ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle die vandaag is ontstaan heeft een klein lichaam dat precies in het midden van de candle ligt. Dit drukt besluiteloosheid uit. De candle is echter groen van kleur (de beurs boekte vandaag een winst van 0,2%) en dat wil zeggen dat de inverted hammer die gisteren een mogelijke top aangaf niet bevestigd is. Dit maakt het onzeker of er werkelijk een top gaat ontstaan.

  • Toch is dit voorlopig nog wel het scenario waar ik van uit ga, waarbij ik me baseer op de Fibonacci lijnen over de stijging 286,2 - 315,5 in bovenstaande grafiek. Een correctie naar het 23,6% niveau rond 308,6 is het minste dat we volgend op de uitbraak uit de wig v-v' zouden moeten zien, maar eigenlijk zou een beweging naar het 38,2% niveau rond 304,3 een gewone zaak zijn.

  • In dit geval zal het afhangen van de bewoordingen die FED-voorzitter Bernanke vanavond gebruikt ter toelichting van zijn rentebesluit. Aan de lage rente zal naar ik veronderstel niet getornd worden, maar het kan zijn dat hij al ingaat op mogelijke toekomstige renteverhogingen. Naar zijn toelichting zal dus zorgvuldig worden geluisterd en die verklaring kan van invloed zijn op het koersverloop in de VS, wat dan morgenochtend weer zijn uitwerking heeft bij ons. Pint u me onder deze omstandigheden niet vast op een gang naar 308,6 of 304,3. Bernanke heeft de gewoonte te zeggen wat financiële markten graag willen horen en dat kan de markten zomaar scherp omhoog brengen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is net als gisteren het geval was zowel een stijging als een daling mogelijk, deze indicator laat het toekomstig verloop in het midden.

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat de aandelenmarkt hoop koestert op een stijging, al heeft zij deze nog niet kunnen realiseren. We bevinden ons namelijk nog boven het potentiële steunniveau 311,8 waar vorige week gedurende enige dagen steun lag.

  • Ook het koersverloop vanaf 17.15u (de laatste twee candles) geeft aan dat grote spelers die de handel in die laatste fase van de dag per definitie controleren kansen ruiken voor een stijging. De index werd nog even snel op winst gezet.
  • Morgenochtend zijn de laatste toppen tussen 314,4 en 314,6 uiteraard van belang. Een doorbraak door deze punten zou leiden tot een voortzetting naar recente toppen rond 315,5 en 315,5 of mogelijkerwijs hoger.
  • Hier staan als belangrijke grenzen aan de onderkant de laatste bodem rond 312,1 en de stippellijn rond 311,8 tegenover. Bij een daling onder deze niveaus ga ik uit van een terugkeer naar de stippellijn rond 309,7 of lager, bijvoorbeeld naar de grens 308,6 uit de daggrafiek.

Resumerend: 

Er is in de daggrafiek een candle ontstaan die ons niet veel wijzer maakt. De inverted hammer van gisteren is echter niet bevestigd, wat naar we zagen met name komt door een stijging die vanaf 17.15u plaats had. De Fibonacci lijnen in de daggrafiek maken een daling naar het 23,6% niveau rond 308,6 of het 38,2% niveau rond 304,3 tot de meest waarschijnlijke optie. In die richting begeven we ons daadwerkelijk mochten we door 312,1 en 311,8 zakken, waarbij de bodem rond 309,7 het eerste richtpunt is. Komen we morgen echter boven 314,4 en 314,6 dan komt deze daling er niet. We gaan dan namelijk verder naar recente toppen rond 315,3 en 315,5, met de mogelijkheid dat we deze dan doorbreken. 

En dan nog dit...

Net als gisteren doe ik ook vandaag een exercitie met een van het internet geplukte grafiek. Ik koos voor de maandgrafiek van de Dow Jones Home Construction Index (https://charts.marketcenter.com/cis/qc?cont=$DJUSHB&period=M&size=980x600&bartype=CANDLE&bardensity=LOW) van 18.30u vanavond die ik met Paint voorzien heb van de in mijn optiek relevante lijnen. Dit moet ons een beeld geven van de toestand waarin de Amerikaanse bouwsector verkeert, hetgeen van belang is voor een eventueel herstel van de economie aldaar.

  • Vorig jaar werd een groot hoofd en schouders patroon afgerond met lijn a als neklijn en een negatief koersdoel. Daar had ik dus niets aan, al voorspelde het een fikse daling die er ook gekomen is. Enkele maanden geleden werd na de vorming van een bodem in maart die boven die van vorig jaar lag de dalende trendlijn c doorbroken. Er ontstond een opwaartse beweging. Bijzonder is nu dat die beweging ten opzichte van de voorgaande lange daling vooralsnog de vorm heeft gekregen van een vlag. Het patroon is nog niet afgerond, dat is pas het geval mocht de index naar beneden uit het blauw getekende patroon d-d' breken. Daar je een vlag over het algemeen halverwege een beweging ziet zou ook dit een negatief koersdoel geven, wat naast een opmerkelijke ook een beangstigende ontwikkeling zou zijn. Het zou min of meer de complete ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt betekenen. Het koersverloop ten opzichte van de lijnen d en d' zal de komende maanden daarom zeker mijn aandacht hebben. Een eventuele uitbraak naar beneden zou immers ook een zeer negatieve ontwikkeling voor de aandelenmarkt als geheel zijn, zeker nu iedereen zo bullish is (naar verluidt 89% van de traders in de VS) zou de schrik groot zijn. 
  • Er is een doorbraak naar boven uit het patroon, dus een stijging boven lijn d' nodig om dit negatieve vervolg af te wenden. Zolang die stijging boven lijn d' er niet is en de vlag d-d' bijgevolg intact blijft vormt deze grafiek voor mij een groot punt van zorg. -Ad Nooten-

 

(geplaatst woensdag 23 sept 2009, 19.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 sept 09.15u: Kleine stijging met eerste candle

23 sept 10.00u: Snel omhoog door S&P500 futures

23 sept 11.00u: Stijgende lijn in kwartiergrafiek

23 sept 12.00u: AEX volgt weer braaf omlaag

23 sept 13.15u: Bodem op 61,8% Fibonacci niveau

23 sept 14.00u: Aanval op top AEX van vanmorgen

23 sept 15.00u: Weerstand rond 314,5 voor AEX

23 sept 16.00u: Druk op AEX na opening in VS

Wolters Kluwer: Vraagteken bij lange termijn doel

23 sept 17.00u: AEX-index is winst kwijtgeraakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven