ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 131210

  • Negen groene candles op rij, dat zie je niet vaak. Dit gebeurde voor het laatst in juni van dit jaar en toen was de negende ook meteen de laatste. Feit is dat de aandelenmarkt op de valreep nog iets van het jaar 2010 probeert te maken, waar eigenbelang vast een rol bij zal spelen. Het woord bonus is tenslotte nog immer actueel in de financiële wereld, dat is niet veranderd. In januari kunnen we dan vervolgens weer naar beneden, want scrupules kent de sector niet. 

  • De candle van vandaag geeft -voor wat het onder deze omstandigheden waard is- weerstand aan. Het is namelijk een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. De candle moet uiteraard nog worden bevestigd. Volgt er morgen een rode candle dan is de top pas echt een feit en gaan we een correctie op deze negen candles zien, op dit moment moet ik daar nog een vraagteken bij plaatsen.

AEX daggrafiek BB 131210

  • Voor wat het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands betreft zouden we nog verder kunnen stijgen. De bovenste lijn en de middellijn stijgen namelijk, wat een opwaartse trend aangeeft. Deze blijft intact zolang de AEX boven de middellijn noteert en daar staat de index ruim boven.

AEX uurgrafiek 131210

  • U ziet een nieuwe lijn in de uurgrafiek, namelijk lijn l. Deze heb ik getekend naar aanleiding van het gegeven dat lijn k' (nog lichtgrijs in de grafiek) vandaag doorbroken werd. De nieuwe lijn vormt samen met lijn k een stijgend kanaal met van elkaar weglopende lijnen. We dienen zolang we boven lijn k zijn uit te gaan van hogere koersen, dus van een terugkeer naar lijn l.

  • Wat blijft staan is de afvlakking van de stijging waar ik afgelopen zaterdag over schreef. Er is sprake van steeds minder scherp oplopende trendlijnen, wat kan leiden tot een zijwaartse of een dalende fase. Dit doet zich voor mochten we door lijn k zakken.

AEX kwartiergrafiek 131210

  • Of we naar lijn k gaan om daar eventueel doorheen te zakken hangt allereerst af van de ontwikkeling ten opzichte van de grens 351,3 in de kwartiergrafiek. Hier ligt het 50% Fibonacci niveau van de stijging 349,8 - 352,8 waar nog een bodem kan volgen. Deze bodem komt er mochten we morgen hoger openen, in welk geval we een nieuwe opwaartse beweging starten, ditmaal binnen het kanaal k-l. Dit zou van lijn l het potentiële doel maken.
  • Zakken we door 351,2, het laagste punt van de voorlaatste candle, dan gaan we naar lijn k. Deze lijn kan dan nog steun vormen, net als het 61,8% niveau rond 350,9. Zouden we onder lijn k en 350,9 terecht komen dan is dat het startsein voor een correctie op de stijging van de afgelopen negen beursdagen, iets waar ik dan in mijn updates op in zal gaan.

Resumerend: 

De negende groene candle in de daggrafiek is een inverted hammer en dat brengt mogelijk een top met zich mee. De candle moet dan morgen wel gevolgd worden door een rode candle, iets waar mijn aandacht uiteraard op gericht zal zijn. De trend is echter zolang we ons boven lijn k in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek bevinden naar boven gericht. Met een stand boven deze lijn moeten we dus uitgaan van nog hogere koersen. Er kan rond 351,2 een bodem gevormd worden, gebeurt dat dan neem ik lijn l in de uurgrafiek en kwartiergrafiek voorlopig als doel aan. Komen we daarentegen onder 351,2 dan gaan we naar lijn k, die dan samen met het 61,8% niveau rond 350,9 nog steun kan vormen en ons weer naar boven kan geleiden. Een daling onder lijn k en 350,9 zou de start inhouden van een correctieve beweging op de krachtige stijging van de afgelopen negen beursdagen.

En dan nog dit...

Waar het vanavond in de VS om draait is om de vraag of de top van vorige maand in de Dow Jones doorbroken wordt. De index speelt inmiddels namelijk met dat niveau.

  • De top die wordt aangevallen ligt op afgerond 11452 en daar stond de Dow Jones om 18.30u enkele punten boven. Wordt de grens doorbroken met een slotstand dan biedt dat nieuwe stijgingsmogelijkheden, zeker omdat de Nasdaq en de S&P500 de Dow al voor zijn gegaan met doorbraken door hun toppen uit de maand november. Lukt het de Amerikaanse beleggers daarentegen niet om de Dow Jones boven 11452 te laten eindigen dan kan er de komende dagen eventueel opnieuw een top ontstaan rond deze grens. Het wordt al met al dus een spannende avond. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 13 dec 2010, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 dec 09.15u: Markt maakt werk van de rally

13 dec 10.00u: Uitbraak uit kanaal niet geslaagd

13 dec 11.00u: Opnieuw een uitbraakpoging AEX

13 dec 12.00u: AEX-index nu boven het kanaal

13 dec 13.00u: Index met kleine stapjes omhoog

13 dec 14.00u: Afgelopen uur steun rond 352,3

13 dec 15.00u: AEX staat nu wat onder druk

Arcelor Mittal: Belangrijke contribuant stijging AEX

13 dec 16.15u: Steun op intraday 61,8% niveau

13 dec 17.00u: AEX al weer terug bij 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven