ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren schreef ik dat er vandaag een stijging moest volgen om de engulfing bullish line die was ontstaan als bodem te bevestigen. Het kwam vandaag inderdaad van een stijging, maar die bleef beperkt tot 0,07%. Dit is niet echt de bevestiging die we nodig hadden. De candle van vandaag is bovendien een doji en dat wijst op twijfel in de markt. Ik trek dus geen conclusie uit deze ontwikkeling.

  • Wat ik wil herhalen is de opmerking van gisteren dat de eventuele vorming van een lagere top onder 315,5 dient te worden voorkomen. Dat niveau moet worden doorbroken, wil de markt verder stijgen naar lijn x. De vorming van een lagere top onder 315,5 zou daarentegen geen goed nieuws zijn.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands maakt zolang we ons boven de middellijn bevinden een stijging het meest kansrijk, zolang we daaraan voldoen is er immers sprake van een stijgende trend. Garanties geeft deze indicator echter niet.

  • Ik zoek daarom graag naar concrete getallen aan de hand waarvan ik kan inschatten wat de markt doet. Het belangrijkste getal morgen is de top van vandaag rond 314. Nemen we dat uit dan schudden we de twijfel van vandaag van ons af en gaan verder naar toppen als 314,8, 315,3 of 315,5. We zouden die toppen dan eventueel kunnen doorbreken, wat ons verder zou brengen naar lijn x in de daggrafiek die morgen rond 320,5 ligt.

  • Het tweede getal dat ik meeneem naar morgen is 310,2, het laagste punt van vandaag. Een daling onder dat niveau zou een correctie inluiden, waarvoor ik als dit scenario zich ontrolt nieuwe Fibonacci lijnen zal plaatsen.

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat het laagste punt van vanmiddag rond het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging lag. Dit kan een basis zijn voor een voortzetting naar boven. Zolang we ons dus boven 311,5 bevinden waar tot twee keer toe steun lag is de kans op een opwaarts vervolg het grootst. Zouden we onder 311,5 uitkomen dan keren we terug naar 310,2 of mogelijkerwijs lager.

Resumerend: 

Het potentiële bodempatroon uit de daggrafiek van gisteren is vandaag niet in voldoende mate bevestigd, de bodem is hiermee nog niet hard. We moeten boven 314 komen om dat te laten gebeuren, waarna we verder kunnen naar recente toppen rond 314,8, 315,3 of 315,5. Zouden we die toppen doorbreken dan stijgen we verder naar lijn x die morgen rond 320,5 ligt. Onder het slot van vandaag zijn twee grenzen de moeite waard, zijnde de bodems van vandaag rond 311,5 en 310,2. Belanden we onder 311,5 dan gaan we naar 310,2, hierbij is de kans op een doorbraak naar beneden aanwezig. Een eventuele daling onder 310,2 zou een verdere correctie betekenen, doet dit zich voor dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen om de mogelijke steunpunten vast te stellen.

En dan nog dit...

Gisteren was enige twijfel nog gerechtvaardigd, maar vandaag is er dan een toppatroon afgerond in de daggrafiek van de euro ten opzichte van de dollar. Ik bespreek naar aanleiding hiervan achtereenvolgens de daggrafiek en de weekgrafiek.

  • Het patroon waar het om gaat is het hoofd en schouders patroon dat met de letters S en H aangegeven is. Dit geeft een koersdoel van ongeveer $1,438. Dit is een doel dat onder lijn v ligt en dat is reden voor twijfel. Het is immers gevaarlijk om vooraf van de doorbraak van een lijn uit te gaan. Wat het belang van de lijn is ziet u hieronder in de weekgrafiek.

  • Deze grafiek wijst uit dat lijn v een belangrijke lijn is, hij heeft namelijk meerdere keren als steunlijn gefungeerd en de opwaartse beweging in gang gehouden. Het is niet verstandig om vooraf te speculeren op een eventuele doorbraak door deze lijn.
  • Wanneer zouden we dan wel kunnen overwegen op een daling kunnen handelen, zo vraagt u zich wellicht af. Dit hangt af van twee lijnen, namelijk van lijn v en de horizontale stippellijn rond $1,434. Oude weerstand kan nieuwe steun worden. De euro zou dus door lijn v kunnen zakken en vervolgens opgevangen worden door deze stippellijn. Van een omslag kan dus ondanks het toppatroon dat nu in de daggrafiek is ontstaan pas onder dit niveau sprake zijn. De kans daarop is gezien de top die nu rond het 61,8% Fibonacci niveau is ontstaan overigens wel aanwezig. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 29 sept 2009, 18.38u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 sept 09.15u: Stijgingspoging bij opening AEX

29 sept 10.00u: Keuze vervolg nog niet gemaakt

29 sept 11.00u: AEX beursgraadmeter licht lager

29 sept 12.00u: Bodem gevormd op 23,6% niveau

29 sept 13.00u: Nu top AEX rond 61,8% niveau

29 sept 14.00u: Opnieuw een lagere top van index

29 sept 15.15u: Minder slecht wil zeggen goed

29 sept 16.15u: Cijfer brengt daling na doorbraak

29 sept 17.00u: AEX maar in geringe mate lager

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven