ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amerikaanse beurzen bleven vandaag gesloten, hetgeen per definitie minder volume oplevert. Hier heeft de beurs vandaag goed gebruik van gemaakt door een stijging van 1,8% te realiseren. We zouden dit terrein morgen overigens zo weer in kunnen leveren, want er is niets natuurlijks te ontdekken aan de beweging van vandaag. De stijging is de resultante van een zorgvuldige strategie die voorziet in het voorkomen van de afronding van patronen die op een daling wijzen. In mijn update van 10u beschreef ik hoe afgelopen vrijdag en vanochtend de vorming van twee hoofd en schouders patronen en een vlag werd voorkomen. Vanmiddag werd in de kwartiergrafiek de vorming van een schotel afgewend, net als de voornoemde formaties een patroon dat op een daling wijst. Tactiek, meer is het niet. Het is een wankele basis voor een stijging, maar een basis die vooralsnog wel intact blijft en daar moeten we ons op richten.

  • In technische zin is het beeld door deze actie namelijk weer flink verbeterd. Er is rond 286,2 een hogere bodem ontstaan en is geen vlag meer die op een eventuele daling onder die grens wijst, want die vlag is door de stijging niet meer te tekenen.

  • Er is nog wel één ander gegeven dat een aanwijzing voor een daling vormt, dat is de ruimte die tussen de candle van vandaag en die van afgelopen vrijdag is ontstaat. Dit heet een gap. De mogelijkheid bestaat dat we dit nog gaan sluiten, wat gebeurt als we terugkeren naar het hoogste punt van vrijdag rond 293,6. Met deze optie houd ik morgen uiteraard rekening.

  • De winst van vandaag heeft ons in de daggrafiek met Bollinger Bands ruim boven de middellijn gebracht. Feitelijk is hetzelfde gebeurd als in de derde week van augustus, een daling onder de middellijn is teruggedraaid, daar waar je normaliter weerstand zou mogen verwachten. Hoe deze lijn gewoonlijk functioneert ziet u in de linker helft van de grafiek waarin de lijn respectievelijk steun en weerstand was. De terugkeer boven de middellijn sluit overigens aan bij de niet afgeronde patronen die ik in de update van 10u schetste. In deze grafiek betekent het dat de stijgende trend voortgezet zou kunnen worden, mits de beurs morgen stijgt en de lijnen van deze indicator naar boven doet buigen.

  • In de uurgrafiek waar ik vervolgens aan toe kom zijn er twee zaken waar ik morgen op wil letten. Het eerste is het gap dat vanmorgen tussen 293,6 en 295,2 is ontstaan. Ik houd rekening met een scenario waarin we terugkeren naar 293,6 of lager om dit gap dat vandaag open bleef alsnog te sluiten.

  • Het tweede punt is uiteraard het hoogste punt van vandaag rond 298,5. Komen we boven dit niveau dan ligt er nog mogelijke weerstand rond 298,7 (oude bodem 28 augustus jongstleden) en 298,9 (blauwe stippellijn). Eenmaal daarboven kunnen we verder stijgen naar 302,2 (top afgelopen 26 augustus) of 302,7 (top twee dagen later).

  • Voor de korte termijn ligt er steun rond 297,7. Daar lag zoals u ziet gedurende de dag een uitstekende verdediging opgesteld, want we zijn daar drie keer opgeveerd. Geraken we onder 297,7 dan plaats ik Fibonacci lijnen die me moeten helpen te bepalen of we al dan niet terugkeren naar het gap
  • Bij een stijging zijn de bij de uurgrafiek genoemde grenzen 298,7, 298,9, 302,2 en 302,7 de potentiële hindernissen waar we ons van bewust moeten zijn. Zouden we daarboven komen dan gaan we naar 306, het eerstvolgende weerstandsniveau in de weekgrafiek die ik afgelopen vrijdagavond besprak.

Resumerend: 

De manier waarop stijgingen tegenwoordig tot stand komen is tactisch erg sterk, maar tegelijkertijd voor een technisch analist erg lastig om mee om te gaan. Hoofd en schouders patronen, een vlag, een schotel, er is geen patroon dat op een daling wijst dat nog wordt afgerond. Er wordt namelijk steeds mooi op tijd ingegrepen. Petje af daarbij voor de timing en de goed gedoseerde kracht waarmee dat gebeurt, alsmede voor de efficiënte manier waarop de winst vandaag verdedigd werd. Het is een strategisch slim opgezette stijging, het kunstmatige karakter ervan dat duidelijk wordt door patroon na patroon dat net niet tot ontwikkeling komt valt velen niet eens op. De keuze voor een dag dat Wallstreet gesloten is, is eveneens slim. Behalve de eerste stijging was vandaag ook het steunniveau dat daarop ontstond belangrijk. Er lag na de initiële stijging tot drie keer toe steun rond 297,7. Morgen speelt die waarde daardoor uiteraard wederom een rol. Blijven we erboven dan kunnen we verder omhoog. Stijgen we boven 298,5 dan zijn de punten 298,7, 298,9, 302,2 en 302,7 mogelijke richtpunten, alsmede potentiële barrières. In mijn achterhoofd houd ik nochtans ook rekening met de mogelijkheid dat we het gap van vanochtend nog gaan sluiten. Komen we onder 297,7 dan ga ik aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen bepalen hoe het met de kansen hierop staat. Gaan we het gap inderdaad sluiten dan zou het van een daling naar 293,6 of lager moeten komen.

En dan nog dit...

Vandaag maar weer eens een blik op een index die zich uitspreidt over geheel Europa, namelijk de Eurostoxx50. Het is een belangrijke graadmeter om zo af en toe eens naar te kijken, dit vanwege het feit dat het een index betreft waar de vijftig grootste fondsen in Europa vertegenwoordigd zijn.

  • Ook in deze index is vanochtend een gap ontstaan en dat zou morgen dus nog gesloten kunnen gaan worden. Het ligt tussen 2744 en 2755, de Eurostoxx50 zou dus nog terug moeten keren naar 2745. De stijgende trend blijft sowieso intact zolang lijn j intact blijft. Eigenlijk is echter alleen de hogere bodem rond 2675 van belang. Dat is tenslotte de hogere bodem die is gevormd, een bodem waar de index boven moet blijven om de beweging omhoog in gang te houden. De eerstvolgende stap naar boven in die beweging zou die boven 2830 moeten worden, dan is hij veilig gesteld. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 7 sept 2009, 19.53u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 sept 09.15u: Opening direct boven weerstanden

7 sept 10.00u: Aanval op weerstand rond 297,5

7 sept 11.15u: Vlag ontstaan in kwartiergrafiek

7 sept 12.00u: Stijging AEX nog niet doorgezet

7 sept 13.00u: Nieuwe vlag, nieuwe stijgingspoging

7 sept 14.00u: De vaart is er nu duidelijk uit

7 sept 15.00u: Moment van de waarheid is daar

7 sept 16.00u: Daling AEX tot dusverre uitgebleven

Arcadis: Sterker gepresteerd dan ik verwachtte

7 sept 17.00u: Winst AEX moeiteloos vastgehouden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven