ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 211210

  • De kruik gaat zolang te water tot zij barst, dat gezegde gaat wat mij betreft op voor het koersverloop aan onze beurs. De aandelenmarkt probeert deze maand uit een welbegrepen eigenbelang en op een tamelijk ongegeneerde manier alles uit het koersverloop te halen wat erin zit, iets waarvoor zij naar zij later nog wel eens stevig zou kunnen gaan boeten. We zagen zowel afgelopen vrijdag als gisteren een potentieel toppatroon, maar de AEX steeg desondanks. Kopers maakten optimaal gebruik van de dunne handel en zetten onze index met succes hoger. Het maakt het schrijven van analyses feitelijk tot onbegonnen werk. Van toppatronen kun je in ieder geval niet meer op aan, want deze worden eenvoudig uitgenomen. We maakten vanmorgen namelijk meteen een sprong naar boven met onze beursgraadmeter en gaven deze terreinwinst niet meer af. De index sloot 0,85% boven het slot van gisteren. Het bracht de stippellijn rond 358,2, de top uit april van dit jaar, binnen handbereik. Als het zo doorgaat bereiken we dat niveau snel, want het vergt ten opzichte van het slot van vandaag maar een stijging met 0,6%. Als de opening morgenochtend voorbeurs weer net zo uitmuntend voorgebakken wordt als die van vandaag zouden we de grens bij de opening al kunnen bereiken. Met een extra zetje staan we dan zo op het hoogste punt van het jaar.

AEX daggrafiek BB 211210

  • Het zal u niet verbazen dat de trend in de daggrafiek met Bollinger Bands nog altijd naar boven is gericht. De AEX kan dus best verder omhoog.

AEX uurgrafiek 211210

  • In de uurgrafiek is het stijgend kanaal r-r' vervangen door het steiler lopend kanaal v-v'. Zouden we dalen dan kan de onderkant van dit nieuwe kanaal ons alsnog verder omhoog voeren. Vooralsnog ziet het er dus naar uit dat we naar 358,2 gaan, iets dat zo blijft zolang we binnen de lijnen v en v' blijven. Wie had dit eind november gedacht.

AEX kwartiergrafiek 211210

  • Hoe grote partijen denken over de dag van morgen blijkt uit de laatste candle, de candle uit de slotveiling. Het is een engulfing bullish line waarmee de markt op de valreep voor een bodempatroon heeft gezorgd. Morgenochtend zal blijken of het echt een bodem betreft, openen we hoger dan is dit het geval. We gaan dan naar ik veronderstel naar lijn v', wat ons dichterbij 358,2 zou brengen.
  • Komen we onder 355,8 dan dalen we naar lijn v, waar we dan moeten gaan volgen of die lijn al dan niet steun vormt. Zolang we boven die lijn koersen ga ik uit van een vervolg naar boven, een trend is de trend zolang het tegendeel niet gebleken is. Een verstoring in de trend zou er pas komen mochten we onder lijn v belanden.

Resumerend: 

De AEX-index maakte vanmorgen direct een sprong naar boven en bouwde de terreinwinst nog wat verder uit, waardoor het potentiële toppatroon van gisteren in het geheel geen waarde meer had. We koersen nu dichtbij de top die in april van dit jaar rond 358,2 ontstond. We hoeven nog maar 0,6% te stijgen om die grens te bereiken, iets dat we bij wijze van spreken meteen bij de opening morgenochtend al zouden kunnen realiseren. Grote partijen denken in die richting, zoals de laatste candle in de kwartiergrafiek ons leert. Openen we morgen hoger dan gaan we naar de bovenzijde van het nieuwe kanaal v-v', wat ons al aardig dicht bij 358,2 zou brengen. Die grens bereiken we dan wel en wellicht breken we er dan ook wel doorheen. Met de aanwezigheid van handige jongens in een markt met laag volume behoort dat tot de mogelijkheden. Komen we morgen onder 355,8 dan gaan we naar de onderkant van het kanaal. De opwaartse beweging richting 358,2 is dan echter nog niet verloren, die zou alleen bij een daling onder lijn v in gevaar komen.

En dan nog dit...

Het koersverloop in Japan dwingt me vandaag mijn analyse van gisteren van de Nikkei te herzien.

  • De Japanse beurs wist vandaag namelijk een winst van 1,5% te realiseren en dat veranderde het technische beeld in de daggrafiek. Er is namelijk een rechthoek gevormd tussen 10190 en 10374 en dat is een voortzettingspatroon. Het enige dat nog ontbreekt is een uitbraak naar boven, maar dat is met de goede voorbereiding vannacht zo gefikst. Ook in Japan wordt men aan het eind van het jaar tenslotte beter van een afsluitende rally. Breekt de Nikkei daadwerkelijk door 10374 dan moet het patroon voor een eerste koersdoel naar boven worden omgeklapt, wat de Nikkei naar 10560 zou kunnen doen gaan. Rond 10410 kan er dan nog wel weerstand liggen van een niet in de grafiek getekend 61,8% Fibonacci niveau van de daling die zich van april tot september van dit jaar heeft voorgedaan. 
  • Dit alles gaat niet op mocht de Nikkei binnen de rechthoek blijven. Doet die ontwikkeling zich voor dan let ik voor het toekomstig verloop namelijk zowel op de onder- als de bovenkant, wachtend op een doorbraak van een van beide grenzen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 21 dec 2010, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 dec 09.15u: Er wordt eruit gehaald wat erin zit

21 dec 10.00u: AEX ligt nog rond top van gisteren

21 dec 11.00u: Doorbraak door lijn is niet gelukt

21 dec 12.00u: Bodem gevonden op 23,6% niveau

21 dec 13.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

Eurocomm.Prop.: Belangrijk punt in stijgende trend

21 dec 14.00u: Ik kan niets met dit koersverloop

21 dec 15.00u: AEX ongegeneerd naar boven gezet

21 dec 16.15u: AEX maar een fractie teruggelopen

21 dec 17.00u: Stijging beursindex stokt momenteel

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven