ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 200810

  • Het is niet mijn gewoonte om als een beursmaand nog niet afgelopen is met de maandgrafiek op de proppen te komen. De candle van deze maand gaat immers nog veranderen van vorm. Vandaag start ik desondanks toch met deze grafiek. Eind vorige maand tekende ik namelijk een diamant in deze grafiek, een niet vaak voorkomend potentieel toppatroon. Het leek er begin deze maand even op dat dit patroon zich niet verder zou ontwikkelen, want er deed zich een uitbraak naar boven voor. De AEX is inmiddels echter teruggekeerd in het patroon, waardoor het alsnog tot afronding zou kunnen komen. Dit zou het geval zijn bij een uitbraak naar beneden, waarna ons een daling te wachten zou staan die even groot is als de stijging die vooraf ging aan het patroon. De uitbraak zou deze maand eventueel nog plaats kunnen vinden, daarom meende ik vandaag de grafiek al te moeten plaatsen. Ik kan u uiteraard geen zekerheid bieden, maar het patroon vraagt ook nu het nog niet is afgerond op zijn minst om terughoudendheid met posities waarvoor de beurs zou moeten stijgen. Dat gezegd hebbende ga ik weer over naar de gebruikelijke volgorde.

AEX weekgrafiek 200810

  • In de weekgrafiek is wederom een rode candle ontstaan. We bevinden ons nu ter hoogte van de bodem die in de vierde week van juni rond 317,3 is ontstaan. Zakken we door deze lijn dan is de stippellijn rond 311,5 het eerstvolgende steunniveau. Iets daaronder ligt de onderzijde van de diamant uit de maandgrafiek die ik in een donkergrijze kleur overgenomen heb in deze grafiek. Zouden we inderdaad terugkeren naar 311,5 dan wordt het dus al snel erop of eronder.

AEX daggrafiek 200810

  • Er is in de daggrafiek meer dan voldoende aanleiding om te veronderstellen dat we naar 311,5 of lager gaan. De eerste aanwijzing daarvoor is de daling onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 306,3 - 341 rond 319,5. Dit maakt niet alleen een daling naar 311,5, maar zelfs een terugkeer naar 306,3 aannemelijk.

  • De tweede aanwijzing vergt enig inlevingsvermogen. In de grafiek heb ik met de letters S en H de schouders en het hoofd van een hoofd en schouders patroon aangegeven. Ik heb ervoor gekozen de neklijn horizontaal door de laatste bodem rond 320,2 te laten lopen. Ik had de neklijn ook schuin oplopend van de bodem van 20 juli door die op 320,2 kunnen tekenen. De daling onder de bodem rond 320,2 van vandaag was echter essentieel voor het patroon, daarom tekende ik de neklijn horizontaal op dat niveau. Dit is niet geheel volgens de geldende theorie, zo zeg ik er maar direct bij. Het is aan u of u me volgt of niet. Het patroon geeft op de wijze waarop ik het geplaatst heb een koersdoel van ongeveer 300 punten.

  • Goed, we weten nu dat er voldoende reden is om van een daling uit te gaan. Of die daling er echt komt hangt echter nog af van het verloop ten opzichte van de bodem rond 317,3, daar kan immers nog steun liggen. Ik kom daar verderop bij de uurgrafiek op terug.

AEX daggrafiek BB 200810

  • Eerst maak ik de gebruikelijke zijstap naar de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX heeft hier de onderste lijn van de banden bereikt en die buigt scherp omlaag. Ik moet voorlopig aannemen dat het om de start van een dalende trend gaat, vergelijkbaar met het beeld van begin mei. Het verloopt evenwel niet altijd zo, dat leert het koersverloop van begin juli ons. Onder leiding van scherp stijgende S&P500 futures schoten we toen plots omhoog en ontstond er geen dalende trend, maar een snelle opwaartse beweging. Ik kan uiteraard niet uitsluiten dat zoiets weer gebeurt. In eerste aanleg ga ik er echter vanuit dat een daling aanstaande is.

AEX uurgrafiek 200810

  • Ik noemde in de daggrafiek de bodem rond 317,3 als laatste steunniveau dat boven 311,5 te vinden is. Uit de uurgrafiek blijkt dat we vandaag steun gevonden hebben rond 317,6, dus een fractie boven deze lijn. Het is mijn veronderstelling dat we als we door 317,6 zakken ook onder 317,3 terecht zullen komen.

AEX kwartiergrafiek 200810

  • Kijken we in de kwartiergrafiek nog wat nauwkeuriger naar het koersverloop van vandaag dan zien we een dubbele bodem rond 317,6. Een dubbele bodem kan in principe een blijvende bodem blijven, maar dan moet de index wel boven de tussen de beide bodems liggende top geraken. Komt de AEX aanstaande maandag boven 319,9 dan hebben we een W-vormige bodem met een koersdoel van 322,2, waarop we dus een herstelbeweging ingaan.
  • Zakken we door 317,6 en 317,3 dan gaan we in eerste instantie naar 315,3, het doel van de vlag die vanmiddag ontstond, waarbij ik veronderstel dat we gezien het beeld in de daggrafiek later nog naar 311,5 zullen gaan.

Resumerend: 

De diamant in de maandgrafiek is nog altijd intact. Het patroon is nog niet afgerond, maar de lichten staan op oranje. Wordt het immers met een uitbraak naar beneden afgerond dan gaan de remmen los. Eerst moeten we echter volgen of we naar 311,5 gaan. Komen we boven 319,9 dan tracht de markt dit af te wenden. Er staat dan een W-vormig bodempatroon met 322,2 als doel. Uiteraard ga ik dan nog zoeken naar andere mogelijke weerstandsniveaus, maar dat is nu nog niet aan de orde. Zakken we door 317,6 en 317,3 dan gaan neem ik het doel 315,3 van de vlag uit de kwartiergrafiek als richtpunt. Later kunnen we dan door naar 311,5 of lager.

En dan nog dit...(1)

Eén van de personen die rond de afstempeling van pensioenen heel erg stil blijft is Agnes Jongerius van de FNV. Zij heeft enkele maanden geleden een akkoord gesloten met de werkgevers, dat er in voorziet dat bedrijven straks niet meer bij hoeven te storten als hun pensioenfonds onder de dekkingsgraad geraakt. Dit gegeven kreeg destijds geen aandacht omdat iedereen te zeer gericht was op de paragrafen betreffende de AOW leeftijd. Her en der wordt nu de afgelopen dagen geroepen dat bedrijven pensioenfondsen die in problemen geraken te hulp zouden moeten schieten met extra stortingen in de pensioenkas. Neemt een nieuwe regering echter het akkoord tussen Wientjes van VNO-NCW en Jongerius van de FNV over dan is dat straks niet meer aan de orde, bedrijven hoeven dan niet meer bij te springen. Jongerius heeft dit in de onderhandelingen namelijk al weggegeven aan Wientjes, de slimme vos die een vooruitziende blik moet hebben gehad. Geen wonder dus dat je haar niet hoort. Als echter eenmaal tot de leden doordringt wat zij namens hen heeft afgesproken zal dat naar ik veronderstel snel anders worden.

En dan nog dit...(2)

Ik wil niet alleen over pensioenen praten, maar nog een ander onderwerp ter tafel brengen. Er heeft zich in de koersontwikkeling van de euro een belangrijke ontwikkeling voorgedaan, die ik u wil tonen. Er staat ons naar het zich laat aanzien weer een verzwakking van onze munt ten opzichte van de dollar te wachten.

  • Als alles verloopt zoals het zich nu aandient eindigt de euro vandaag onder de stippellijn rond $1,273, waarmee dan een hoofd en schouders patroon wordt afgerond. Het koersdoel van het patroon is $1,215, geldig zolang de euro niet terugkeert boven $1,273. 
  • Eerder werd al een kleine vlag afgerond die nu deel uit maakt van de rechterschouder. Dit patroon geeft een doel dat iets onder het 61,8% niveau rond $1,243 dat samen met het 50% niveau rond $1,261 als potentieel steunniveau gezien moet worden. Ik richt mijn pijlen daarom vooralsnog op $1,243, met de kanttekening dat ik ga controleren of de munt door $1,261 zakt. Bereikt de euro $1,243 inderdaad dan wordt daar wel duidelijk of de munt de vervolgstap naar $1,215 neemt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 20 aug 2010, 19.33u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 aug 09.15u: AEX-index staat iets in de plus

20 aug 10.00u: Strijd tussen kopers en verkopers

20 aug 11.00u: AEX door recente bodem gezakt

20 aug 12.00u: Beursgraadmeter onder 319,5

20 aug 13.15u: AEX nu iets boven dalende lijn

20 aug 14.00u: Herstelpoging is nog geen succes

BinckBank: Uitbraak houdt vervolg dalende trend in

20 aug 15.00u: Uitbraak naar boven uit driehoek

20 aug 16.00u: Driehoek snel omgezet in een vlag

20 aug 17.00u: Iets omhoog vanaf dubbele bodem

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven