ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is deze week gestegen en heeft vandaag zelfs een poging gewaagd om naar boven door lijn x te breken. Deze poging is mislukt en het gevolg is dat er deze week een candle is ontstaan die wijst op mogelijke topvorming, namelijk een inverted hammer. Deze candle dient nog wel bevestigd worden door middel van een rode candle vooraleer we weten dat het werkelijk om een top gaat.

  • Deze inverted hammer doet overigens niets af aan de stijgende trend, want die blijft in stand zolang het trendkanaal x-a in stand blijft. Middenin dat kanaal ligt er bovendien nog een stippellijn die als steunlijn geldt, ook die kan er bij een eventuele daling voor zorgen dat de opwaartse beweging standhoudt.

  • Vorige week constateerde ik dat de AEX onderweg was naar het magenta 61,8% Fibonacci niveau op 332 of het grijze 38,2% niveau rond 336. Tevens schreef ik over het omgekeerd hoofd en schouders patroon met de neklijn op 271,1 en een koersdoel van 345 indexpunten. Deze niveaus blijven geldig en haalbaar zolang de beursgraadmeter de stijgende trend niet verlaat en boven de genoemde neklijn blijft. De mogelijke top die deze week is ontstaan betekent dus nog niet dat er een streep kan door deze potentiële doelen gezet moet worden.

  • De candle van vandaag in de daggrafiek bevestigt in ieder geval dat er een potentiële top is ontstaan, want het is een engulfing bearish line. Ook dit patroon dient net als de inverted hammer in de weekgrafiek bevestigd worden middels een rode candle. Die zou aanstaande maandag moeten volgen.

  • Door het koersverloop van vandaag is het gap dat afgelopen woensdagochtend ontstond alsnog gesloten. De mogelijkheid bestaat dat hetzelfde gaat gebeuren met het gap dat jongstleden maandag tussen 316,7 en 318,2 is gevormd. We moeten serieus rekening houden met de optie van een daling naar 316,7 of lager.

  • De beursgraadmeter is in de daggrafiek met Bollinger Bands teruggekeerd binnen de banden, wat een normale ontwikkeling is. Het doet niets af aan de trend, want die blijft naar boven gericht zolang de middellijn stijgt en de AEX zich daarboven bevindt. Die middellijn kan zich als er zich een daling voordoet eventueel nog als steunlijn aanbieden.

  • Belangrijke ontwikkeling in de uurgrafiek is dat de beursbarometer naar beneden uit het trendkanaal d-d' is gebroken. Hiermee is een correctieve fase aangebroken, in verband waarmee ik Fibonacci lijnen over de stijging 299,2-3 28,5 in de grafiek heb geplaatst. Er zijn vier niveaus die een daling kunnen opvangen, dat zijn het 23,6%, 38,2%, 50% en het 61,8% niveau, die u vindt op respectievelijk 321,3, 316,3, 312,5 en 308,7. De AEX kan vanaf elk van deze niveaus de stijging theoretisch gezien hervatten.

  • Het slot van vandaag ligt ter hoogte van de onderkant van het gap van afgelopen woensdag. Zo'n onderkant kan in de praktijk zodanig veel steun blijken dat de opwaartse beweging weer wordt hervat. Daar moeten we aanstaande maandag dus zeker op letten.

  • Vanuit de huidige positie ligt een daling naar het 38,2% niveau om twee redenen voor de hand. De ene reden is het gegeven dat een 38,2% correctie gebruikelijk is en de tweede betreft de mogelijkheid dat het gap dat afgelopen maandag ontstond alsnog gesloten gaat worden. Een daling naar het 38,2% niveau rond 316,3 lijkt me dus plausibel.

  • Uit de kwartiergrafiek wordt duidelijk dat er vanmiddag veel steun lag in een klein gebied onder 322. Het laagste punt van de dag was 321,6 en op de beweging ten opzichte van dat punt wil ik aanstaande maandag letten. Zolang we erboven staan kan de index de weg omhoog eventueel nog zoeken, eenmaal eronder ligt zoals we bij de uurgrafiek zagen het eerste potentiële steunniveau op 321, maar is een neerwaarts vervolg naar 316,3 aannemelijk.
  • Zou de beursindex aanstaande maandag stijgen dan zal ik dat opvolgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen, aan de hand waarvan ik dan de mogelijke weerstand niveaus vast kan stellen. Behalve op Fibonacci niveaus kan uiteraard ook ter hoogte van de laatste top op 324,9 eventueel weerstand gevonden worden.

Resumerend: 

Zowel in de weekgrafiek als in de daggrafiek is vandaag na een poging om naar boven uit het trendkanaal x-a te breken een potentieel toppatroon ontstaan. Dit dient in beide grafieken nog bevestigd worden met een rode candle, in de weekgrafiek volgende week vrijdag en in de daggrafiek aanstaande maandag. Zeker van topvorming kunnen we dus nog niet zijn. Ik ga er desondanks vanuit dat er een daling op zal optreden, om reden dat we een correctieve fase in zijn gegaan die ons normaal gesproken naar het 38,2% niveau in uurgrafiek of lager zou moeten brengen. Dat daarmee het gap van afgelopen maandag gesloten zou worden sterkt me in deze gedachte. Voorlopig ga ik er dus vanuit dat de AEX index naar 316,3 of lager zal dalen, iets waarvoor de index achtereenvolgens door 321,6 en 321 zou moeten zakken. Zolang de beursgraadmeter boven 321,6 staat is de kans aanwezig dat mijn veronderstelling fout is, wat eventueel ook nog het geval zou kunnen zijn als we steun zouden vinden rond 321. 

En dan nog dit...

Vanavond wil ik aandacht besteden aan het gegeven dat ik minder nauwkeurig met toppatronen omga dan u wellicht vermoedt. Daartoe neem ik u mee naar de daggrafiek van de Franse beursindex CAC40.

  • De laatste drie candles vormen in mijn optiek een evening doji star. Dit is echter strijdig met het patroon dat je normaliter in de theorieboeken vindt, in die boeken staat de middelste candle namelijk veelal met een gap boven de eerste candle van de drie. Dit is echter een gegeven dat ik negeer. Het gaat me namelijk niet om de exacte vorm van het patroon, maar om de beweging die erachter zit. Die beweging is hier de overgang van een lange groene candle naar een lange rode candle met daartussen in een candle waarin het koersverloop onbeslist was. Of die candle dan al dan niet losstaat van de beide andere candles doet voor mij niet ter zake.
  • Wat uiteraard wel ter zake doet is dat dit potentiële toppatroon nog als zodanig bevestigd dient te worden, dus opgevolgd moet worden door een rode candle. Als die rode candle er eenmaal staat weten we dat een top is gezet. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 16 okt 2009, 19.23u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 okt 09.15u: Opening is wederom voor de kopers

16 okt 10.00u: Dubbele top met kracht doorbroken

16 okt 11.00u: Spanning omtrent doorbraak blijft

16 okt 12.00u: Fibonacci niveau AEX is nog intact

16 okt 13.00u: AEX gedaald en onder trendlijn d

16 okt 14.00u: Beursindex dit uur verder gedaald

16 okt 15.00u: Gap van woensdag alsnog gesloten

Heijmans: Koers in dalende rechthoekige driehoek

16 okt 16.00u: AEX-index is weer wat opgeveerd

16 okt 17.00u: Beursindex nog niet verder gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven