ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursgraadmeter AEX is deze week boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 471,4 - 195 geëindigd dat rond 306 ligt. Jammer is dat het verschil maar twee punten bedraagt, dus onomstootbaar is de doorbraak niet. Daar het gaat om een lange termijn Fibonacci niveau wordt nu het verloop in de rest van de maand ten opzichte van deze grens belangrijk. De AEX dient de maand september boven 306 af te sluiten om de doorbraak in deze weekgrafiek te bekrachtigen.

  • De index is door de stijging nog altijd onderweg naar het koersdoel van 315 punten van de vlag h-h' en het koersdoel 345 punten van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat een week later werd afgerond. Ik schreef op respectievelijk 17 juli en 24 juli jongstleden over deze patronen. De neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon ligt rond 271,1, de index dient bij een eventuele daling boven dat niveau te blijven teneinde deze doelen geldig te houden. De reden dat ik over een eventuele daling schrijf vindt u hieronder in de daggrafiek.

  • In deze daggrafiek tekende ik gisteren een grijze lijn en vermeldde dat er hier weerstand kon liggen. Vandaag is een kleine inverted hammer ontstaan waarvan het lichaam zich onder deze lijn bevindt. De weerstand van de lijn is hiermee impliciet bevestigd. Dit wil zeggen dat er aanstaande maandag een daling ingezet kan worden. Ik heb de lijn daarom dezelfde kleur als lijn a gegeven, daarmee aangevend dat beide lijnen samen één patroon zouden kunnen gaan vormen.

  • Dit gaat uiteraard over mocht de AEX alsnog naar boven door lijn t breken, dan namelijk gaat de beursgraadmeter direct verder in de richting van de bij de weekgrafiek besproken doelen, allereerst naar 315 punten.

  • De Bollinger Bands in de daggrafiek geven een mooie stijgende trend weer. De index blijft voortdurend bij de bovenste stijgende lijn en dat is een beeld dat we dit jaar al eerder zagen. Het schept de mogelijkheid van hogere standen, met de opmerking dat de indicator daar echter geen garantie voor vormt. Dit laatste gegeven is belangrijk in verband met het technische beeld in de uurgrafiek hieronder.

  • In die grafiek is namelijk een grote wigvorm ontstaan, bestaand uit de lijnen s en s'. Een dergelijk patroon, ending diagonal genoemd, komt vaak voor aan het eind van een opwaartse beweging. Er is dus een gerede kans op een daling.

  • Het bewijs daarvoor ontbreekt echter, daarvoor is namelijk nog een uitbraak naar beneden noodzakelijk. Zolang die er niet is, is de vermeende daling met onzekerheden omgeven.

  • Ik heb omdat ik de komende week niet voor mijn schermen zal doorbrengen en u dus niet op de hoogte kan houden van het koersverloop gemeend u desondanks mogelijke steunniveaus te moeten geven. Daartoe tekende ik Fibonacci lijnen over de stijging 286,2 - 309,2. Ik stel met nadruk dat die lijnen en de bijbehorende niveaus slechts geldig zijn onder de expliciete voorwaarde dat we met de AEX onder 309,2 blijven. Zouden we eerst nog stijgen naar lijn s' alvorens te dalen dan zou u nieuwe Fibonacci niveaus moeten berekenen, wat u met behulp van de Fibonacci pagina op deze site zelf kunt doen. 

  • De potentiële Fibonacci steunniveaus tussen 286,2 en 309,2 zijn 300,4, 297,7 en 295. De overige stippellijnen in de grafiek kunnen ook steunniveaus zijn, maar die zijn naar mijn inschatting minder relevant. Komt er inderdaad een daling dan kan elk van de niveaus 300,4, 297,7 en 295 de daling opvangen en voor hervatting van de stijging zorgen. Belandt de index daarentegen onder 295 dan keert de graadmeter terug naar de bodem rond 286,2. 

  • Overigens zou de index bij een terugkeer naar 286,2 nog een enorm eind boven de bij de weekgrafiek genoemde neklijn 271,1 staan. De graadmeter zou in de daggrafiek helemaal naar de onderkant van het kanaal a-t moeten gaan om daar überhaupt bij in de buurt te komen. Dat is zeer wel mogelijk, maar dat is pas bij een stand onder 286,2 iets om ons werkelijk mee bezig te houden. Ik vermeld het slechts om het beeld compleet te maken, want ik wil geen enkele reële mogelijkheid onbeschreven laten.

  • Terug naar de korte termijn kunt u zich aanstaande maandag allereerst laten leiden door het patroon s-s'. Zolang we ons in dat patroon bevinden is een daling het meest waarschijnlijk, maar pas zeker op moment dat de AEX daadwerkelijk naar beneden uit het patroon gebroken is.

Resumerend: 

Het 50% Fibonacci niveau rond 306 in de weekgrafiek is doorbroken, wat wil zeggen er in die grafiek ruimte is voor een voortzetting in de richting van de doelen 315 en 345 van patronen in die grafiek. Die ruimte is er in de daggrafiek met Bollinger Bands eveneens, maar niet in de andere grafieken. In de daggrafiek ligt lijn t in de weg en in de uurgrafiek en kwartiergrafiek lijn s'. Lijn t vormt samen met lijn a een nieuw kanaal, hetgeen in theorie in een daling naar lijn a zou kunnen uitmonden. De wigvorm in de uurgrafiek kondigt de start van die daling al aan, zij het dat het benodigde bewijs daarvoor nog niet geleverd is. Dat is er namelijk pas op het moment dat de index naar beneden uit de ending diagonal s-s' breekt. Een uitbraak naar beneden is zolang de AEX zich binnen dit patroon bevindt de meest aannemelijke ontwikkeling. Komt die uitbraak er zonder dat de index boven 309,2 is geweest dan ligt er mogelijke steun rond 300,4, 297,7 en 295. Elk van deze niveaus kan dan voor hervatting van de stijging zorgen, waardoor de index weer richting 315 zou kunnen gaan bewegen. Zou de beursgraadmeter echter onder 295 komen dan daalt hij verder naar 286,2 of eventueel lager. Een gang naar lijn a in de daggrafiek is dan zonder meer denkbaar. Ik ben bij het voorgaande uitgegaan van weerstand van de lijnen t in de daggrafiek en s' in de uurgrafiek. Mochten beide lijnen naar boven doorbroken worden dan is deze aanname verkeerd en gaat de index direct verder richting 315 en 345.

En dan nog dit...

Een gegeven dat me momenteel bezighoudt is dat alle Europese indices deze week nieuwe hoogtepunten voor dit jaar hebben bereikt, terwijl de overkoepelende Europese index Eurostoxx50 dat niet heeft gedaan. Dit intrigeert me.

  • De Dow Jones Eurostoxx50 index waarin de grootste vijftig fondsen in Europa zijn vertegenwoordigd wist niet blijvend boven de top te komen die vorige maand rond 2830 ontstond. Op dat niveau lag toen de bovenkant van een inverted hammer. Vandaag is rond datzelfde niveau een kleinere versie van zo'n candle ontstaan, waarvan het bovenste punt rond 2850 ligt. Het lichaam bevindt zich echter onder de stippellijn op 2830, waardoor ik die lijn nog niet als doorbroken kan beschouwen. Het gevolg hiervan is weer dat er een dubbele top zou kunnen ontstaan. Daalt de index vanaf de candle van vandaag tot onder lijn j en de tussenliggende bodem rond 2675 dan is topvorming een feit. Dat is dan de start van een serieuze correctie. De reden dat ik ernstig rekening houd met deze ontwikkeling ziet u in de grafiek hieronder.

  • De Eurostoxx50 graadmeter heeft het 38,2% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2007 - 2009 bereikt en dat is een potentieel weerstandsniveau. Een eventuele doorbraak zou een vervolg naar het 50% niveau brengen, zolang die doorbraak er niet staat is het wijs om van topvorming en de hervatting van de daling uit te gaan. Deze index zou dan de overige indices mee naar beneden nemen.
  • Rest me te zeggen dat ik vanwege overigens prettige omstandigheden de komende week niet zal werken. Ik hoop dat u op maandag 21 september weer terugkeert, want dan ga ik weer als vanouds met volle overgave aan de slag. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 11 sept 2009, 19.51u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 sept 09.15u: AEX weer direct boven weerstand

11 sept 10.00u: Niet hoger na eerste candle

11 sept 11.00u: Vlag gevormd in AEX grafiek

11 sept 12.00u: AEX-index bij lijn in daggrafiek

11 sept 13.15u: Vlag, maar geen voortzetting

ASML: Opmerkelijke timing van positief bericht

11 sept 14.00u: Geringe daling AEX vanaf top

11 sept 15.15u: Beleggers uiterst voortvarend

TomTom: Grote winst is mogelijk het klapstuk

11 sept 16.00u: Wigvorm in grafiek beursindex

11 sept 17.00u: AEX nog boven laatste bodem

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven