ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280410

  • Onze AEX is vandaag met 1,3% gedaald, maar het verlies had nog groter kunnen zijn. Op het laagste punt van de dag stonden we namelijk twee procent onder het slot van gisteren en de aandelenmarkt heeft de schade dus nog enigszins kunnen beperken. De strijd is overigens heftig, vanmiddag ontstonden er in de 1 minuut grafiek van de AEX zowel naar boven als naar beneden gaps van een 0,8 indexpunt of meer. Strijd is over het algemeen geen goede voedingsbodem voor een stijging, zeker niet als het met grote koerssprongen gepaard gaat. Dit aspect van het koersverloop alleen al vormt aanleiding om uit te gaan van een neerwaarts vervolg.

  • Concreter is echter het patroon dat vandaag gevormd is. De index is onder de bodem gekomen die op 19 april jongstleden rond 347 ontstond, de dubbele top rond 358,2 daarmee omzettend in een M-vormig toppatroon. Op dit patroon volgt meestal een daling ter grootte van de beweging die tussen de toppen plaats had, de middenpoot van de letter M dus. Dit geeft een koersdoel van 335,8.

  • Nu wil het geval dat dit doel samenvalt met het 50% Fibonacci niveau van de stijging 313,4 - 358,2. Dit is daarom de waarde waar ik me op ga richten. Als je immers met twee verschillende technieken koersdoelen bepaalt die overeenkomen met elkaar krijgt dat een grotere plausibiliteit.

  • Er zijn tussen de huidige stand en het 50% niveau rond 335,8 echter nog twee niveaus om rekening mee te houden. Het gaat om de stippellijn rond 342,1 en het 38,2% niveau rond 341,1. Uitgaand van het gegeven dat er een daling naar 335,8 komt moet ik de komende dagen controleren dat we door deze beide grenzen zakken.

AEX daggrafiek BB 280410

  • Enig soelaas biedt nog de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands. De candle van vandaag staat op de onderste lijn van deze indicator en dat zou voor steun kunnen zorgen. We mogen de mogelijkheid dat er zich toch een stijging voordoet dus nog niet afschrijven.

AEX uurgrafiek 280410

  • In de uurgrafiek heeft er zich vanmiddag een top voorgedaan rond het 50% Fibonacci niveau van de daling 355,4 - 342. We hebben vanaf dat punt de daling weer opgepakt, wat wil zeggen dat de beursbarometer op slecht weer staat. Een daling ligt het meest voor de hand.

AEX kwartiergrafiek 280410

  • In de kwartiergrafiek liggen de kaarten eenvoudig. Een daling onder 342 betekent de neerwaartse voortzetting, een stijging boven 348,5 daarentegen een nieuwe herstelpoging. We zijn onder het 61,8% niveau van de laatste stijging geweest, wat de kans op een daling het grootst maakt.

Resumerend: 

De daling die zich vandaag heeft voorgedaan heeft in de daggrafiek gezorgd voor de afronding van een M-vormige top. Dit patroon geeft een koersdoel van 335,8, wat door het feit dat daar in de daggrafiek tevens het 50% Fibonacci niveau ligt een plausibel richtpunt is. Steun kan er eventueel nog liggen rond 342 en 341,1, eenmaal daaronder dalen we naar 335,8 of lager. Helemaal zeker is deze daling gezien het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands echter nog niet, want de onderkant van deze indicator kan nog steun blijken. Komen we boven 348,5 dan gaat de daling vooralsnog niet door en vindt een verder herstel plaats waarvoor ik dan in de updates zoals te doen gebruikelijk de richtpunten vaststel. Naar beneden weet u in ieder geval al wel op welke punten te letten, dat lijkt me onder de gegeven omstandigheden het belangrijkst. 

En dan nog dit...

De laatste candle in de kwartiergrafiek behoeft nog toelichting, hij is namelijk ontstaan doordat kredietbeoordelaar S&P rond dat tijdstip de kredietwaardigheid van Spanje heeft teruggebracht van AA+ naar AA. Dat veroorzaakte een gap omlaag. Gisteren al werd de kredietwaardigheid van Portugal verlaagd. Hoewel het niets met de grafiek te maken heeft wil ik daar toch wel wat over kwijt. Het plaatst de lening waar Griekenland om vraagt namelijk in een geheel ander licht. Beslissen we immers om de Grieken inderdaad van geld te gaan voorzien dan zijn Spanje en Portugal de volgende landen waaraan we geld zullen moeten fourneren. Het gaat een kostbare zaak worden, alleen Griekenland heeft de komende drie jaar naar schatting al 120 miljard euro nodig. Stellen we het land dit geld echter niet beschikbaar dan zullen Europese banken grote lopende leningen aan Griekenland geheel of gedeeltelijk af moeten schrijven. Gelokt door hoge rentes heeft men namelijk veel geld gestoken in Griekse staatsobligaties. Objectief gezien gaan we dus opnieuw met niets anders bezig dan met een reddingsactie voor de bankensector. Dit verklaart ook het fanatisme waarmee mensen als Wellink en Trichet zich opwerpen voor steun aan Griekenland. Zij weten als vertegenwoordigers van deze sector als geen ander in welke positie de banken in Europa zich bevinden. Dat men in Zuid-Europa voorstander is van hulp aan Griekenland behoeft verder weinig verklaring. Elk land daar bevindt zich in dezelfde netelige economisch slechte positie, het enige verschil is nog dat men niet gefraudeerd heeft zoals de Grieken dat wel hebben gedaan. Het is met de slechte situatie in gedachten echter logisch dat men de poort naar hulp vanuit het "rijke" noorden van Europa probeert te openen. Ons parlement is al akkoord gegaan, maar wellicht dat zij zich geconfronteerd met het enorme bedrag (± 4,8 miljard in drie jaar voor ons land) en de situatie in Spanje en Portugal nog eens achter de oren krabt. Dit wordt namelijk een gebed zonder eind. -Ad Nooten- 

 

 

(geplaatst woensdag 28 apr 2010, 18.53u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 apr 09.15u: AEX met gap onder 347 gestart

28 apr 09.45u: Verkeerde waardes in vorige update

28 apr 10.00u: AEX verder omlaag na sluiten gap

28 apr 11.00u: Index ook dit uur verder gedaald

28 apr 12.00u: Poging om tot een bodem te komen

28 apr 13.00u: AEX-index is nog altijd herstellende

28 apr 14.00u: Stijgende wig bij grens 347 AEX

ASMI: Ter hoogte van toppen 2003, 2007 en 2008

28 apr 15.00u: Hoger door komst persconferentie

28 apr 16.00u: Daling hervat vanaf 50% niveau

28 apr 17.00u: Er wordt flink wat strijd gevoerd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven