijging overigens niet beëindigd worden. Er is deze week een harde top ontstaan rond de middellijn, waarna de index naar de onderste lijn is gegaan die nu scherp naar beneden buigt. De dalende trend is hierdoor gehandhaafd gebleven en dat blijft zo zolang we niet boven de middellijn geraken. 

AEX uurgrafiek 050210

  • In de uurgrafiek ziet u in verband met een mogelijk herstel Fibonacci lijnen over de daling 335,7 - 313,8. De lijnen zijn grijs getekend omdat ik er nog niet zeker van ben dat we maandag een herstelbeweging gaan maken. Er staat namelijk nog geen bodem in de grafiek. Zouden we stijgen dan kan er weerstand liggen rond 319, 322,2, 324,8 en 327,3. Uiteraard kan ook de stippellijn rond 324 door een voorgaande bodem nog een hindernis blijken te zijn. Deze Fibonacci punten zijn alleen van belang als we maandag stijgen zonder onder de bodem rond 313,8 te zijn geweest.

  • Zouden we namelijk wel onder 313,8 belanden dan moeten we ons op een lager gelegen niveau richten, ik neem u daarvoor mee naar de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 050210

  • Een daling onder 313,8 zou de afronding van een hoofd en schouders patroon inhouden. Rond 311,2 ligt een oude bodem daterend van 9 december 2009, klap ik het hoofd en schouders patroon om naar beneden dan kom ik ongeveer daar uit. Komen we onder 313,8 dan ga ik daarom in eerste instantie uit van een daling naar 311,2, waar ik dan verder kijk of er nog een vervolg naar 310 aan gegeven wordt. Dat is immers het eerste Fibonacci niveau waar we volgens de daggrafiek heen zouden moeten gaan.
  • Komen we echter boven de top rond 318,4, dan gaan we eerst een herstelbeweging maken. Dat hoeft dan trouwens niet te betekenen dat we dan niet meer naar 310 gaan, dat kan later dan nog gebeuren.

Resumerend: 

De beurs heeft rake klappen opgelopen de afgelopen dagen. Na topvorming rond een 38,2% niveau heeft er zich een uitbraak uit het trendkanaal in de weekgrafiek voorgedaan, wat in theorie in het slechtste geval betekent dat er een daling onder de bodem van 195 punten van vorig jaar maart komt. Er zijn evenwel nog vijf niveaus waarop de markt dat kan voorkomen, namelijk 310, 288, 270, 252 of 241,4. Laten we maar hopen dat de markt erin slaagt de daling rond een van deze niveaus op te vangen. Voor de korte termijn hebben we in de daggrafiek te maken met een stand onder de Bollinger Bands, waardoor mogelijk een herstel volgt. Ik gebruik het woord mogelijk, want het heeft zich nog niet daadwerkelijk aangekondigd. Stijgen we maandag boven 318,4 dan is dat wel het geval, waarna de potentiële weerstandsniveaus 319, 322,2, 324, 324,8 en 327,3 de punten zijn waarop we op moeten letten op eventuele topvorming. Uiteraard kan lijn a in de daggrafiek rond 320,3 eveneens weerstand vormen, normaal gesproken keren we niet meer terug boven die lijn. Stijgen we maandag niet, maar komt de AEX onder 313,8 dan gaan we door naar 311,2 of mogelijkerwijs naar 310, grenzen waar we overigens als we maandag zouden stijgen later eventueel alsnog naar toe kunnen gaan.

En dan nog dit...

Uiteraard is niet alleen onze beurs fors gedaald, maar is dat ook bij beurzen elders het geval. Opvallend was het herstel dat de Dow Jones daarop gisterenavond echter toonde, een herstel dat te maken had met de grens van 10.000 punten.

Dow Jones daggrafiek 050210

  • Op vrijdag 25 januari jongstleden schreef ik naar aanleiding van een daling onder lijn k over de Dow Jones. Ik noemde de magenta stippellijn rond 9725 als eerste doel voor de komende tijd, dat is namelijk het 23,6% niveau van de stijging 6470 - 10730 waarover ik Fibonacci lijnen tekende. Gisterenavond is echter een hammer ontstaan waaruit blijkt dat de markt dit tracht te voorkomen. Er deed zich in de laatste twee uren van de handelsdag namelijk een stevig herstel voor, hetgeen resulteerde in een candle waarvan het lichaam zich aan de bovenkant bevindt. Dit wijst op een poging tot bodemvorming, een poging die naar ik vermoed van doen heeft met de 10.000 punten grens. Kopers hebben hard gewerkt om de Dow net boven die psychologisch belangrijke grens te laten sluiten en dat is gelukt. Ik ben er echter niet van overtuigd dat dit genoeg is om het tij te keren. Dat tij heeft tenslotte te maken met allerlei factoren waaruit blijkt dat de financiële wereld de zaken nog niet op orde heeft, denk bijvoorbeeld aan de situatie in Griekenland. Handhaving van de Dow van de 10.000 punten grens zal misschien even helpen, maar ik houd op basis van de situatie in de grafiek ondanks deze poging tot bodemvorming toch vast aan een daling naar 9725 of lager. Ik zit fout mocht de Dow Jones boven de laatste top rond 10315 komen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst zaterdag 6 feb 2010, 16.50u)

 

Gisteren vrijdag 5 februari zijn er geen updates verschenen.

Op donderdag 4 februari zijn de volgende updates geplaatst:

4 feb 09.15u: Klein openingsgap direct gesloten

4 feb 10.00u: AEX is inmiddels verder gedaald

4 feb 11.00u: Graadmeter door 50% niveau gezakt

4 feb 12.00u: AEX aangekomen bij 61,8% niveau

4 feb 13.00u: Vooralsnog steun rond 61,8% grens

4 feb 14.00u: AEX nog altijd rond hetzelfde niveau

4 feb 15.00u: Index na cijfers VS verder gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven