ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index opende vanochtend hoger, maar wist daarbij lijn x in de daggrafiek niet te doorbreken. Dit wil zeggen dat het trendkanaal x-a intact gebleven is. Combineer ik dit gegeven met de ervaring dat de gaps meestal gesloten worden en we op grond daarvan nog terug zouden moeten keren naar de onderzijde van het gisteren overgeslagen gebied rond 322 of lager, dan moet ik ervan uitgaan dat we morgen een daling gaan zien. Voorwaarde is uiteraard dat de AEX morgen niet alsnog naar boven door lijn x breekt, wat ik uiteraard zal volgen.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands is echter niet zo helder, hier kan zowel een stijging als een daling optreden. De AEX staat in de buurt van de bovenste scherp stijgende lijn van deze indicator en dat wil zeggen dat we met een sterke opwaartse trend van doen hebben. Hiermee is nog niet gezegd dat er niet alsnog een daling plaats zou kunnen vinden, maar de index zou evengoed in de buurt van de bovenste lijn kunnen blijven om samen met deze lijn verder te stijgen.

  • De uurgrafiek biedt ons een lijn die we morgen goed kunnen gebruiken om de voortgang te bepalen, namelijk lijn d. Deze lijn is de bovenkant van het kanaal d-d', waarvan ik de bovenste lijn overigens iets verplaatst heb zodat hij door de twee meest recente toppen loopt. Zolang de beursindex boven lijn d noteert is de opwaartse beweging zoals die wordt weergegeven door het kanaal intact en dienen we daarom uit te gaan van een vervolg naar boven.

  • Zou de beursgraadmeter daarentegen door lijn d zakken dan volgt een correctie. We gaan dan naar ik veronderstel het gap sluiten dat gisteren en vandaag openbleef.

  • Behalve met lijn d is het voor de korte termijn zaak om rekening te houden met de weerstand die de index vanmiddag rond 325,7 heeft ondervonden. Een stijging boven deze waarde zou een voortzetting naar boven betekenen, met als kanttekening dat vervolgens nog wel de dubbele top die vanmorgen rond 326,8 ontstond zou moeten worden gepasseerd.
  • Zakt onze aandelenmarktindex door lijn d en de stippellijn op 323,8 dan volgt een daling naar 322 of lager, waarmee we dan alsnog het gap van gisterenmorgen gaan sluiten. Rond de onderkant van dat koershiaat op 322 en de lijn daar net onder op 321,8 kan dan eventueel steun gevonden worden.

Resumerend: 

De situatie in de daggrafiek geeft aanleiding om te veronderstellen dat de AEX morgen gaat dalen. Lijn x vormde namelijk weerstand en dat is samen met de veronderstelling dat het gap van gisteren eigenlijk nog gesloten zou moeten worden reden om van een daling naar 322 of lager uit te gaan. Zo simpel ligt het echter niet, zolang we in de uurgrafiek namelijk boven lijn d staan komt het niet van die daling. Morgen dien ik dus te letten op de beweging ten opzichte van lijn d. Blijven we boven die lijn en nemen we de weerstand rond 325,7 uit dan houdt de markt de opwaartse trend aan. De index zal vervolgens uiteraard wel door de dubbele top van vandaag rond 323,8 moeten breken. Zakt de index echter door lijn d en vervolgens tevens door het steunniveau rond 323,8, dan begeeft de AEX zich naar 322 of lager en wordt het gap van gisteren gesloten. Er kan dan eventueel steun liggen rond de onderkant van dat gap of rond vorige toppen rond 321,8. Het vervolg hangt dan af van het verloop rond die punten.

En dan nog dit...

Op 6 oktober jongstleden maakte ik gewag van een doorbraak in de weekgrafiek van de goudprijs en de afronding van twee patronen in die grafiek. Het koersdoel van een van die patronen is bereikt, vandaar dat ik vandaag opnieuw over het goud praat.

  • Ik koos op grond van een vlag in bovenstaande weekgrafiek een koersdoel van $1070, dat koersdoel is gisteren bereikt. De stijging heeft een trendkanaal doen ontstaan, namelijk het kanaal f-f '. Goud blijft in een stijgende trend zolang de prijs ervan in dit kanaal blijft.
  • Vorige week werd tevens een enorm omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Als neklijn nam ik de stippellijn op $1005. De vorming van het kanaal f-f ' suggereert dat er een daling gaat volgen. Het is voor de geldigheid van het omgekeerd hoofd en schouder patroon van belang dat de goudprijs in ieder geval niet terugkeert onder de genoemde neklijn op $1005. Eigenlijk zou de stippellijn rond $1027 al steun moeten bieden, wil de stijgende trend in de goudgrafiek gehandhaafd blijven. Het beste voor deze trend zou het echter zijn als de goudprijs in het kanaal f-f ' blijft. Dat is iets om de komende weken, waarin er waarschijnlijk een daling naar de onderkant van het kanaal zal volgen, de aandacht op te richten. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 15 okt 2009, 18.51u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 okt 09.15u: Start iets boven top van gisteren

15 okt 10.00u: Dubbele top in kwartiergrafiek AEX

15 okt 11.00u: Vooralsnog hogere bodem ontstaan

15 okt 12.00u: AEX beweegt momenteel zijwaarts

15 okt 13.00u: Markt maakt zich op voor stijging

15 okt 14.15u: AEX gedaald naar gap van gisteren

SBM Offshore: Kopers hebben nog steeds controle

15 okt 15.00u: AEX-index heeft steun aan trendlijn

15 okt 16.00u: Index iets verder boven de lijn

15 okt 17.00u: AEX staat nog boven stijgende lijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven