ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 071210

  • Onze beursgraadmeter is vandaag direct boven de weerstandslijn 343,3 geopend, dat niveau is uitgenomen. Het slot lag 1,1% boven dat van gisteren. We zijn boven de top rond 347,4 geweest die op 22 november jongstleden ontstond, maar bereikten de daaraan voorafgaande top rond 348,8 niet. Willen we nu verder stijgen dan moeten we de top van vandaag 348,1 en de stippellijn rond 348,8 passeren. Ik ga morgen uiteraard volgen of dat gebeurt.

  • De doorbroken stippellijn op 343,3 zou nu steunlijn moeten worden. Dit lukte vorige maand na een doorbraak niet, deze maand wellicht wel. Ook hier let ik vanzelfsprekend op, want een eventuele terugkeer onder 343,3 zou een negatieve ontwikkeling zijn.

AEX daggrafiek BB 071210

  • In de Bollinger Bands daggrafiek is de AEX verder gestegen in de richting van de bovenste lijn van deze banden. Deze lijn kan als we verder zouden stijgen weerstand gaan vormen. De middellijn kan bij een eventuele daling steun blijken. Richting is er aan deze indicator niet te ontlenen, want de lijnen waaruit de banden zijn samengesteld lopen zijwaarts.

AEX uurgrafiek 071210

  • In de uurgrafiek is morgen de beweging in relatie tot de stijgende lijn i van belang. Komen we onder de lijn dan krijgen we een correctieve beweging. Zolang we ons boven de lijn bevinden is de trend echter naar boven gericht en doen we er goed aan van een voortzetting naar boven uit te gaan. Eerste richtpunten zijn de top van vandaag 348,1 en de stippellijn rond 348,8.

AEX kwartiergrafiek 071210

  • Voor de situatie waarin we onder lijn i belanden heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 340,7 - 348,1 in de grafiek staan. Er zijn dan twee steunniveaus, namelijk het 50% niveau rond 344,4 en het 61,8% niveau rond 343,5. Verder kan ook de vandaag doorbroken stippellijn rond 343,3 een eventuele daling opvangen. Verder naar beneden kijk ik nog niet, dat doe ik pas mochten we onder 343,3 komen.

Resumerend: 

De AEX heeft het weerstandsniveau 343,3 doorbroken en daarmee een nieuwe stap gezet naar boven. Overblijven na vandaag weerstand rond 348,1 en 348,8. Dat zijn de grenzen die uitgenomen moeten worden wil de markt de zo vurig gewenste eindejaarsrally krijgen waar vandaag zo scherp op af is gestuurd. Belangrijk is lijn i in de uurgrafiek en kwartiergrafiek. Blijven we boven de lijn dan gaat de markt proberen de index boven 348,1 en 348,8 te brengen. Zouden we onder lijn i komen dan wordt het zoeken naar steun. De eerste in aanmerking komende punten waar dan steun gevonden zou kunnen worden zijn 344,4, 343,5 en 343,3.

En dan nog dit...

Heeft u mijn updates vanmorgen gelezen dan zal het u zijn opgevallen dat ik de daggrafiek van de Duitse DAX betrok in mijn updates. Ik deed dat omdat deze beursindex in die grafiek op dat moment aan de bovenkant van een patroon stond waarvan ik veronderstelde dat het belangrijk was voor het koersverloop. De beursdag ligt nu achter ons en dat maakt het interessant om te gaan zien hoe het koersverloop zich ten opzichte van de bovenzijde van dat patroon ontwikkeld heeft.

  • Het patroon waar ik op doel is de formatie gevormd door de lijnen p en p'. Dit maar sporadisch voorkomende patroon heet een 'ascending broadening wedge'. Het is een patroon dat je nogal op het verkeerde been kan zetten. Het gaat om een stijgende trend, want beide lijnen stijgen. Kopende partijen worden naarmate de tijd verstrijkt ten opzichte van het verkopende deel van de markt steeds sterker, want de bewegingen naar boven worden zoals uit de divergerende lijnen blijkt steeds groter. De winst geboekt door kopers overtreft dus steeds de daling die eraan vooraf ging. Het patroon straalt hiermee kracht uit en je zou zeggen dat er dus geen aanleiding is om verontrust te zijn. Toch ligt dat in werkelijkheid anders, want het patroon staat namelijk te boek als een omkeerpatroon. Het wordt als zodanig afgerond zodra er zich een uitbraak naar beneden uit het patroon manifesteert. Op dat moment wordt duidelijk dat de kopers ondanks het feit dat zij de verkopers voortdurend overtroefden hun hand overspeeld hebben. Er volgt dan een scherpe daling.
  • Dit is de theorie, maar de praktijk kan zolang de uitbraak naar beneden zich nog niet heeft ontwikkeld anders zijn. De DAX staat namelijk aan de bovenzijde van dit patroon en kan dus nog naar boven uitbreken. In dat geval wordt het patroon ongeldig en komt het waarschijnlijk van een scherpe beweging naar boven. De bovenlijn van het patroon vormde vandaag echter weerstand, vooralsnog is het dus waarschijnlijker dat de index vanaf morgen gaat dalen. Hoe dichter de DAX dan lijn p nadert, hoe groter de kans op de in het vorige punt geschetste ontwikkeling wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 7 dec 2010, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 dec 09.15u: AEX boven weerstand geopend

7 dec 10.00u: Er is steun gevonden rond 343,6

7 dec 11.00u: In twee uur handel 1,3% stijging

7 dec 12.00u: AEX heeft de grens 347,4 bereikt

7 dec 13.00u: Markt streeft naar hogere koersen

7 dec 14.00u: AEX-index staat iets boven 347,4

SBM Offshore: Bijna bij de top uit april van dit jaar

7 dec 15.00u: Stand AEX is dit uur niet veranderd

7 dec 16.00u: Index onder stijgende lijn gekomen

7 dec 17.00u: Nog steun AEX rond 23,6% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven