ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160810

  • De aandelenmarkt vertoont ondanks het feit dat we vandaag weer iets lager zijn gesloten opmerkelijk veel veerkracht. De AEX-index is vandaag bijna bij het 61,8% niveau geweest, maar is desondanks weer dichtbij het 50% niveau gesloten. Een daling naar het 61,8% niveau rond 319,5 was in technische zin logisch geweest, maar bleef wederom uit. Kopers reageren dag na dag op elke daling die er zich voordoet en weten de index steeds weer naar boven te krijgen. Van echte bodemvorming is echter nog steeds geen sprake en we hebben dus weinig houvast aan dit koersverloop.

AEX daggrafiek BB 160810

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft wel wat extra inzicht. De AEX heeft hier namelijk de onderste band bereikt en dat is een potentieel steunniveau. De beursgraadmeter zou hier op kunnen veren en daarmee een bodem kunnen vormen. Het vereist een stijging.

  • Zouden we echter verder dalen dan zou de index de onderste lijn als het ware uit de weg gaan duwen, waarmee dan een dalende trend zou ontstaan. Dit maakt de komende candles essentieel voor het toekomstig koersverloop.

AEX uurgrafiek 160810

  • De lagere bodems van de laatste beursdagen hebben me lijn h doen tekenen, de dalende toppen lijn h'. Wil de markt tot herstel komen dan moet zij een uitbraak naar boven bewerkstelligen.

  • Zolang we ons binnen het kanaal bevinden is het toekomstig koersverloop niet helder, al dalen we dan wel licht.

  • Een uitbraak naar beneden zou de voortzetting van de daling betekenen, waarbij we waarschijnlijk ook onder 319,5 in de daggrafiek zouden komen. In dat geval zou de stippellijn rond 311,5 in de daggrafiek het volgende koersdoel worden.

AEX kwartiergrafiek 160810

  • De kwartiergrafiek toont ons dat we voor de realisatie van een herstelbeweging niet alleen door lijn h' moeten breken, maar ook door de dubbele top rond 325,4. Dat is namelijk de laatste top in het proces van lagere toppen dat u in de uurgrafiek overigens duidelijker ziet.
  • Opvallend is de steun rond de stippellijn op 321,5. We kwamen daar vandaag steeds verder onder, maar dat bracht steeds weer kopers in de markt die contrair handelden. Normaliter is een daling onder een voorgaande bodem een verkoopsignaal, nu voor sommige partijen kennelijk het sein om extra te gaan kopen. Het belang dat men heeft bij het voorkomen van een verdere daling is klaarblijkelijk groot. Dit brengt me tot de conclusie dat we in het geval we toch nog zouden dalen en onder lijn h komen hard naar beneden zullen gaan.
  • Op dit moment is het echter niet helder waar we heen gaan met onze beursindex, het wachten is in eerste instantie op een uitbraak uit het kanaal h-h'.

Resumerend: 

Het gebied rond 321,5 telt gezien het koersverloop kennelijk zwaar als steunniveau. De markt zet alles op alles om dat te verdedigen en een verdere daling te voorkomen. Of dat lukt hangt af van de plaats waarop de AEX straks het kanaal h-h' in de uurgrafiek en kwartiergrafiek verlaat. Is dat naar boven en volgt een stijging boven de dubbele top rond 325,4 dan geeft dat herstelmogelijkheden. Verlaten we het kanaal naar beneden dan dalen we met kracht verder, waarbij waarschijnlijk het steunniveau 319,5 in de daggrafiek niets meer zal betekenen en een daling naar 311,5 volgt. Zolang we ons binnen het kanaal h-h' bevinden waag ik me echter niet aan een voorspelling.

En dan nog dit...

Vanmorgen werd een tegenvallende groei voor de Japanse economie bekend gemaakt, maar dat zorgde slechts voor een daling van de Nikkei van 0,6%. Stijgende S&P500 futures voorkwamen zoals zo vaak tegenwoordig grotere schade. Er is echter alle reden om ons niet zonder meer door stijgingen veroorzaakt door die S&P500 index te laten leiden. In ons land ontwikkelen zich in een aantal weekgrafieken van aandelen potentiële toppatronen en voor wat de Nikkei betreft staan zeker alle seinen op rood. Kijkt u met me mee naar de weekgrafiek van deze index van afgelopen vrijdag.

  • Het patroon is nog niet afgerond, maar u ziet een enorm potentieel hoofd en schouders patroon in deze grafiek. Het is compleet zodra de Nikkei door de stippellijn rond 9090 zakt, wat de bodems rond 7020 tot koersdoel zou maken. Dat dit bepaald niet ondenkbaar is blijkt uit het feit dat de top van het mogelijke patroon precies op het 38,2% niveau van de daling uit de jaren 2007 - 2009 ligt. Het lijkt me alle reden om niet klakkeloos achter kopers van S&P500 futures aan naar boven te lopen, maar een eigen -voorzichtiger- koers te varen. Zakt de Nikkei namelijk door 9090 dan geeft dat ook op onze beurs grote problemen. De Japanse beurs heeft de stap onder 9090 nog niet gezet en kan dit in theorie dus nog voorkomen, maar de contouren van het koersverloop uit bovenstaande grafiek zijn zonder meer zorgwekkend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 16 aug 2010, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 aug 09.15u: Afgeronde vlag in kwartiergrafiek

16 aug 10.15u: Vlag veranderd in M-vormige top

16 aug 11.00u: AEX was onder de laatste bodems

16 aug 12.00u: Vlag bij poging om bodem te maken

16 aug 13.15u: Grens 321,5 wordt goed verdedigd

16 aug 14.00u: Steunniveau AEX nog altijd intact

16 aug 15.00u: Stijging op tegenvallend cijfer VS

16 aug 16.00u: AEX bij elke daling opgevangen

16 aug 17.00u: Beursgraadmeter sterk hersteld

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven