ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060410

  • De AEX opende vanmorgen een half procent boven het slot van vorige week donderdag en de markt heeft die winst gedurende de dag beschermd en uitgebouwd tot 1,2%. Dit leverde een candle op die los staat van zijn voorganger, het overgeslagen gebied heet een gap. De theorie wil dat gaps meestal gesloten worden en dat is een gegeven dat ons morgen rekening moet doen houden met een terugkeer naar het hoogste punt van de voorlaatste candle rond 351,5 of lager. Dit is dus een mogelijke ontwikkeling waar ik morgen zeker op ga letten.

  • Mocht het gap overigens doordat we verder stijgen open blijven dan wordt het een zogenaamd runaway gap dat halverwege een beweging ontstaat, wat me dan in staat zou stellen een doel voor de beweging naar boven te bepalen. Dat doel zou 363 zijn.

  • In de huidige fase is aan de hand van deze grafiek niet te zeggen of we doorstijgen naar 363 of het gap met een daling naar 351,5 gaan sluiten. De volgende grafiek geeft daar echter meer inzicht in.

AEX daggrafiek BB 060410

  • De gehele candle van vandaag bevindt zich namelijk ruim boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Het ligt niet in de lijn der waarschijnlijkheid dat we morgen weer boven de banden zullen blijven, periodes waarin dat gebeurt zijn namelijk maar kortdurend van aard. Het gegeven dat we een flink stuk boven de banden staan maakt een daling morgen alleen maar waarschijnlijker. Dit lijkt me namelijk niet lang houdbaar.

AEX uurgrafiek 060410

  • Onze aandelenmarkt denkt daar geheel anders over. Kopers zorgden vanaf steun op de bovenkant van het gap voor een slot op het hoogste punt van de dag. Men ging voortvarend te werk, al heeft het laatste stukje van de handelsdag wederom een discutabele beweging opgeleverd.

AEX kwartiergrafiek 060410

  • Het slot op het hoogste punt van de dag is namelijk tot stand gekomen door een stijging in de slotveiling. Je zou er haast aan gaan wennen dat er tijdens deze veiling doorbraken worden gegenereerd. De veiling is daar niet voor bedoeld, maar is de laatste tijd veelvuldig ge- of zo u wilt voor misbruikt. Het is kennelijk iets waar we mee moeten leren leven, niemand ziet er immers een probleem in. Zou het in korte tijd meerdere malen om een doorbraak naar beneden zijn gegaan dan had dat vast anders geweest, maar nu kraait er geen haan naar. De AEX is keurig boven de stippellijn geparkeerd die ik door de top van vanmorgen rond 355,4 tekende.
  • Die stippellijn speelt daardoor morgenochtend een belangrijke rol. Komen we eronder dan keren we naar ik veronderstel terug naar het gap van vanmorgen en gaan dat met een daling naar 351,5 of lager alsnog sluiten.
  • Stijgen we daarentegen verder dan wordt 356,9 mijn eerste aandachtspunt, daar ligt namelijk het 161,8% niveau van de daling 355,4 - 352,9.

Resumerend: 

De AEX is vandaag 1,2% gestegen, waarbij een gap is gevormd dat open gebleven is. Het open laten van het gap wijst op groot vertrouwen onder beleggers dat we verder gaan stijgen. Zouden we inderdaad verder omhoog gaan en het gap open laten dan wordt het gap een runaway gap, wat een doel van 363 zou geven. Een eerste richtpunt zou dan de waarde 356,9 zijn, het 161,8% niveau van de daling 355,4 - 352,9. Ik ben er echter nog niet van overtuigd dat we morgen het gap niet alsnog sluiten, want dat is technisch gezien waarschijnlijker dan het openlaten van het gap. Dit zou een daling naar 351,5 inhouden, een daling die we gaan maken mochten we onder 355,4 komen waar kopers de AEX in de slotveiling nog even snel boven hebben gezet.

En dan nog dit...

De rente op Griekse 10-jarige staatsobligaties is vandaag gestegen naar een nieuw record, Griekenland zou nu 7% rente betalen voor een lening op de geldmarkt. De onrust rond Griekenland is dus nog lang niet van de baan, hetgeen tot uitdrukking komt in het koersverloop van de euro.

  • Er is vanaf de bodem daterend van 26 maart jongstleden een grote vlag ontstaan, een patroon dat een koersdoel van $1,31 geeft. Dit betekent dat de munt verder gaat in de richting van mijn koersdoel $1,25 dat ik op 24 maart jongstleden bepaalde en daarna op 30 maart aanhield. Ik kan dat doel nog altijd vasthouden.
  • De aandelenmarkt heeft er vandaag vooralsnog voor gekozen de ontwikkelingen rond Griekenland te negeren, beleggen met oogkleppen dus. Stijgende onrust door een alsmaar oplopende rente voor Griekenland is in tegenspraak met een stijgende aandelenmarkt. Ofwel de rente zal dus snel terugmoeten ofwel de aandelenkoersen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 6 apr 2010, 18.33u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 apr 09.15u: Sprong omhoog door cijfers uit VS

6 apr 10.00u: Beweging AEX omhoog nog in gang

6 apr 11.00u: Ook dit uur nog verder gestegen

6 apr 12.00u: Korte termijn top voor de AEX-index

6 apr 13.00u: Al snel een bodem voor de AEX

6 apr 14.00u: Geen verandering opgetreden dit uur

6 apr 15.00u: AEX teruggekeerd bij bovenkant gap

Er zijn twee soorten beleggers (column Beursplaza)

6 apr 16.00u: Bodem gevormd op bovenzijde gap

6 apr 17.00u: Markt met overmaat aan vertrouwen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven