ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursgraadmeter heeft vandaag wederom winst geboekt, dit keer 0,8%. De beurs heeft welgeteld drie dagen nodig gehad om het verlies van vorige week goed te maken. De AEX is na een hogere bodem gevormd te hebben teruggekeerd bij lijn a'. Deze lijn zou eventueel nog weerstand kunnen blijken, weten we daarentegen boven de lijn te komen dan resteert slechts de top rond 302,7 als belemmering voor een verdere opmars naar boven. Of lijn a' weerstand vormt zullen we morgen weten, dat is in eerste instantie bepalend voor het vervolg. De hogere bodem rond 286,2 betekent dat de stijgende trend intact gebleven is en dat wil zeggen dat een doorbraak door lijn a' een optie is.

  • De stijging van vandaag heeft de lijnen van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek naar boven doen krullen. Hier lijkt het dientengevolge om de voortzetting van de stijgende trend te gaan.

  • In de uurgrafiek is er steun gevonden bij de oude top van 1 september jongstleden rond 298,9. Oude weerstand is nieuwe steun geworden, hetgeen duidt op handhaving van de opwaartse beweging. Hierin komt alleen verandering mochten we toch nog onder 298,9 belanden.

  • Dit is overigens een beweging die ik niet uit wil sluiten. Gisteren ontstond namelijk een gap dat nog niet gesloten is, dit kan nog altijd gedicht worden. In mijn achterhoofd houd ik daarom nog plaats voor een eventuele daling naar 293,6.

  • In de kwartiergrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de daling 301,3 - 298,9. Het doel was de mogelijke weerstandsniveaus te bepalen. In mijn update van 17u maakte ik gewag van het feit dat de index precies op het 76,4% niveau rond 300,8 stond. De graadmeter is daarna nog wel een fractie gestegen, maar dat niveau is niet op overtuigende wijze doorbroken. Er kan mogelijkerwijs nog een top ontstaan.
  • Komt die top er inderdaad dan let ik alleen maar op de bodem rond 298,9. Zouden we daaronder uitkomen dan dalen we naar de bodems rond 297,7 of lager.
  • Stijgen we daarentegen verder en breken we door de top van vandaag die rond 301,3 lag, dan gaan we verder in de richting van de voorgaande toppen rond 302,2 en 302,7 die in augustus ontstonden. Het zou weer een stap zijn in de richting van het eerstvolgende weerstandsniveau op 306 dat ik afgelopen vrijdag bij de weekgrafiek besprak en tevens een vervolg op weg naar de koersdoelen 315 en 345, de respectievelijke doelen van een vlag en een omgekeerd hoofd en schouders patroon die weken geleden in de weekgrafiek werden afgerond. De huidige trend kan ons nog steeds naar die doelen voeren, zeker gezien de voortvarendheid waarmee de markt de laatste dagen te werk gaat. Zij heeft tot nog toe niet eens de tijd genomen om het gap te sluiten dat gisteren ontstond, een gap dat hiermee een runaway gap lijkt te zijn geworden.

Resumerend: 

De AEX is teruggekeerd bij lijn a', dat is de bovenzijde van het kanaal waaruit eerder een uitbraak plaats vond die teruggedraaid werd. De graadmeter bevindt zich gezien de hogere bodem rond 286,2 en de stijgende lijnen van de Bollinger Bands nog altijd in een stijgende trend en zou bijgevolg wederom naar boven uit kunnen breken. We zullen het morgen weten, want de candle van vandaag ligt precies tegen lijn a'. Het slot van vandaag lag in de kwartiergrafiek rond het 76,4% niveau en dat maakt dat er een kleine kans op topvorming is. Dalen we morgen dan is het verloop ten opzichte van de bodem van vanmiddag rond 298,9 doorslaggevend. Komen we daar namelijk onder dan gaan we naar 297,7 of lager, eventueel naar 293,6 om het gap van gisteren ondanks alles nog te sluiten. Stijgen we morgen echter tot boven 301,3 dan breken we door lijn a', er kan dan alleen nog weerstand liggen rond 302,2 en 302,7. Breken we daar doorheen dan gaan we verder naar 306, een beweging die onderdeel uit kan maken van een stijging naar 315 of zelfs 345. Dat zijn namelijk koersdoelen van patronen die weken geleden in de weekgrafiek zijn ontstaan. We bevinden ons nog steeds in een trend die ons daarheen kan voeren, iets waar alleen bij een daling onder 286,2 verandering zou komen. Daar staan we ruim boven en de doelen blijven dus haalbaar, zelfs als we het gap van gisteren alsnog zouden sluiten.

En dan nog dit...

U heeft het misschien gehoord, de goudprijs is vandaag even boven $1000 per ounce (31,1 gram) geweest. Gezegd wordt dat beleggers bang zijn voor een oplopende inflatie en hiervoor beschutting zoeken. Goud wordt in het licht van geldontwaarding beschouwd als een veilige haven, het behoudt zijn waarde. Goud kan immers niet worden bijgedrukt, zoals met euro's en met name dollars momenteel wel gebeurt. De stijging boven $1000 vormt een mooie aanleiding om de beweging aan de hand van een weekgrafiek in het juiste perspectief te plaatsen.

  • Het hoeft geen betoog dat de goudprijs zich momenteel in een stijgende trend bevindt. Dit blijkt zowel uit de hogere bodems die sinds oktober vorig jaar zijn ontstaan, als uit de stijgende trendlijn e. Het goud heeft een punt bereikt waar eerder weerstand lag, namelijk in maart 2008 en februari 2009. Deze weerstand die rond $1007 is gesitueerd is vandaag echter niet uitgenomen. We kunnen dus nog niet zeker zijn van een voortzetting naar boven.
  • Zou de stippellijn rond $1007 wel blijvend doorbroken worden dan resteert weerstand rond $1027. Pas als de goudprijs blijvend met die grens af weet te rekenen is de zaak los, dan zouden we namelijk op een grote stijging mogen rekenen. Laten we ons echter nog niet rijk rekenen en aankijken wat er ten opzichte van $1007 en $1027 gebeurt. Boven $1027 is er nog alle ruimte om mee te gaan in de beweging, nu is dat nog prematuur.
  • Zolang de genoemde grenzen nog niet uitgenomen zijn blijft het daarnaast raadzaam de beweging ten opzichte van lijn e te volgen, een eventuele daling onder die lijn en de laatste bodems rond $925 en $930 zou namelijk een tegengestelde beweging veroorzaken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 8 sept 2009, 19.28u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 sept 09.15u: Snel gesloten gap voor AEX-index

8 sept 10.00u: AEX zonder enige aarzeling hoger

8 sept 11.00u: Engulfing bearish line in 15min AEX

8 sept 12.00u: Patronen index zijn niet bevestigd

8 sept 13.00u: AEX zijwaarts gegaan, nu op lijn p

8 sept 14.00u: Nieuw patroon in kwartiergrafiek

8 sept 15.00u: Direct reactie op daling uit patroon

Ahold: Tweemaal een lagere top in weekgrafiek

8 sept 16.15u: Uiteindelijk toch uitbraak omlaag

8 sept 17.00u: Schade AEX is al weer gerepareerd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven