ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag verder gedaald en aangekomen bij de stippellijn rond 291 die de eerste twee weken van augustus weerstand vormde. Oude weerstand kan nieuwe steun worden, dit adagium betekent dat we morgen voor alle zekerheid rekening moeten houden met steun rond dit niveau.

  • Die steun hoeft er overigens niet te liggen. De valse uitbraak uit het kanaal a-a' betekent immers dat er een mogelijkheid is dat we naar de onderkant van het kanaal a-a' gaan. Daar moeten we ons terdege van bewust blijven.

  • De stippellijn rond 291 in de vorige grafiek is echter niet de enige potentiële steunlijn, de middellijn van de Bollinger Bands waar we vandaag op gesloten zijn is dat ook. De stijgende trend blijft intact zolang we niet door deze lijn zakken, wat wil zeggen dat het koersverloop van morgen belangrijk is voor de inschatting van mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

  • Het slot van vandaag ligt iets onder het 50% Fibonacci niveau van de stijging 280,1 - 302,8 waarover ik gisteren Fibonacci lijnen plaatste. Zouden we verder dalen dan brengt ons dat naar het 61.8% niveau rond 288,8. Dat is namelijk het eerstvolgende steunniveau.

  • Mochten we morgen stijgen dan ligt er mogelijke weerstand in het gebied tussen de bodem rond 292,7 en de stippellijn rond 293,3. Zou de index die weerstand uitnemen dan betreft het wederom een herstelpoging, waarvoor ik de uitkomst nu nog niet kan geven. Wordt de weerstand rond 293,3 niet uitgenomen dan is de kans op een neerwaarts vervolg het grootst.

Resumerend: 

De AEX-index heeft vandaag flink terrein verloren en is bij de stippellijn rond 291,1 gearriveerd. Dit was voorheen een weerstandsniveau, hetgeen impliceert dat het nu een steunniveau zou kunnen worden. De middellijn van de Bollinger Bands valt momenteel samen met deze lijn, dit vergroot de kans op een bodem. De kans op een daling is echter vanwege de valse uitbraak uit het kanaal a-a' in de daggrafiek eveneens groot. Er kan weerstand liggen tussen 297,7 en 293,3, zolang deze weerstand niet uitgenomen is ga ik uit van een verdere daling. Mochten we 293,3 toch uitnemen dan laat ik dit los en ga eerst kijken hoever we stijgen alvorens me nader uit te spreken. Dalen we morgen verder dan begeven we ons met de beursgraadmeter naar 288,8, het eerstvolgende Fibonacci niveau in de uurgrafiek en potentieel steunniveau.

En dan nog dit...

De afgelopen weken heb ik het koersverloop van de Amerikaanse indices gevolgd ten opzichte van belangrijke Fibonacci niveaus, voor het laatst vorige week maandag. Nu de maand augustus afgelopen is wil ik de maandgrafieken van de Dow Jones, de S&P500 en de Nasdaq onder handen nemen om te kijken hoe het ermee staat.

 

Dow Jones maandgrafiek  S&P500 maandgrafiek  Nasdaq maandgrafiek 

(schuif met uw muis over deze links om van grafiek te veranderen)

  • De Dow Jones is boven het 38,2% niveau gesloten, wat in een vervolg naar het 50% niveau rond 10350 zou kunnen resulteren. Noodzakelijk daarvoor is dat de index boven lijn j blijft. Lijn j is echter de onderzijde van een scherp oplopende stijgende wig, waardoor een waarborg voor een voortzetting naar boven niet te geven is. Bij dit patroon volgt namelijk meestal een daling.
  • Het patroon is bij de S&P500 eveneens aanwezig. De S&P500 is bovendien niet in voldoende mate boven het 38,2% niveau gesloten om van een doorbraak te mogen spreken, topvorming en een uitbraak naar beneden uit de wig zijn hier dus mogelijk. Van belang is een neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek rond 945, daar mag de S&P500 niet onder geraken. U leest daar meer over in de column die ik vanmiddag op Beursplaza.nl plaatste: Is herstel echt een feit?!?
  • Het lichaam van de candle van augustus in de maandgrafiek van de Nasdaq staat onder het 61,8% niveau van de daling 2473 - 1265 dat rond 2011 te vinden is. Dit 61,8% niveau is niet doorbroken, waarin opgesloten ligt dat er hier eventueel een top zou kunnen ontstaan.
  • De Amerikaanse indices staan rond 19u op verliezen van ongeveer 1,7%, na een achteraf gezien faliekant mislukte poging om de markt met behulp van S&P500 futures direct na opening omhoog te sturen. Voeg ik dit gegeven toe aan de voorgaande punten dan wil dat zeggen we bedacht moeten zijn op topvorming, de zomerrally lijkt ten einde. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 1 sept 2009, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 sept 09.15u: Gap van gisteren alsnog gesloten

1 sept 10.00u: Onderkant gap weerstand gebleken

1 sept 11.00u: AEX heeft de daling weer opgepakt

1 sept 12.00u: Bodem van vanmorgen onder druk

1 sept 13.00u: AEX nog steeds rond steunniveau

1 sept 14.00u: Beleggers houden hoop op herstel

1 sept 15.00u: Beursindex niet verder opgelopen

Is herstel echt een feit?!? (Column Beursplaza.nl)

1 sept 16.00u: S&P500 futures omhoog gejaagd

1 sept 17.00u: Het heeft maar even mogen baten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven