ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag zoals u ziet opnieuw door lijn a' gebroken en deze lijn heeft daardoor geen functie meer. Ik zal hem morgen uit de grafiek verwijderen. De beursgraadmeter gaat door deze stijging verder in de richting van het eerstvolgende weerstandsniveau dat ik al enige tijd geleden aan de hand van de weekgrafiek besprak, namelijk het 50% Fibonacci niveau van de daling 417,4 - 195 op 306. 

  • Dit kan weer onderdeel uitmaken van een beweging naar het koersdoel 315 van een vlag die op 15 juli jongstleden werd afgerond in de weekgrafiek of het doel 345 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgelopen 21 augustus in die grafiek het licht zag. Of we de volgende stap naar 315 inderdaad gaan maken hangt van het koersverloop rond 306 af, laten we eerst maar verifiëren dat we inderdaad naar die grens stijgen.

  • Ter vervanging van lijn a' heb ik een nieuwe lijn in de grafiek geplaatst, namelijk de lichtgrijze lijn met het vraagteken erbij. Deze lijn zou eventueel weerstand kunnen blijken, daar ben ik althans alert op. De lijn ligt morgen echter rond 308 en komt dus pas aan bod zodra duidelijk is dat er in de buurt van 306 geen weerstand ligt.

  • De middellijn en bovenste lijn van de Bollinger Bands draaien inmiddels duidelijk omhoog. De AEX staat bij de bovenste lijn, het lijkt om de start van een vervolgbeweging omhoog te gaan.

  • Het koersverloop in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek is illustratief voor de wijze waarop de beweging naar boven momenteel letterlijk vorm wordt gegeven. Allereerst ziet u in de kwartiergrafiek langere candles op de momenten dat voorgaande toppen die gedurende de dag ontstonden moesten worden uitgenomen. Weerstand zorgt tegenwoordig voor extra vraag. Anders gezegd, er zijn kopers die wat meer hun best doen op punten waar weerstand ligt. Er worden wat extra kooporders ingelegd en de barrière wordt genomen. Het summum is wel het koersverloop in het laatste uur waarin de AEX naar boven uit het kanaal r-r' werd gebracht dat kort daarvoor was ontstaan. Zij die geloven dat dit een spontane ontwikkeling is staan uiteraard in hun recht, maar ik ben ervan overtuigd dat het om een goed opgetuigde strategie gaat die al vele weken met succes wordt uitgevoerd. Kijkt u naar de laatste twee candles in de kwartiergrafiek.

  • De AEX werd in de voorlaatste candle al iets boven lijn r gezet, in de slotveiling werd de klus afgemaakt. De slotveiling is nota bene opgezet om dit soort sturing te voorkomen. Welnu, de werkelijkheid is anders. Of er een afsprakenkader of zoiets is dat ervoor zorgt dat er al weken steeds op tactisch slimme momenten extra wordt gekocht kan ik niet zeggen. De markt is niet transparant en er is dus geen enkele manier om daar achter te komen. Zowel het bereiken van weerstand als de vorming van patronen die op een daling wijzen staat momenteel echter synoniem met een toename van de vraag. Ik schreef het vanmiddag in mijn update van 17u al, je kunt tegenwoordig niet meer van de geringste daling uitgaan. De uitbraak naar boven uit het kort daarvoor gevormde kanaal r-r' was haast voorspelbaar. Ik durfde in ieder geval al niet meer van een daling naar de onderzijde van het kanaal uit te gaan, zoals ik dat voorheen wel gedaan zou hebben. Het zo kort voorafgaand aan het slot naar boven door weerstand drukken van een index komt me nogal arrogant over. Wie maakt ons wat, lijken de kopers te zeggen. Niemand maakt hen inderdaad wat, want iedereen vertaalt dit kunstmatige gedoe in herstel van de economie en vertrouwen van de markt.
  • Ik houd op grond van deze overwegingen evenwel voortdurend de vinger aan de pols, "what go's up must go down". Als het eenmaal 'down' gaat dan kan het hard gaan. Speculeren daarop doe ik echter geenszins. De trend is stijgend en dat is leidend. We gaan omhoog en moeten daarom de genoemde grenzen 306, 315 en 345 in het vizier houden. Speculeren op een daling is, tot die daadwerkelijk inzet en de strategie van de kopers schipbreuk lijdt, dodelijk voor een trader. De trend is ten allen tijde leidend. Ik had alleen veel meer vertrouwen in deze koersdoelen gehad als er niet zo'n overduidelijke tactiek achter had gezeten. Nu maak ik me zorgen. 
  • We zijn zoals gezegd boven lijn r' gesloten, dus die lijn speelt in eerste instantie een centrale rol in mijn verwachtingen. Blijven we boven de lijn dan gaan we naar 306 of eventueel 308 van de grijze lijn uit de daggrafiek. Keren we daarentegen terug onder lijn r' en onder de laatste bodem rond 302,8 van vanmiddag dan gaan we alsnog naar lijn r. Daar blijkt dan wat we verder doen.

Resumerend: 

Laat ik het voortdurende kunstmatige karakter van de beweging van de laatste weken in dit resumé buiten beschouwing dan moet ik tot de conclusie komen dat de stijging waar we aan bezig zijn ons stap voor stap verder leidt in de richting van eerder genoemde waardes 306, 315 en 345. Daarmee is nog niet gezegd dat al deze waardes per definitie bereikt gaan worden, ik controleer de voortgang. Zolang we onvervaard verder omhoog gaan zoals we dat nu doen zijn deze grenzen bereikbaar. Het eerste punt waar ik me op richt is 306. Blijven we morgen boven het kanaal r-r' in de kwartiergrafiek waar we vanmiddag naar boven uitbraken dan gaan we naar 306 of misschien naar 308. Keren we terug onder lijn r' dan hangt het toekomstig verloop om te beginnen af van de beweging ten opzichte van de bodem rond 302,8 van vanmiddag. Zouden we daaronder komen dan gaan we naar lijn r, waar al dan niet aanwezige steun een indicatie moet vormen voor het vervolg.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag plaatste ik een parabool in de daggrafiek van de DAX, zoals ik dat eerder ook al deed. De beweging zoals ik die vrijdag tekende is niet meer geldig.

  • De DAX is vandaag naar boven uit het patroon gebroken zoals ik dat vorige week tekende. Nu zou ik de parabool nog wel iets hoger en breder kunnen tekenen, maar ik zet er een punt achter. Ik wil namelijk niet eeuwig blijven rommelen met de maatvoering van dat patroon. Het is vooralsnog duidelijk dat ook de Duitse markt in het geheel nog niet aan een daling denkt. Dat zou pas bij een daling onder de laatste bodem rond 5260 weer aan de orde zijn, want dat punt is tenslotte de laatste en hoogste bodem van de huidige beweging.
  • Het enige punt om nu de focus op te leggen is de laatste top rond 5575. Wordt die top niet uitgenomen dan krijgt het koersverloop de vorm van een dubbele top, waarna de beweging ten opzichte van de bodem rond 5260 uitsluitsel zal moeten geven omtrent een mogelijke overgang van de dubbele top in een M-vormige top. 
  • Breekt de DAX echter door 5575 dan zet de graadmeter de stijging voort, met als richtpunt zolang er geen harde topvorming optreedt de waarde 5845, het 50% niveau van de lange termijn daling 8100 - 3589 van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar. 
  • Tot slot twee agendapunten. Op zaterdag 3 oktober aanstaande organiseer ik van 10u tot 17u een dagcursus voor 16 personen in De Bilt. Er zijn nog twee plaatsen vrij, heeft u belangstelling en wilt u er meer over weten laat u me dit svp via de knop 'reageren' in de titelbalk via email weten. U ontvangt dan alle benodigde informatie. Het tweede punt betreft volgende week. Ik zal van maandag 14 t/m vrijdag 18 september aanstaande geen werk voor mijn site verrichten. De slotanalyse van aanstaande vrijdag verschijnt die dag gewoon, de volgende slotanalyse plaats ik pas zondagavond 20 september aanstaande. U zult het een weekje zonder me moeten doen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 9 september 2009, 20.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 sept 09.15u: Vanaf lagere opening direct omhoog

9 sept 10.00u: Nog geen richting voor de AEX

9 sept 11.00u: Dubbele bodem AEX rond 299,5

9 sept 12.15u: AEX-index door top van gisteren

9 sept 13.00u: Beursindex niet verder gestegen

ECMPA: Terug rond neklijn en bovenkant kanaal

9 sept 14.00u: AEX ter hoogte van recente top

9 sept 15.00u: Rond hoogste punt van het jaar

9 sept 16.00u: AEX valt de top opnieuw aan

9 sept 17.00u: Stijgend kanaal in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven